ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ St. Patrick's Day Festival 2026

Με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, θα ήθελα να αποδώσω δημόσια, ανοιξιάτικες και δημιουργικές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να επιτευχθεί η ποιότητα και το εξαίρετο επίπεδο των φετινών δράσεων. Γιατί αυτό το Φεστιβάλ, ...εδώ και έντεκα χρόνια, δεν είναι μόνο ημερομηνίες και πρόγραμμα, είναι μια ζωντανή γέφυρα σχέσεων, εμπιστοσύνης, πολιτιστικής διπλωματίας και συλλογικής προσπάθειας.

Πρώτα και με ιδιαίτερη τιμή, ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Γρεβενών π. Δαβίδ, τον πατέρα Αιμιλιανό, τους ιερείς και το προσωπικό της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, για την αρχοντική υποδοχή, το κέρασμα, τα δώρα και την εποικοδομητική συζήτηση με την Πρέσβη της Ιρλανδίας.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα για τη συνεννόηση, την κατανόηση και την αγκαλιά στις ιδέες μας όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα ευχαριστώ την Αυτού Εξοχότητα Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, κ. Ciara O’Floinn, για την τιμητική και συμβολική επίσκεψή της στο Φεστιβάλ και στον τόπο μας· την Πρόξενο κ. Leah Palleshi· καθώς και τις εξαίρετες κ. Αλίκη Ξανθοπούλου-Κοσμέτου και κ. Έρη Πολίτη και τον κ. Κίμωνα Κωσταδήμα.

Θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η οποία, για πρώτη φορά στα 11 χρόνια του Φεστιβάλ, στηρίζει οικονομικά τη δράση και συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Τσακνάκη, που αντιλαμβάνεται τα διακυβεύματα τέτοιων δράσεων για τον τόπο, την ανάπτυξη και τη φήμη του. Επίσης για την προσφορά του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν της Πρέσβεως και των συντελεστών της διοργάνωσης.  Ευχαριστώ την εξαίρετη επιτελική του ομάδα — ανθρώπους που για τον τόπο μας αποτελούν πρότυπα συνεργασίας και συνεννόησης: την ακούραστη και αποτελεσματική κ. Φωτεινή Λάζου, την ευσυνείδητη και διακριτική κ. Βάσω Καραγεώργου, τον ακριβή και υπεύθυνο κ. Θωμά Τσιάλτα και τον αξιόπιστο και άοκνο κ. Γιώργο Σιούμπουρα. Τους ευχαριστώ επίσης για την άμεση ανταπόκρισή τους στην παραχώρηση του χώρου για την φύτευση του συμβολικού δέντρου (St.Patrick's Tree) στον αύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών ως ζωντανό μνημείο αναφοράς στις ευχές που συνοδεύουν το Φεστιβάλ μας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας Ιρλανδίας.

Ευχαριστώ τον Δήμο Γρεβενών για την παραχώρηση του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών, για τη φωταγώγηση του ιστορικού ρολογιού της πόλης, και ειδικά τον Δήμαρχο κ. Κυριάκο Ταταρίδη για τα καλά του λόγια και για την εγκάρδια υποδοχή της Πρέσβεως στο γραφείο του, μαζί με τους συνεργάτες του κ. Ελένη Καραγιάννη και κ. Γιάννη Καραγιάννη. Ευχαριστώ θερμά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας κ. Αχιλλέα Καραμήτρο, για τον συντονισμό, αλλά και για την προσωπική του συμβολή και μέριμνα στον στολισμό και τη φωταγώγηση στις καμάρες της κεντρικής πλατείας Αιμιλιανού. Το γεγονός ότι ο ίδιος ασχολήθηκε με την ηλεκτροδότηση και τη συνδεσμολογία των πράσινων δεσμών φωτισμού τον τιμά για την εργατικότητα και την προσήλωσή του.

Ευχαριστώ την Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών, τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Ντίνα και τον Αναπληρωτή Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας κ. Παναγιώτη Ντάνα, καθώς και κάθε μέλος του Σώματος ξεχωριστά, για τον άρτιο επαγγελματισμό και την υποδειγματικά διακριτική εποπτεία σε κάθε σημείο που βρέθηκε η Πρέσβης καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Ευχαριστώ επίσης το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων, τον κ. Χρυσοβαλάντη Στάμο, το προσωπικό του ΤΔΕ Γρεβενών και την ΟΠΚΕ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση ευχαριστώ τον λέκτορα Αρχαιολογικού Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Βασίλειο Σπανό, ο οποίος αντιλαμβάνεται την έκταση των θεμελίων του Φεστιβάλ και τους ορίζοντες που αυτό προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Τον ευχαριστώ επίσης για την πρόσκληση στο μάθημά του και για τη σημαντική συμβολή του στην ξενάγηση της Πρέσβεως στην ιστορία και τη μυθολογία του τόπου μας, κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, ποιητή, καθηγητή, Πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής και υπεύθυνο Πολιτιστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας να αναλάβει την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τα Λιμερίκια αποτέλεσε, για εμάς, σημαντική συμβολή στην πρωτοπορία που θέλουμε να εμπλουτίζουμε διαρκώς στο Φεστιβάλ.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη αξιοσέβαστη κ. Μανουσάκε Κούκα, η οποία ετοίμασε το υπέροχο ζυμωτό ψωμί και το στόλισε περίτεχνα με σχέδια από φύλλα δρυός και τριφύλλια, με το οποίο υποδεχθήκαμε την Πρέσβη, τιμώντας τα έθιμά μας.

Ευχαριστώ επίσης τις αδερφούλες Άρτεμις και Χριστίνα Γκαντήραγα, που φόρεσαν τις παραδοσιακές γρεβενιώτικες φορεσιές για την υποδοχή της Πρέσβεως. Ευχαριστώ τους γονείς τους, Μαρία και Κώστα, για την άψογη συνεργασία και τη μέριμνα, καθώς και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών, και ειδικά την κ. Κατερίνα Προκόβα, για τη διάθεση των στολών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αγαπημένους μας ThessHooley — τον Luke, την Kathleen, τον Βασίλη, τον Tikitu και τον Andy — που ήρθαν να μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη ιρλανδική μουσική και μελωδίες από το σμαραγδένιο νησί. Ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική φιλοξενία τη μουσική σκηνή Tio Tix για τη συναυλία της Παρασκευής και συγκεκριμένα τη κ. Βάσω Ευταξία για τον γενικό συντονισμό και την προσφορά της, και τον κ. Νίκο Παπανίκο για τη μέριμνά του στον ήχο και στις ανάγκες των μουσικών. Ένα μοναδικό ευχαριστώ στους Lúbra, που ταξίδεψαν από την αγαπημένη Κρήτη για να μας προσφέρουν αυτόν τον μοναδικό μουσικό διάλογο ανάμεσα στην παράδοση της Κρήτης και της Ιρλανδίας στην κεντρική συναυλία μας. Συγκεκριμένα ευχαριστώ τον αγαπημένο μου Κωστή Κυριτσάκη, τον Κωστή Μακάκη, τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη και την εκλεκτή Έλσα Μουρατίδου.

Ευχαριστώ τους συντελεστές και τους χωριανούς στο Λαογραφικό Μουσείο Μεσολάκκου, που σύσσωμοι υποδέχθηκαν την Πρέσβη με ζεστά χαμόγελα και την ξενάγησαν στην ιστορία του τόπου και του χωριού, μέσα από το μοναδικό μουσείο λαογραφικού πολιτισμού. Ευχαριστώ τον κ. Γιάννη Ντόβα, τον κ. Θωμά Σειρηνιώτη, τον κ. Θεόδωρο Καραλιόλιο, τον κ. Χαρίσιο Νίκου και τις κυρίες του χωριού που ετοίμασαν τα καλούδια για την υποδοχή.

Ευχαριστώ τον φορέα και τους υπαλλήλους του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Βάιο, που μερίμνησε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για την επίσκεψη της Πρέσβεως στο Χιονοδρομικό. Επίσης ευχαριστώ τον κ. Νίκο Πορτίκα, την κ. Ουρανία Μπαζούκη και τον κ. Γεώργιο Γεωργίτση για τις άψογες εξυπηρετήσεις τους.

Ευχαριστώ τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και συγκεκριμένα την Προϊσταμένη κ. Μαρία Γρηγοριάδου και τον κ. Χρήστο Λέτσιο, για τη συμβολή τους στις δράσεις, τη φιλοξενία και την πάντα ανοιχτή αγκαλιά προς τις ιδέες μας.

Ένα υπερτεράστιο ευχαριστώ στους πλέον αγαπημένους συντελεστές του Φεστιβάλ, Γεράσιμο Μοσχονά και Μαρίνα Καραγιάννη, που αφιλοκερδώς προσέφεραν τις γνώσεις τους, τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για να μας διδάξουν ξανά ιρλανδικούς χορούς. Φέτος, με συμμετοχές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ήταν εκεί σταθεροί, να διδάξουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο όσους περισσότερους χορούς ήταν εφικτό.

Ευχαριστώ τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών κ. Νικόλαο Ντάλλα, για την παραχώρηση του σχολείου για τις ανάγκες των σεμιναρίων χορού, και την Υποδιευθύντρια κ. Αλεξία Κοτίτσα για τη μέριμνά της και τη διαθεσιμότητα να ανοίξει το σχολείο όταν το χρειαζόμασταν.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Γιώργο Γεωργούλα, που με την εκπλεπτυσμένη αισθητική του απαθανάτισε τις θεσμικές επισκέψεις της Πρέσβεως, πολλές δράσεις του Φεστιβάλ και δημιούργησε το aftermovie του SPDF2026, όπως και στα αδέρφια Ζήση και Βαγγέλη Ράμμο, που κατέγραψαν εικονοληπτικά την κεντρική μας συναυλία.

Ευχαριστώ τον εξαίρετο κ. Φώτη Μπόκα για τη διεξοδική ξενάγηση της Πρέσβεως και των μελών των μουσικών συγκροτημάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών.

Ευχαριστώ τη Βασιλική Γκάσταρη για τη δημιουργικότητά της και την ανάγνωση του πρωτότυπου παραμυθιού της, που συνδέει με εξαιρετικό νόημα φιλίας την Ιρλανδία με τα Γρεβενά.

Ευχαριστώ τον κ. Νίκο Μπέλτσιο για τη μέριμνά του και τη βοήθειά του στον ήχο και τον φωτισμό της αίθουσας για την κεντρική μας συναυλία.

Ευχαριστώ την κ. Βάσω Βούζα-Κυρατζή και τη μοναδική μονάδα παραγωγής εκλεκτών προϊόντων λεβάντας ΛΕΒΑΝΘΟΣ, για τη χορηγία της με εκλεκτά προϊόντα στους συντελεστές του Φεστιβάλ και για την προσεγμένη προσφορά προς την Πρέσβη.

Ευχαριστώ τον κ. Φώτη Παρασκευαΐδη και τα ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ για τη χορηγία εκλεκτών προϊόντων προς τους συντελεστές του Φεστιβάλ και την Πρέσβη, καθώς και για την άρτια και γεμάτη ενδιαφέρον ξενάγησή του στο επισκέψιμο εργαστήρι του στη Μυρσίνα Γρεβενών.

Ευχαριστώ τον κ. Θωμά Τσιάλτα και τον κ. Κωνσταντίνο Ντούνα για τις χορηγίες τους σε εκλεκτό και βραβευμένο ΜΕΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Ευχαριστώ τα αδέρφια Καραμήτρου και το Cine Grevena, για την κατανόηση, την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία στην υλοποίηση της κεντρικής μας συναυλίας.

Ευχαριστώ θερμά, για τις ανάγκες της φιλοξενίας και τις χορηγίες τους, τα ξενοδοχεία Αίγλη και Αχίλλειον στα Γρεβενά, και συγκεκριμένα τους κ. Βάιο Γούσιο και κ. Γεώργιο Νταγκούμα.

Ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνιακή συμβολή και τις αναφορές τους τα: Greek Reporter, Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας, ΕΡΑ Κοζάνης, Ελεύθερο Τύπο, Flash Κοζάνης, Greveniotis, GrevenaPress, και συγκεκριμένα τους Άγγελο Αγγελίδη, Αντώνη Παπαβασιλείου, Θεολογία Τσουκαλά, Γεώργιο Βλαχόπουλο (για την έμπνευση ονοματοδοσίας του δέντρου σε St.Patrick's Tree), Μάκη Νασιάδη, Κατερίνα Δόδουρα, Λίτσα Παλαμά, Κώστα Μαυρίδη, Μαρία Καναλίδου, Αλεξάνδρα, Σοφία και Φωτεινή Γαλογαύρου.

Ευχαριστώ τις αγαπημένες μου θείες Μαριάνθη Παπαλαμπροπούλου και Ευαγγελία Χαρισοπούλου που ετοίμασαν το μπουκέτο με τα τριφυλλάκια και τους ανθούς αμυγδαλιάς που προσφέραμε στην Πρέσβη κατά την υποδοχή της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αγία Παρασκευή, στον προσκυνηματικό ναό της πόλης μας, και συγκεκριμένα στον αγαπημένο μας πάτερ Ευστάθιο Στέφο και στον Γιώργο Σλιάρα.

Ευχαριστώ θερμότατα τους φίλους: Ευθύμιο Παπαθεοδώρου για τη διαρκή μέριμνα του, τη Μακεδονία Καραλιόλιου και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο για τη συμβολή τους. 

Και τέλος, τα πιο εσωτερικά μου ευχαριστώ: στον Άγιο Πατρίκιο, γιατί χάρη σε εκείνον κάνουμε τέτοια όμορφα ανταμώματα, στον αδερφό μου Δημήτρη, για τις μοναδικές ιδέες του που με κάνουν να προχωρώ, στην Αλμπίνα, για την έγνοια στις λεπτομέρειες της διαμονής και συνοδείας της Πρέσβεως και για την παρουσίαση της κεντρική βραδιάς του Φεστιβάλ και στον πατέρα μου Χρήστο, τον διαρκή και μεγάλο υποστηρικτή μας σε κάθε όραμα και όνειρο.

Ευχαριστώ προσωπικά, τον καθέναν και τη καθεμιά, που με τον καλό λόγο, με τη συμβολή και με την παρουσία σας, βοηθάτε τα Γρεβενά να στέκονται στην ιστορία τους με περηφάνια και να προχωρούν.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

Με δημιουργική χαρά,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: