ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

MUNDOBASKET 2010 - Αυτά είναι γήπεδα!


Καλές οι αναλύσεις για τις ομάδες και το μπάσκετ που θα παίξουν, αλλά κακά τα ψέματα εκείνο που μετράει περισσότερο στις μεγάλες διοργανώσεις είναι το γύρω-γύρω. Με άλλα λόγια ο κόσμος και οι χώροι που τις φιλοξενούν. Τα ακριβώς 80 παιχνίδια του αγωνιστικού προγράμματος θα γίνουν σε πέντε γήπεδα, το ένα καλύτερο από το άλλο.

Οι γείτονες φαίνεται πως έχουν κάνει πολύ αξιόλογη δουλειά ως προς τις εγκαταστάσεις και έχει πέσει άφθονο χρήμα. Τα τέσσερα από τα πέντε γήπεδα είναι χτισμένα την τελευταία πενταετία, ενώ το κλασικό Αμπντί Ιπεκτσί της Πόλης που είναι του ’84 έχει περάσει από γερό ρεκτιφιέ κι έχει γίνει κουφέτο. Σίγουρα το καλό γήπεδο ανεβάζει το επίπεδο της διοργάνωσης – είναι σημαντικό ομάδες, φίλαθλοι, αλλά και δημοσιογράφοι να αισθάνονται καλά στο χώρο όπου καλούνται να συμβιώσουν και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα.



Στο νεόδμητο Άνκαρα Αρένα θα αγωνιστεί η Εθνική μας στη φάση των ομίλων, όταν και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά Κίνα, Πουερτο Ρίκο, Τουρκία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ρωσία για τον Γ’ Όμιλο που φιλοξενείται στην Άγκυρα. Οι διοργανωτές φρόντισαν να εξοπλίσουν την πρωτεύουσα με ένα μοντέρνο γήπεδο χωρητικότητας 11.000 θεατών – άλλωστε η ίδια η διοργανώτρια θα παίξει εκεί και δε θα την πετάξουμε σε καμια στρούγκα!

Η ολοκαίνουρια αρένα μετά το Παγκόσμιο θα φιλοξενεί τους αγώνες της Τουρκ Τελεκομ, αντικαθιστώντας το παλιό και ξεπερασμένο Ατατούρκ. Το νέο γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα είναι όλες τις μέρες κατάμεστο από ενθουσιώδεις Τούρκους. Ε, στις 31 Αυγούστου με το ελληνοτουρκικό ντέρμπι ενδέχεται να είναι και κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, αλλά θα το αντέξουμε.



Τον Α΄ Όμιλο (με Αργεντινή, Σερβία, Αυστραλία κλπ) οι διοργανωτές τον έστειλαν βαθιά στην Ανατολία και συγκεκριμένα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Στους πρόποδες του Ταύρου λοιπόν, η έδρα του Μουντομπάσκετ λέγεται Καντίρ Χας Αρίνα. Μια αρένα του 2008 που είναι μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχει στην Καισάρεια με την ονομασία Καντίρ Χας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το γήπεδο της Καϊσερισπόρ.

Για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων υπάρχει σταθμός τρένου μέσα στο αθλητικό κέντρο, χρήσιμο αφού το κλειστό χωράει 7.200 άτομα και ένας σχετικός πανικός θα γίνει τις μέρες των αγώνων. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές, κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται οικεία. Ευτυχώς, γιατί οι Σέρβοι είναι κάπως... ευαίσθητοι σ’ αυτά τα θέματα.



Νεότατο είναι και το “Χαλκαπινάρ” της Σμύρνης όπου θα γίνουν τα παιχνίδια του Δ’ Ομίλου (Ισπανία κυρίως, Γαλλία, Λιθουανία κλπ), αφού λειτουργεί μόλις από το 2005. Όπως περιγράφεται πρέπει μάλλον να είναι το ωραιότερο της διοργάνωσης, καθώς βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, στην υπέροχη ακτή του Αιγαίου. Αποτέλεσμα προσεγμένου και σύγχρονου σχεδιασμού, διάθέτει άπλετους χώρους και ταυτόχρονα κάνει τον θεατή να αισθάνεται πως βρίσκεται στην καρδιά της δράσης. Μια έδρα αντάξια των Παγκόσμιων Πρωταθλητών – έχει θέσεις για 10.000 θεατές.

Με δύο γήπεδα, τα μεγαλύτερα του Μουντομπάσκετ, θα μπει στο παιχνίδι της διοργάνωσης η Κωνσταντινούπολη. Στο γνωστό μας Αμπντί Ιπεκτσί θα διεξαχθούν οι αγώνες του Β’ Ομίλου (με ΗΠΑ, Βραζιλία, Σλοβενία κλπ), ενώ τα παιχνίδια της δεύτερης φάσης θα γίνουν στο νέο στολίδι της πόλης το Σινάν Ερνέμ Ντομ.




Περίπου συνομήλικο του δικού μας Ειρήνης και Φιλίας, το Αμπντί Ιπεκτσί είναι το παλαιότερο από τα πέντε γήπεδα του Μουντομπάσκετ και το έχουμε δει και ακούσει δεκάδες φορές στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων μας. Είναι η γνωστή καυτή έδρα των Εφές Πίλσεν, Φενέρμπαχτσέ και Γαλατάσαράι, ενώ στον ίδιο χώρο έγινε και ο διαγωνισμός Eurovision του 2004 – αυτός με την τούμπα του Ρουβά. Βρίσκεται στη γειτονιά Ζεϊτίνμπουρνού και έχει πολλά χιλιόμετρα στις μεγάλες διοργανώσεις – άλλωστε φιλοξένησε τα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2001, μην ξεχνάμε.

Πήρε την ονομασία του από τον Τούρκο δημοσιογράφο και πολιτικό ακτιβιστή Αμπντί Ιπεκτσί που όντας διευθυντής της εφημερίδας Μιλιέτ δολοφονήθηκε το 1979 από τους «Γκρίζους Λύκους». Το κλειστό φιλοξενεί 12.500 θεατές και προκειμένου να φιλοξενήσει τους κακομαθημένους ΝΒΑερ, έχει υποστεί ριζική ανακαίνηση.



Μετά τις 2 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων, όλη η δράση συγκτντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη και στο Σινάν Ερντεν που θα φιλοξενήσει όλα τα νοκ-άουτ. Με 15.500 θέσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλειστά γυμναστήρια της Ευρώπης και διαθέτει ό,τι χρειάζεται για αυτά τα κορυφαίου επιπέδου παιχνίδια.

Οι Τούρκοι καμαρώνουν για το συγκεκριμένο γήπεδο που είναι βέβαια εντελώς φρέσκο και μελετημένο στην απόλυτη λεπτομέρεια όσον αφορά χώρους, ιδίως βοηθητικούς. Υπάρχουν πολλά προπονητήρια, αλλά και τεράστιοι χώροι για να φιλοξενήσουν τα πλήθη δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το γεγονός.

Η ονομασία προέρχεται από τον εκλιπόντα Σινάν Ερντέν, κορυφαίο πρόσωπο στα αθλητικά πράγματα της χώρας, αφού ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Μετά το Μουντομπάσκετ δεν θα πάει χαμένο, καθώς πέρα από τους αγώνες ομάδων της πόλης έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστου Στίβου, καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για 25άρα πισίνα το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: