Με μια βραδυφλεγή βόμβα, που κανείς δεν είναι σε θέση να μας καθησυχάσει ότι ανά πάσα στιγμή δεν θα μας τινάξει στον αέρα, συνορεύουμε... εδώ και χρόνια, χωρίς ποτέ το επίσημο κράτος να μπει στη διαδικασία να μας προστατέψει από ένα νέο Τσερνομπίλ.
Όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά στο newsbomb.gr ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του ΕΦΕΤ: « Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Δεν λειτουργούν με κανόνες ασφάλειας και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιου πυρηνικού ατυχήματος. Το Τσερνομπίλ ήταν 6000 χιλιόμετρα μακριά και μας επηρέασε. Φανταστείτε αυτό, που είναι μόλις κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, τι κακό θα μας κάνει. Υπάρχουν σοβαρότατες υπόνοιες ότι δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας και όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν, με δεδομένο ότι η τεχνολογία των Βούλγαρων έχουν πάρα πολύ χαμηλού επιπέδου. Οι δε κυβερνήσεις μας, περί άλλων τυρβάζουν…».
Τους ισχυρισμούς του κ. Κατσαρού ενισχύει μιλώντας επίσης στο newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, κ. Θανάσης Αναπολιτάνος, ο οποίος μας είπε: «Το Κοζλοντούι είχε έξι αντιδραστήρες αλλά τώρα έχουν απομείνει δυο, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι οι πιο καινούργιοι που λειτουργούν. Τον περασμένο Οκτώβρη, σε έναν από τους δυο αντιδραστήρες παρατηρήθηκαν ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας, χωρίς ωστόσο, όπως είπαν επισήμως, να παρατηρηθεί διαρροή ραδιενέργειας. Βέβαια αυτό, εάν θέλουμε το πιστεύουμε. Κι έχουμε λόγους να μην το πιστεύουμε».
Δεν είναι, όμως, μόνο το Κοζλοντούι, αλλά και το Μπέλενε, στις όχθες του Δούναβη. Μια παλιά, αμαρτωλή ιστορία για την οποία ξανάρχισε να θερμαίνεται το ενδιαφέρον της Βουλγαρικής κυβέρνησης το 2004 όσον αφορά την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή, που απέχει επίσης λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας.
« Έχει καταγγελθεί ως ένα πρόγραμμα υψηλότατου ρίσκου και έχουν αποχωρήσει δυο ενεργειακοί κολοσσοί της Γαλλίας και της Γερμανίας που είχαν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν το έργο κατά 49%, ενώ είχαν αρνηθεί να χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα περισσότερες από 12 διεθνείς τράπεζες», τονίζει ο κ. Αναπολιτάνος και προσθέτει: «Η συγκεκριμένη περιοχή έβγαλε ένα σεισμό με νεκρούς τη δεκαετία του ΄80. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δραματικά από τους 120.000 Έλληνες νεκρούς που είχε προβλέψει σε μια τέτοια περίπτωση υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν μπορώ να διαψεύσω αυτά τα νούμερα, μπορώ μόνο δυστυχώς να προβλέψω ότι θα είναι πολύ πιο μεγάλα από τη στιγμή που δεν κάνουμε τίποτα. Όταν γίνει το «μπαμ», θα είναι πλέον πολύ αργά…»
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου