Συνωστισμός στα κεντρικά!!!
«Κουρελού» έχει καταντήσει το σύστημα των μετεγγραφών στη χώρα... μας, αφού κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει ανάλογα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει σήμερα το Έθνος, άλλαξε μία φορά με απόφαση της Μαριέττας Γιαννάκου και πέρυσι από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία καθιέρωσε και το σύστημα των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφή έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού έφτασε περίπου στις 15.000 (πρόπερσι ήταν περίπου 7.500), ενώ από αυτές οι 8.955 έγιναν ηλεκτρονικά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τις 8.955 αιτήσεις, σχεδόν οι μισές έγιναν από σπουδαστές που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες.
Αυτή μάλιστα η κατηγορία των σπουδαστών είναι που δημιουργεί και τα μεγαλύτερα προβλήματα στα πανεπιστήμια, όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αφού μόνο από αυτούς πολλές φορές τα τμήματα διπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών τους, κάτι που έγινε και φέτος και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.
Οι πολύτεκνοι μέχρι τώρα δικαιούνται μετεγγραφή χωρίς κανένα ποσοτικό περιορισμό καθώς και τα παιδιά πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Και μπορεί πέρυσι το σύστημα των μετεγγραφών να άλλαξε, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να απειλούν ξανά ότι δεν θα δέχονται να κάνουν μετεγγραφές εάν το κράτος δεν τους δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Τι ισχύει σήμερα Τη χρονιά που μας πέρασε το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα των μετεγγραφών κάνοντας ταυτόχρονα τη σχετική διαδικασία ταχύτερη και περισσότερο αξιοκρατική. Οι νέες διατάξεις όμως μπορεί να αποδείχτηκαν ευεργετικές για τους σπουδαστές αλλά δεν έγινε το ίδιο και για τα πανεπιστήμια.
Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Νοέμβριο όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο σπουδαστή μετά την εγγραφή του στο τμήμα προέλευσης και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν πάλι ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα της αίτησης. Στη συνέχεια οι φοιτητές των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές υπέβαλαν στο τμήμα υποδοχής τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την απόδειξη των προϋποθέσεων μετεγγραφής.
Δικαίωμα μετεγγραφής μέχρι τώρα, από το πρώτο εξάμηνο έχουν τα τέκνα των γονέων, που ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών δεν ξεπερνά το ποσό των 45.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής έχουν και φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί επιτυχώς στο τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων.
Οι μετεγγραφές για τους ανωτέρω δικαιούχους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Για το λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, το συνολικό ποσοστό των μετεγγραφών είναι μικρότερο και δεν μπορεί να ξεπερνά το 9%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου