Επιστήμονες προειδοποιούν ότι πάνω από εννέα ώρες την ημέρα σε καρέκλα ή πολυθρόνα αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ακόμη και αν κανείς γυμνάζεται τακτικά, η πολύωρη καθιστή στάση μπορεί να προξενήσει μια πλειάδα προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, τάση για παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και γενικώς να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εταιρεία για την Καρδιά (Αmerican Ηeart Αssociation). Συγκεκριμένα, όταν περνάμε περισσότερες από εννέα ώρες την ημέρα στην καρέκλα του γραφείου ή στην πολυθρόνα του σπιτιού, τα οφέλη της σωματικής άσκησης δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της καθιστικής ζωής και διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να ρίξουμε σε λήθαργο τον μεταβολισμό μας, να αποκτήσουμε αυξημένη αγγειακή πίεση και να προσθέσουμε βάρος. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Οι άνδρες που περνούν 23 ώρες την εβδομάδα καθιστοί έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που περνούν μόλις 11 ώρες την εβδομάδα καθιστοί. Μάλιστα, για κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας κάτι άλλο εντελώς ακίνητοι οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου αυξάνονται γενικά κατά 11%, ενώ ταυτόχρονα για τις γυναίκες αυξάνονται κατά 26% οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.
Φαίνεται ότι το καθισιό εντείνει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι γυναίκες εμφανίζονται περισσότερο ευπαθείς στην αδράνεια καθώς εκείνες που κάθονται για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα διατρέχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από εκείνες που περνούν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως σε κάποια καρέκλα, άσχετα με το αν ασκούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι της τάξεως του 18%.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή η λιποπρωτεϊνική λιπάση, το ένζυμο που βοηθά τον οργανισμό να επεξεργάζεται το λίπος, παράγεται μόνο όταν οι μύες των ποδιών είναι σφιγμένοι, όπως για παράδειγμα όταν στεκόμαστε όρθιοι ή περπατάμε. Το γεγονός αυτό είναι που αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, προδρόμου πλήθους ασθενειών. Επίσης, σύμφωνα με σουηδική έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, απλώς και μόνο η όρθια στάση απαιτεί τη συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων, όπως των ώμων, των ποδιών και της πλάτης, τη στιγμή που η καθιστή στάση δεν ενέχει καμία σωματική πρόκληση. Το σώμα δεν έχει σωστή στάση καθώς η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη δεν είναι φτιαγμένη για να καθόμαστε σχεδόν ακίνητοι επί ώρες. Τελικά, μετά από ώρες καθισιού οι μύες και οι αρθρώσεις «πιάνονται», κάνοντας το σώμα πιο ευπαθές σε χρόνιους πόνους και τραυματισμούς. Παράλληλα το καθισιό αυξάνει την περιφέρεια της μέσης, τη στιγμή που έχει βρεθεί ότι όσοι απέχουν πολύ από τη «μέση-δαχτυλίδι» διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
«Να ανακηρυχθεί η αδράνεια ασθένεια»
« Δεδομένης της αξιοσημείωτης θνησιμότητας και της αύξησης των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί από μόνη της ασθένεια » υποστηρίζουν σε έκθεσή τους οι καθηγητές του University College του Λονδίνου Εμμανουήλ Σταματάκης και Ρίτσαρντ Βάιλερ. Οι δύο αθλητίατροι εκτιμούν ότι το κόστος της θεραπείας προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με την έλλειψη φυσικής άσκησης στη Βρετανία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. « Ξοδεύουμε σωρηδόν χρήματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καθιστικής ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση. Μήπως να αντιμετωπίζαμε και την αιτία τους;» διερωτώνται ευλόγως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου