ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Έφοδος του ΣΔΟΕ σε συναυλία των Παπαρίζου και Onirama



«Θυμάμαι μια νύχτα που είχα χαθεί, σαν όνειρο ήρθες σαν να ’σουν γιορτή, για πάντα φυσικά μαζί», τραγουδούσαν την περασμένη Τετάρτη στην Κεφαλονιά η Ελενα Παπαρίζου και οι Onirama, ξεσηκώνοντας τους θαυμαστές τους, όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ (νυν ΥΠΕΕ) έφτασε στο γήπεδο Αγίου Αντωνίου στο Ληξούρι για έλεγχο.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών έχουν μπει τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, μετά τους γιατρούς, τους εφοριακούς και τους πολιτικούς. Ονόματα όπως o Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Δέσποινα Βανδή, η Ελλη Κοκκίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Κότσιρας βρίσκονται στις λίστες ελέγχου του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες ελεγκτών από την Οικονομική Υπηρεσία Ελέγχου, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των περιοδειών των μεγάλων τραγουδιστών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για ακόμα ένα καλοκαίρι. Η αρμόδια υπηρεσία θέλει να σταματήσει τη φοροδιαφυγή που γινόταν τόσα χρόνια, αφού κανείς δεν ήλεγχε τόσο τους διοργανωτές όσο και τους τραγουδιστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί είναι οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά, αφού ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν διοργανωτές και τραγουδιστές είναι αρκετά υψηλός.

Από τους καλλιτέχνες που επέλεξαν να περιοδεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας και να ξεσηκώσουν με τις επιτυχίες τους τους θαυμαστές τους είναι και η Ελενα Παπαρίζου με τους Onirama. Την περασμένη Τετάρτη στην Κεφαλονιά βρίσκονταν ήδη τέσσερα κλιμάκια του ΣΔΟΕ για ελέγχους σε επιχειρήσεις. Ετσι ένα κλιμάκιο πήγε και στον χώρο της συναυλίας της εκρηκτικής τραγουδίστριας και του γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, που είχε διοργανωθεί από τον ποδηλατικό όμιλο Λευκάδας.

Παρακολουθώντας διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο οι διοργανωτές έδιναν τα εισιτήρια στους θεατές της συναυλίας, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν αθεώρητα, ενώ πωλούνταν προς 20 ευρώ το ένα. Αμέσως οι ελεγκτές μπήκαν στον χώρο όπου τραγουδούσαν οι καλλιτέχνες και ζήτησαν τον υπεύθυνο του ποδηλατικού ομίλου.

Αρχικά εμφανίστηκε ως υπεύθυνη η κυρία Ευτυχία Πετούση, η οποία δεν είναι μεν μέλος του ποδηλατικού ομίλου αλλά έδειξε στους ελεγκτές υπεύθυνη δήλωση του προέδρου ο οποίος την εξουσιοδοτούσε να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει η συναυλία. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και ο κ. Ηρακλής Μαρούλης, ο οποίος είπε στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι βοήθησε αφιλοκερδώς στην κατασκευή και στον έλεγχο του συναυλιακού χώρου, ενώ η κόρη του Σοφία εκμεταλλευόταν το κυλικείο.

Κάποια στιγμή και έπειτα από αρκετή ώρα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Αντώνης Βρακάς, ο οποίος δήλωσε στους ελεγκτές πλήρη άγνοια για τον τρόπο διοργάνωσης της συναυλίας, αλλά και για τον τρόπο έκδοσης των αθεώρητων εισιτηρίων. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη συναυλία είχαν εκδοθεί 8.000 εισιτήρια, ενώ μέχρι τη στιγμή του ελέγχου από το ΣΔΟΕ είχαν κοπεί 2.310 εισιτήρια, δηλαδή είχαν εισπραχθεί 46.200 ευρώ.

Οταν ο πρόεδρος του ομίλου εξήγησε στους ελεγκτές ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση της συναυλίας και ότι υπεύθυνη ήταν η κυρία Πετούση, αμέσως τα άτομα του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν σε εκείνη, η οποία τους παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ποδηλατικού ομίλου Λευκάδας, τον οποίο αντιπροσώπευε η ίδια, και της εταιρείας «Γαλαξίας Παραγωγές Θεαμάτων», που είχε φέρει την Ελενα Παπαρίζου και τους Οnirama στην Κεφαλονιά. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφερόταν ότι ο όμιλος είχε την υποχρέωση να καταβάλει 56.580 ευρώ με τον ΦΠΑ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας μόλις έφταναν στον χώρο της συναυλίας οι γνωστοί τραγουδιστές. Το ιδιωτικό συμφωνητικό είχε συναφθεί στις 21 Ιουλίου 2010 και δεν είχε κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η Ελενα Παπαρίζου και οι Onirama βρίσκονταν ήδη στη σκηνή όταν το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε τον έλεγχο και δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό. Ωστόσο, ενημερώθηκαν αμέσως ο μάνατζερ και σύντροφος της τραγουδίστριας, κ. Τόνυ Μαυρίδης, και ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος. Οι ελεγκτές κατέσχεσαν τα αθεώρητα μπλοκ εισιτηρίων που είχαν απομείνει.

Κυνηγούν στα νησιά την «επώνυμη» φοροδιαφυγή

Βασικοί στόχοι, όσοι ζουν πλουσιοπάροχα αλλά δηλώνουν εισοδήματα πείνας, οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και τα φημισμένα κλαμπ στα μοδάτα τουριστικά θέρετρα
Σε απόβαση στους πιο hot τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης έχουν επιδοθεί εκατοντάδες ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 1.200 στελέχη της υπηρεσίας σε ολόκληρη τη χώρα, οι 1.000 έχουν βγει από τα γραφεία τους και «οργώνουν» θάλασσες και νησιά, κυνηγώντας κυρίως την «επώνυμη» φοροδιαφυγή.


Οι εντολές που έχουν λάβει από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη είναι κάτι παραπάνω από σαφείς: να πιάσουν όσους κλέβουν τον ΦΠΑ, όσους δεν κόβουν αποδείξεις, όσους ζουν πλουσιοπάροχα αλλά δηλώνουν εισοδήματα πείνας στην Εφορία…. Βασικοί στόχοι των ελέγχων αυτών είναι τα πιο in τουριστικά θέρετρα, μεγάλες πίστες και φημισμένα κλαμπ, όπου συνωστίζονται χιλιάδες κόσμου τα βράδια του καλοκαιριού. Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν οι συναυλίες και δημόσιες εμφανίσεις επωνύμων καλλιτεχνών, που συχνά αποδεικνύονται κράχτες σε καλοκαιρινά χάπενινγκ, τα οποία εξελίσσονται σε… πάρτι φοροδιαφυγής.

Τι ψάχνουν; Αν υπάρχουν συμβόλαια και αν τα κέρδη από τις εκδηλώσεις αυτές δηλώνονται στην Εφορία.

Επίσης, αν κόβονται αποδείξεις και αν αποδίδεται κανονικά ο ΦΠΑ, ακόμα και για τα λουλούδια ή την γκαρνταρόμπα.

Ειδικές εντολές έχουν λάβει τα στελέχη του ΣΔΟΕ για τη συλλογή στοιχείων για τα απαστράπτοντα κότερα και τα θηριώδη τζιπ που θα εντοπίζουν κατά τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να ακολουθήσουν διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν (εφόσον εμφανίζονται σε offshore εταιρείες) και να αποκαλυφθούν τα πραγματικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη τους - σε σύγκριση με τα δηλούμενα στην Εφορία.

Με ελέγχους πόρτα-πόρτα θα αναζητήσουν τους φυσικούς ιδιοκτήτες για πολυτελείς βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Χαλκιδική και άλλες τουριστικές περιοχές-φιλέτα.

Θα διενεργούν όμως και επιτόπιες αυτοψίες για καλυμμένες πισίνες, ακόμα και για εξόφθαλμα προκλητικές περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού και δημόσιας περιουσίας.

Πολύ πιο τσουχτερά τα πρόστιμα

Ηδη πάντως το ΣΔΟΕ… πήρε τ'όπλο του. Καυτός αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αφού, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, το ΣΔΟΕ εντόπισε φέτος 50% περισσότερες παραβάσεις, επιβάλλοντας όμως και 150% πιο τσουχτερά πρόστιμα απ' ό,τι συνήθιζε πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ 19.963 φορολογικές παραβάσεις έναντι 13.498 τον Ιούλιο πέρυσι, γεγονός που πιστοποιεί και την τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Συνολικά στους παραβάτες επεβλήθησαν πρόστιμα 587,6 εκατ. ευρώ έναντι μόλις (;) 160,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πλέον το ΣΔΟΕ «ράβει κουστούμι» 29.435 ευρώ ανά παράβαση έναντι 11.892 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ΣΔΟΕ άρχισε επίσης να βάζει προειδοποιητικό λουκέτο για μία εβδομάδα σε όσους πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις και εφόσον επαναληφθεί τα καταστήματα κλείνουν υποχρεωτικά και με τον νόμο για έναν μήνα και σε περίπτωση νέας υποτροπής για έξι.

Διασταυρώσεις στοιχείων

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διασταυρώσεις στοιχείων από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν στην αποκάλυψη μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων σε Κολωνάκι, Ερμού και Βουκουρεστίου που δεν πληρώνουν τους βεβαιωμένους φόρους τους, αλλά και στις κατασχέσεις ακινήτων οκτώ οφειλετών του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: