Aμέσως μετά το Πάσχα θα δοθούν στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση οι λεπτομέρειες της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», η οποία αναμένεται όχι μόνο να αλλάξει το διοικητικό πεδίο της Ελλάδας, αλλά και να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές
σχέσεις στο Δημόσιο τομέα. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του νέου έτους.
σχέσεις στο Δημόσιο τομέα. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του νέου έτους.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
-Ο αριθμός των δήμων περιορίζεται δραστικά από 1,034 σε 350-370. Με την εξαίρεση, δηλαδή, των νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (που θα έχουν ευλόγως περισσότερες δημοτικές αρχές), όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί νομοί θα κατατμηθούν σε 4 - 6 μεγάλους δήμους, με κριτήρια που πληθυσμιακά και γεωγραφικά, αλλά πρωτίστως λειτουργικά, βάσει των σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων. Στην περιφέρεια ,λοιπόν, κάθε νέος δήμος θα «καλύπτει» μεσοσταθμικά 12.000 - 25.000 κατοίκους, ενώ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος αριθμός θα είναι βάσει πληροφοριών 20.000 - 30.000.
-Καταργείται το όριο του 42% για την εκλογή δημάρχων από τον πρώτο γύρο των εκλογών και επαναφέρεται το 50% συν ένα για την εκλογή σε έναν ή δυο γύρους.
-Καταργούνται 4.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα από 6.000 που είναι σήμερα να φτάσουν τις 2.000. Ειδικότερα:
Όσον αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, περίπου 1.800 από αυτές αναστέλλουν τη λειτουργία τους, καθώς πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους προβλέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.
Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει σήμερα τις 6.000. Η νέα ρύθμιση, δηλαδή προβλέπει ότι σε κάθε νεοσύστατο «καλλικράτειο» δήμο διατηρούνται μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.» Συνεπώς, τα νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.
-Θεσπίζονται 7 γενικές κρατικές διοικήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με τις σημερινές 13 κρατικές περιφέρειες. Οι διοικήσεις αυτές θα ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση και θα διαχειρίζονται μείζονες αποφάσεις, που εκρίθη ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν στην αυτοδιοίκηση. Ο μηχανισμός ελέγχου που θα δημιουργηθεί σε αυτές θα προσομοιάζει με ανεξάρτητη διοικητική αρχή που ανά πάσα στιγμή θα εποπτεύει και θα εγκρίνει ή όχι τον τρόπο λειτουργίας των 13 νέων περιφερειών, ιδίως όσον αφορά τη χρηστή διαχείριση τόσο των κοινοτικών όσο και των εθνικών πόρων.
-Καθιερώνεται μητροπολιτική αυτοδιοίκηση στην Αττική.
-Καθιερώνεται Συνήγορος του Δημότη σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας.
-Προβλέπεται η σύσταση ειδικής αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ και ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες για πάσης φύσεως δαπάνες.
-Εξακολουθούν, προσώρας, να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων. Παράλληλα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων το αν θα διατηρήσουν ή θα κλείσουν άμεσα τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες.
-Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.
-Πάνω από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων. Ειδικότερα:
Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Όλοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίου που έχει τεθεί για την εν γένει ανανέωσή τους (31.12.2011). Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που τελικά θα απολυθούν θα υπερβαίνει τις 35.000.
Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις, αφού όμως προηγουμένως δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέξουν που επιθυμούν να μεταταγούν. Υπενθυμίζεται δε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης θέσεων στον δημόσο τομέα, δηλώνοντας «Ο,τι επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και το νομικό της καθεστώς και είναι ωφέλιμο οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Έχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολιτικό κόστος. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ωστόσο απίθανο σχεδόν θεωρείται η κυβέρνηση να υιοθετήσει έναν τέτοιο μέτρο, καθώς θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, σε μία περίοδο που τα ανακοινωθέντα έκτακτα φορολογικά μέτρα έχουν ήδη βαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση.
Εξελίξεις και οι αντιδράσεις των νομαρχών
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και κυβερνητικό στόχος είναι να ψηφιστεί στο σύνολό του μέσα στον Μάιο από τη Βουλή, έτσι ώστε οι εκλογές αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο να γίνουν με τον «Καλλικράτη». Η «Καθημερινή», πάντως, επικαλείται πληροφορίες που θέλουν «τους επιτελείς του υπουργείου των Εσωτερικών να μην έχουν ακόμη καταλήξει στη διευθέτηση σοβαρότατων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στον τρόπο επιλογής και εκλογής των νέων αντιπεριφερειαρχών που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς νομάρχες.»
Οι νομάρχες ζήτησαν άμεση συνάντηση και ενημέρωση από τον κ. Ραγκούση, μέσω της οργάνωσής τους ΕΝΑΕ, αιτούμενοι παράλληλα να τους αποσταλεί το κείμενο του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» πριν αυτό δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους εύλογο χρονικό διάστημα να το μελετήσουν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Για το λόγο αυτό, τη σύγκληση συνέλευσης όλων των νομαρχών της χώρας στις 15 Απριλίου αποφάσισαν τα μέλη της ΕΝΑΕ, με στόχο να καθοριστεί η στάση τους απέναντι στον νέο αυτό θεσμό, καθώς και ο προσδιορισμός του αγωνιστικού τους πλαισίου. Στη συνέχεια, στις 19 και 20 Απριλίου, θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ, όπου θα συζητηθεί η διαμόρφωση των τελικών θέσεων με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης εν όψει του «Καλλικράτη».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου