Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε... ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού με θέμα: «Έλεγχος της νομιμότητας λειτουργίας των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Καταγγελίες για μη τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού με θέμα: «Έλεγχος της νομιμότητας λειτουργίας των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Καταγγελίες για μη τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων».
Μία περίεργη και σοβαρή υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την Τετάρτη, κλιμάκιο της επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΠΣ Γρεβενών μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Δύο σοβαρά θέματα προκύπτουν και προκαλούν απορίες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών; Η ΕΠΟ δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα ή κάνει τα στραβά μάτια;
Πρόεδρος στην Ένωση είναι ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος στην εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας! Είναι δυνατόν να ισχύουν όσα επικαλείται ο βουλευτής που θα διαβάσετε παρακάτω και ο Γκαγκάτσης να παραμένει απαθής; Αδρανής; Προφανώς κάτι δεν πάει καλά στη συγκεκριμένη υπόθεση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, εκτός από την ΓΓΑ, οφείλουν να αναλάβουν δράση. Άμεσα. Για να μην υπάρχουν …σκιές.
Διαβάστε την ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου:
«Η νόμιμη λειτουργία των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) προϋποθέτει τη συνδρομή των όρων που προβλέπει η αθλητική νομοθεσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 2725/1999, ο ελάχιστος αριθμός των μελών κάθε αθλητικής ένωσης ορίζεται σε δέκα (10), θέτοντας σαφή προϋπόθεση ως προς την ελάχιστη απαιτούμενη δύναμη των ενώσεων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν ανακύψει καταγγελίες και δημόσιες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ενδέχεται να μην πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους, αλλά και ως προς τη νομιμότητα των διοικητικών και εκλογικών διαδικασιών τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Γρεβενών (ΕΠΣ Γρεβενών). Σύμφωνα με καταγγελίες και δημόσιες αναφορές, η συγκεκριμένη Ένωση φέρεται κατά τα προηγούμενα έτη να είχε εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων μόλις δύο (2) σωματεία, ενώ στις 9 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης, στις οποίες φέρεται να συμμετείχαν ως έχοντα δικαίωμα συμμετοχής μόνον τα δύο αυτά σωματεία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημόσιες αναφορές, είχε υποβληθεί έγγραφη καταγγελία προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σχετικά με τη δύναμη της ΕΠΣ Γρεβενών και τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών της 9ης Μαρτίου 2024.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, σήμερα η ΕΠΣ Γρεβενών φέρεται να έχει στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο μόλις ένα (1) αθλητικό σωματείο. Η συγκεκριμένη περίπτωση καθιστά αναγκαίο να αποσαφηνιστεί εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προβαίνουν σε συστηματικό έλεγχο της τήρησης των νόμιμων προϋποθέσεων από το σύνολο των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και, ιδίως, εάν διασταυρώνεται ο πραγματικός αριθμός των σωματείων-μελών τους με τα στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό μητρώο/e-Kouros.
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο προϋποθέσεων συνδέεται άμεσα με τη νομιμότητα της λειτουργίας των αθλητικών ενώσεων, τη συγκρότηση των διοικήσεών τους και την εγκυρότητα των εκλογικών τους διαδικασιών. Επειδή η αθλητική νομοθεσία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη νόμιμη λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Επειδή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 2725/1999 ο ελάχιστος αριθμός των μελών κάθε αθλητικής ένωσης ορίζεται σε δέκα (10). Επειδή έχουν διατυπωθεί καταγγελίες και δημόσιες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ενδέχεται να μην πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις.
Επειδή χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ΕΠΣ Γρεβενών, για την οποία έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με τον αριθμό των σωματείων – μελών της και τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών της. Επειδή το Υπουργείο Αθλητισμού διαθέτει, μέσω του e-Kouros, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων των αθλητικών σωματείων. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αθλητικών σωματείων-μελών κάθε Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων που εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό μητρώο του Υπουργείου Αθλητισμού/e-Kouros για τα έτη 2023, 2024, 2025 και 20262;
- Διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συστηματικός έλεγχος ως προς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, και ειδικότερα ως προς την τήρηση του ελάχιστου αριθμού των δέκα (10) μελών που προβλέπει το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 2725/1999;
- Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι κάποια Ένωση δεν πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, ποιες είναι οι προβλεπόμενες από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο συνέπειες ως προς τη λειτουργία της, τη διοίκησή της και τη συμμετοχή της στις διαδικασίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;
- Ειδικότερα ως προς την ΕΠΣ Γρεβενών, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των σωματείων που εμφανίζονται ως μέλη της στο ηλεκτρονικό μητρώο του Υπουργείου Αθλητισμού/e-Kouros για τα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026 και έχει διενεργηθεί έλεγχος ως προς τη συνδρομή της προϋπόθεσης του άρθρου 11 παρ. 2 του ν. 2725/1999;
- Έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η νομιμότητα των αρχαιρεσιών της ΕΠΣ Γρεβενών που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαρτίου 2024, ιδίως ως προς τον αριθμό των σωματείων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου;
- Πόσες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχουν ελεγχθεί κατά την τελευταία τριετία ως προς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας τους και σε πόσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε μη πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων; Ποια μέτρα ελήφθησαν στις περιπτώσεις αυτές;
- Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε συνολικό έλεγχο των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του e-Kouros, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και ότι οι διοικητικές και εκλογικές διαδικασίες τους διεξάγονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο;
Ο ερωτών βουλευτής Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος».
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα που θα συντάξει το κλιμάκιο της ΓΓΑ, μετά τη βόλτα στην ΕΠΣ Γρεβενών.
Επαναλαμβάνω το ερώτημα: Η ΕΠΟ δεν γνωρίζει τίποτα όλο αυτόν τον καιρό; Η UEFA;


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου