ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισε


Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισε
Δοκιμασία: Έξι άνδρες περιορισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο επί 18 μήνες.

Τόπος: Μόσχα

Στόχος: Τα επιστημονικά συμπεράσματα από το πείραμα.

Δεν είναι ριάλιτι, είναι η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση ενός ταξιδιού στον πλανήτη Άρη.

Η πόρτα έκλεισε: Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισε

3 Ιουνίου 2010
Η Mars500, η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση αποστολής στον Άρη άρχισε σήμερα στη Μόσχα στις 13:49 τοπική ώρα (11:49 CET), όταν το εξαμελές πλήρωμα μπήκε στο «διαστημόπλοιο» και η.... πόρτα πίσω τους έκλεισε. Το πείραμα θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στις εγκαταστάσεις του Mars500 στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που τα μέλη του πληρώματος μιλούσαν στον Τύπο και τη στιγμή που μπήκαν στους θαλάμους που θα είναι το σπίτι τους για τις επόμενες 520 ημέρες.

Οι Diego Urb
Ο   Diego ελέγχει τον υπολογιστήina και Romain Charles από την Ευρώπη, οι Sukhrob Kamolov, Alexey Sitev και Alexandr Smoleevskiy από τη Ρωσία και ο Wang Yue από την Κίνα βρίσκονται σε μια αποστολή που προσεγγίζει ένα πραγματικό διαστημικό ταξίδι στον μεγαλύτερο βαθμό που είναι δυνατόν πάνω στη Γη. Θα ζουν και θα εργάζονται σαν αστροναύτες, θα τρώνε ειδική τροφή και θα γυμνάζονται με τον ίδιο τρόπο που γυμνάζονται τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η αποστολή τους είναι να «φτάσουν στον Άρη» σε 250 ημέρες, να «προσεδαφιστούν και να εξερευνήσουν τον Άρη επί έναν μήνα» και να «επιστρέψουν στη Γη» σε 230 ημέρες, χρησιμοποιώντας απομιμήσεις του διαστημοπλοίου, του σκάφους προσεδάφισης και της αριανής επιφάνειας.   Η πόρτα θα μείνει κλειστή έως τον Νοέμβριο του 2011 και το πλήρωμα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις τροφές και τον εξοπλισμό που έχουν αποθηκευτεί στη μονάδα. Μόνο ηλεκτρισμός, νερό και αέρας θα παρέχονται στους θαλάμους από έξω.

Προβλήματα που θα παρουσιαστούν Ο Romain στην καμπίνα του (ESA) Στην αποστολή Mars500 δεν θα δοκιμαστούν μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και η ανθρώπινη αντοχή στα άκρα. Η παραμονή επί σχεδόν 18 μήνες μέσα σε μεταλλικά κοντέινερ θα είναι δύσκολη, παρά την εκπαίδευση και την ενημέρωση που έγιναν από αστροναύτες και στελέχη υποβρυχίων. 

Αναμφίβολα, τα μέλη του πληρώματος θα παρουσιάσουν ψυχολογικές διακυμάνσεις στη μακρά διάρκεια του ταξιδιού και αυτές οι διακυμάνσεις είναι ένα κρίσιμο μέρος του πειράματος.

Οι «αστροναύτες» κατά κανόνα θα μοιράζουν ισομερώς τις ώρες των καθημερινών ημερών σε εργασία, ελεύθερο χρόνο και ανάπαυση, ενώ τα σαββατοκύριακα θα είναι συνήθως ελεύθερα. Έχουν μαζί τους πληθώρα ταινιών, βιβλίων, μουσικών οργάνων και άλλων μέσων ψυχαγωγίας.

Τα σώματά τοΟι  βετεράνοι από την προηγούμενη μελέτη (ESA/IBMP -  Oleg 
Voloshin)υς θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες - ένα κλειστό περιβάλλον με περιορισμένο χώρο ευνοεί τη ραγδαία υποβάθμιση της φυσικής κατάστασης. Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να γυμνάζονται έως και δύο ώρες κάθε μέρα, αλλά μπορούν να κάνουν ντους μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τι ξέχασα; Η προετοιμασία όλων των εφοδίων, από σαπούνι και ρούχα μέχρι τροφή και εφεδρικές μπαταρίες για την κάμερα, ώστε να υπάρχει αυτάρκεια σε μια αποστολή 18 μηνών, είναι μια κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία.

Και, τέλος, η τεχνολογία: η μονάδα δεν είναι διαστημόπλοιο, αλλά χρησιμοποιεί πολλά συστήματα τα οποία θα υπάρχουν και σε ένα αληθινό διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει προς τον Άρη. Η δοκιμή αυτών σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι σημαντική. Το πλήρωμα έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι σε θέση να επιδιορθώσει και την τελευταία βίδα του «σκάφους» και μόνο σε ακραίες καταστάσεις θα παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

Ο Sukhrob δίνει σήμα ετοιμότητας   (ESA)Τα λέμε σε 520 ημέρες! Καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής οι Diego Urbina και Romain Charles, τα μέλη του πληρώματος που ανήκουν στην ESA, θα στέλνουν ημερήσιες αναφορές και βίντεο στον ιστότοπο Mars500 της ESA. Η πρώτη αναφορά δημοσιεύτηκε σήμερα: «Αντίο Ήλιε, αντίο Γη, αναχωρούμε για τον Άρη!».

schizas

Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια: