Οι εξελίξεις έρχονται μάλιστα σε μία στιγμή που ο...
πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε νέα επιτάχυνση τον Μάιο, φθάνοντας στο 2,5% από 2% τον Απρίλιο.Η αύξηση τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μεταφορές (οδικές, ακτοπλοΐα, αεροπορικές), στο κόστος παραγωγής, στην οικιακή θέρμανση και στο ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα σε επιβάρυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τρόφιμα και ενέργεια.
Το πιο ανησυχητικό είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν, το Μάϊο στους λογαριασμούς ρεύματος(+18%) και στο φυσικό αέριο (+11,1%). Η μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση είναι μήπως ανατραπούν οι στόχοι του προϋπολογισμού κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τις παροχές που είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
Οικονομία- Πόλεμος (2): Η πολεμική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει πολυεπίπεδες οικονομικές επιπτώσεις και σημαντικές για την Ελλάδα.
Ανησυχία υπάρχει για τον τουρισμό, ναυτιλία, εμπόριο, ενεργειακό κόστος και γεωπολιτική σταθερότητα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης. Οι εξελίξεις ίσως επιφέρουν πλήγμα στον τουρισμό Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί «γειτονική ζώνη αστάθειας», ειδικά από επισκέπτες τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Ασία). Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως οδηγήσει σε: ακύρωση κρουαζιέρων και πακέτων πολυπροορισμών (π.χ. Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ-Αίγυπτος), αύξηση ασφαλιστικών καλύψεων για ταξιδιωτικούς παρόχους, λιγότερες κρατήσεις σε νησιά και περιοχές κοντά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οικονομία- Πόλεμος (3): Επιβάρυνση Ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να προέλθει από πιθανές επιθέσεις ή εμπλοκές στα στενά του Ορμούζ και Ερυθρά Θάλασσα ενδεχομένως οδηγούν σε αύξηση ναύλων και ασφαλίστρων, σε rerouting πλοίων μέσω Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας (Αφρική), σε καθυστερήσεις και μειωμένη αξιοπιστία logistics ενώ οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές θα δουν άνοδο λειτουργικού κόστους και πιθανές πιέσεις σε ναυλώσεις. Οι καθυστερήσεις εμπορευμάτων από Ασία μέσω Σουέζ δημιουργεί προβλήματα στην μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο με αύξηση του κόστους εισαγωγών, ειδικά για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, και για τεχνολογικά προϊόντα ενώ επιφέρει και κλίμα ανασφάλειας στις εξαγωγές προς χώρες της Μέσης Ανατολής, Β. Αφρικής.
Η αύξηση τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μεταφορές (οδικές, ακτοπλοΐα, αεροπορικές), στο κόστος παραγωγής, στην οικιακή θέρμανση και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ισραήλ- Ιράν: Σε ό,τι αφορά σε διεθνές επίπεδο έχουμε απότομη αύξηση τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω αβεβαιότητας στον Περσικό Κόλπο, ενώ οι οικονομίες απειλούνται και από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι για τιμή $100+/βαρέλι μπορεί οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να φθάσουν και τα $120 το βαρέλι, οδηγώντας σε επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων.
Θα υπάρξουν ναυτιλιακές καθυστερήσεις ή αποκλεισμοί στο Περσικό Κόλπο., ίσως επιθέσεις σε εμπορικά πλοία (όπως των Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα) και άνοδος στα ναύλα, ασφάλιστρα πλοίων, και κόστη logistics.
Ιδιαίτερη αναμένεται η επίδραση στις εισαγωγές πρώτων υλών, σιτηρών, πετροχημικών.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ελεγχόμενη πτώση (-1,06%) έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι εξελίξεις θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες στη σύγκρουση Ισραήλ με Ιράν.
Μόνο ένα γεγονός με χαρακτηριστικά γεωπολιτικού ρίσκου και παγκόσμιο επιδραστικό αντίκτυπο ήταν ικανό να ανακόψει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά 15 ετών, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Είναι σαφές πλέον ότι τα αντανακλαστικά των επενδυτών γίνονται πιο ευαίσθητα και η μεταβλητότητα θα επιστρέψει μετά από δύο μήνες ανακωχής και αποτελεσματικής τιμολόγησης της κερδοφορίας και των επιχειρηματικών συμφωνιών στη εγχώρια αγορά. Τεχνικά κρίσιμα επίπεδα, για την πορεία του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.802 μονάδες.
Σε αυτό το σημείο η αντοχή των ανοδικών σημάτων κάμπτεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για άνοιγμα του καθοδικού βηματισμού προς τις 1.745 και εν συνεχεία τις 1.720 μονάδες, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή. Οι πιθανότητες πλέον για το βραχυπρόθεσμο μέλλον έχουν γύρει υπέρ των πωλητών.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η στήλη, με κάποιες αφορμές της πολιτικής και κοινωνικής μας πραγματικότητας, έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις τελευταίες κουμμουνιστικές χώρες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Μία τέτοια πραγματικότητα ήταν και η άρνηση των λεγόμενων προοδευτικών(!), αλλά και ακροδεξιών κομμάτων για μη κρατικά πανεπιστήμια. Επιτέλους το ΣτΕ με μία ιστορική απόφαση με την οποία κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, βάζει τέλος στις ιδεοληψίες και η χώρα μας σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση. «Η χώρα μας σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση μαζί με την Κούβα» επισημαίνει ο πρωθυπουργός στο Tik Tok.
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, δεν το έπραξε ποτέ ως κυβέρνηση ενώ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε στροφή 180 μοιρών και δήλωσε αντίθετο στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ένα ακόμη θέμα που του ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη αυτοαναιρείται, γεγονός που εξηγεί έως έναν βαθμό και τα χαμηλά ποσοστά του.
Aktor: Ενισχύεται σημαντικά η θέση της Ελλάδας στον κλάδο των υποδομών της Ρουμανίας, καθώς η AKTOR καθίσταται πλέον ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον δυναμικούς κατασκευαστικούς ομίλους στη χώρα, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στην αγορά. Η AKTOR Ρουμανίας δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, απασχολεί πάνω από 700 εργαζόμενους με εξαιρετικά σημαντική παρουσία σε έργα υποδομών, ενώ η Ρουμανία αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την AKTOR μετά την Ελλάδα, με τη διοίκηση να επιδιώκει διπλασιασμό του κύκλου εργασιών στη χώρα, επιδιώκοντας να φθάσει σε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 2 δισεκ.
Υ.Γ: Από τα όμορφα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε κατώτατο μισθό 3.500 ευρώ και μάλιστα «μάλωσε» τους συντρόφους γιατί ντρέπονται να ζητήσουν κατώτατο μισθό 3.500 ευρώ. Τι έγινε ρε παιδιά ανακάλυψαν καινούργια λεφτόδεντρα;
Nextdeal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου