ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδια – 12 Συμβουλές για «ασφαλή» Χριστούγεννα!!!

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνουν τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές παιχνιδιών κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα παιχνίδια ως γνωστόν συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Με στόχο την ασφάλεια των παιχνιδιών και για να διασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία των παιδιών μας κατά την διάρκεια των εορτών, οι καταναλωτές θα πρέπει να
έχουν υπόψη τους την παρακάτω λίστα με τις 12 Συμβουλές, όταν επιλέγουν ένα παιχνίδι:
 - Βεβαιώσου ότι διάβασες τις ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στα παιχνίδια. Λάβε υπόψη σου σοβαρά την ηλικία των παιδιών που προορίζονται και τις υποδείξεις ασφάλειας. Μην αγοράζεις παιχνίδια που δεν φέρουν το σήμα CE εμφανώς πάνω στο παιχνίδι ή στην συσκευασία του. Μολονότι το σήμα CE δεν προορίζεται σαν οδηγός για τον καταναλωτή, αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές εφαρμοστέες Κοινοτικές απαιτήσεις, που είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.
- Διάλεξε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες και επιδεξιότητες των παιδιών. Παιχνίδια που δεν προορίζονται για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών μπορεί να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφαλείας. Σιγουρέψου ότι διάβασες και ακολούθησες τις υποδείξεις για την ηλικιακή ομάδα που προορίζονται – ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 0 έως 3 και την φράση «δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών». Αυτό το σύμβολο και η διατύπωση που το συνοδεύει είναι προειδοποίηση και όχι μια απλή υπόδειξη. - Μην δίνεις παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών (3) ετών, επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους. Τα μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Σιγουρέψου ότι τα μάτια και οι μύτες στα λούτρινα παιχνίδια (ή παραγεμισμένα ζωάκια) δεν αποσπώνται εύκολα.
 - Ακολούθησε τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Κράτησε και φύλαξε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στην συσκευασία του παιχνιδιού.
 - Αγόραζε πάντα παιχνίδια από επώνυμα εμπορικά καταστήματα και ηλεκτρονικά (internet) καταστήματα. Οι επώνυμοι έμποροι φροντίζουν για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και συνήθως δέχονται επιστροφές. Επισημαίνεται ότι, υπάρχουν έμποροι που αδιαφορούν για την τήρηση των σχετικών απαιτήσεων ασφαλείας και υγείας και υπάρχει πιθανότητα να εμπορεύονται απομιμήσεις παιχνιδιών. Ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που αγοράζεις μέσω διαδικτύου (internet), στα παιχνίδια που δίνεις στα παιδιά σαν δώρα και στα παιχνίδια που αγοράζεις από δεύτερο χέρι.
 - Επέβλεπε τα παιδιά όταν παίζουν και σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια, με τα οποία παίζουν, προορίζονται και είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες τους. Με ορισμένα παιχνίδια – όπως τα πατίνια, τα τροχοπέδιλα και τα ποδήλατα – τα κράνη και ο εξοπλισμός προστασίας θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται.
 - Εξέταζε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού. Πέτα τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως.
 - Σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, κρατήθηκαν μακριά από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών, όταν αυτά μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια.
 - Αφαίρεσε και πέταξε (ανακύκλωσε εάν είναι δυνατόν) όλη την συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, χαρτί, πλαστικές θήκες (αλλά πάντα φύλαγε τις οδηγίες ). Σιγουρέψου ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία. Φρόντισε να ανακυκλώνεις με ασφάλεια τις μπαταρίες.
 - Δίδαξε τα παιδιά σου να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους προς αποφυγή ατυχημάτων. Μην αφήνεις τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα στο σπίτι.
 - Να ενημερώνεις πάντα τον κατασκευαστή / έμπορο και τις Δημόσιες Αρχές εάν εσύ ή το παιδί σου εντόπισε πρόβλημα ασφαλείας σε παιχνίδι. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς το Κοινοτικό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) με ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/rapex. Σ΄ αυτό το σύστημα αναφέρονται λεπτομερώς τα επικίνδυνα προϊόντα που αποσύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών. Επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efpolis.gr της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αναρτώνται πληροφορίες για όλα τα επικίνδυνα προϊόντα.
 - Θυμήσου ότι οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλο το έτος και όχι μόνον για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Σε περίπτωση παραπόνων ή καταγγελιών παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1520 και για τυχόν περισσότερες πληροφορίες με την Δ/νση 1ης Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στα τηλέφωνα 210 6965810 begin_of_the_skype_highlighting              210 .
6965810      end_of_the_skype_highlighting, 6965814 και 6965833.
 Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: