ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σήμανση αυτού του μηνύματος Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Χαντάβα

Αθανάσιος Χαντάβας.jpgΕρώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας κατέθεσε την Τετάρτη 17/3 ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας στο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής.  Θέμα της ερώτησης η διαχείριση του Ειδικού  Προγράμματος Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας ( Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ). 
Αναλυτικά:
 
Κύρια Υπουργέ,
 
Στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ) όπως μετονομάστηκε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Γρεβενών - Κοζάνης (Ο.Π.Α.Γ.Κ) από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εντάχθηκε πληθώρα έργων με ελάχιστη ή μηδενική πίστωση.
Είναι προφανές ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις ένταξης νέων έργων στο   Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ ανέπτυξαν στο παρελθόν ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις παραγωγικές τάξεις του Νομού, αλλά και στους απλούς πολίτες, επειδή δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι θα κατασκευαστούν πολλά έργα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα του Νομού Γρεβενών.
Αυτές οι προσδοκίες όμως σύντομα διαψεύστηκαν. Πολλά έργα δεν έχουν διακηρυχθεί ελλείψει χρηματοδότησης. Άλλα έργα συμβασιοποιήθηκαν και παρέμειναν ημιτελή λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης τους και εύλογα προκαλούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακαταστασία που δημιούργησαν στα Δημοτικά τους διαμερίσματα. Μερικά έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί με έξοδα των Εργολάβων, οι οποίοι σήμερα έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα Προεδρεία των Συλλόγων Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν πλέον να απέχουν από τις δημοπρατήσεις των έργων του  Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ.
Η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, προκαλεί την έντονη ανησυχία  και τον προβληματισμό των κατοίκων του Ν. Γρεβενών, δεδομένου ότι αφενός έχει διακοπεί κάθε κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα,  και αφετέρου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι εργαζόμενοι τους είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται η κα Υπουργός,
1.             Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την υφισταμένη κατάσταση και πότε προβλέπεται να αποζημιωθούν οι Εργολάβοι για τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελέσει, πότε θα ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα και αν προβλέπεται να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί με ελάχιστη ή μηδενική πίστωση και ακόμη δεν έχουν διακηρυχθεί.
2.             Ποια είναι η κατ΄ έτος η συνολική χρηματοδότηση του  Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ από το έτος 2005 μέχρι σήμερα
3.             Παρακαλείτε να καταθέσει στη Βουλή αναλυτικούς Πίνακες στους οποίους να     αναγράφονται οι τίτλοι των έργων του Ν. Γρεβενών που έχουν ενταχθεί στο Ε.Π.Α.ΔΥ.Μ , ο προϋπολογισμός τους, η χρηματοδότησή τους μέχρι σήμερα, οι Ανάδοχοι των Έργων, οι οφειλές προς τους Εργολάβους για κάθε έργο, και η φάση υλοποίησής τους. (Ποια ολοκληρώθηκαν, ποια είναι ημιτελή  και ποια έχουν διακηρυχθεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: