ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Θανάσης Χαντάβας: «Δεν θέλουμε πολλά, θέλουμε μία ήπια ανάπτυξη για να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο» (video)

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΘΕΣΕ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συμμετέχει ο βουλευτής του Νομού Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας, επανέρχεται σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011, το κρίσιμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας», για δεύτερη ανάγνωση.
Ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών, είχε την ευκαιρία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου να παρέμβει παρουσία της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη καταθέτοντας τόσο την πρότασή του για το νομοσχέδιο, όσο και αναφέροντας τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον Νομό και σχετίζονται με την αναπτυξιακή του διαδικασία και την περιβαλλοντική προστασία.
Ο κ. Χαντάβας, ανέφερε σχετικά ότι δεν διαφωνεί κανείς με την ανάγκη προστασίας της πλούσιας ελληνικής βιοποικιλότητας, μέτρο το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της ελληνικής επικράτειας. «Είναι αναγκαίο όμως» όπως ανέφερε, «η ανάληψη μίας σειράς τέτοιων μέτρων να μην στέκεται εμπόδιο, στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της κάθε περιοχής»
«Δεν θέλουμε πολλά, θέλουμε μία ήπια ανάπτυξη για να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Χαντάβας, ο οποίος παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Γρεβενών, για να θέσει υπόψη της Υπουργού μία σειρά από γραφειοκρατικά και νομοθετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός. Συγκεκριμένα ανέφερε:
Για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας
«Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, κ. Υπουργέ βραβεύθηκε το 2010, ως το καλύτερο Χιονοδρομικό της Ελλάδας. Έχει προκύψει όμως αδιέξοδο με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του, σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να το κοιτάξετε προσεκτικά κ Υπουργέ, καθώς διαθέτει άδεια λειτουργίας – είναι ίσως το μόνο στην Ελλάδα που διαθέτει - και δεν μπορεί να υπονομεύεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του»
Για την κατασκευή του οδικού άξονα Γρεβενών - Βασιλίτσας
«Ένα δεύτερο πρόβλημα, αφορά στο δρόμο Γρεβενών – Βασιλίτσας. Σήμερα κάποιος που θέλει να έρθει από την Θεσσαλονίκη, με την Εγνατία Οδό φθάνει στα Γρεβενά σε μία ώρα και χρειάζεται άλλη μιάμιση ώρα να φθάσει στη Βασιλίτσα, η οποία αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τουριστική ανάπτυξη. Ολοκληρώθηκε η μελέτη και καθυστερεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, γιατί ένα μικρό σημείο του δρόμου, εντάσσεται σε μία μύτη της ζώνης NATURA. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ξεπεραστούν. Πρέπει να δοθεί σύντομα λύση!»
Για την κατασκευή ΣΕΑ και την προστασία της καφέ αρκούδας
«Από το Νομό Γρεβενών, διέρχεται η Εγνατία Οδός, όπου η διαδρομή της κατά μήκος είναι αρκετά μεγάλη και γι αυτό προβλέπεται η κατασκευή δύο ΣΕΑ. Η Εγνατία Οδός υπέβαλε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εναλλακτικά για δύο θέσεις, στον Ταξιάρχη και στο Κοσμάτι. Εδώ και πολύ καιρό καθυστερεί η κατασκευή τους για λόγους περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς σε μία από τις θέσεις αντιμετωπίζονται προβλήματα με την προστασία της καφέ αρκούδας. Πρέπει να δώσετε επειγόντως λύση! Η προστασία αυτού του σπάνιου και σημαντικού είδους δεν γίνεται με τέτοιο τρόπο και δεν μπορεί να γίνεται μόνο στα χαρτιά! Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί πρακτικά και να το κοιτάξετε κ. Υπουργέ από κοινού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία σωστή βάση. Είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση και κυκλοφορεί σε όλο το Νομό, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ ο φυσικός του χώρος είναι ο Εθνικός Δρυμός. Πέρσι είχαμε  έξι ατυχήματα, σκοτώθηκαν έξι αρκούδες στην Εγνατία οδό, ενώ πρόσφατα μπήκε μία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ… κι όλα αυτά γίνονται γιατί έχουν σταματήσει οι γεωργοί τις καλλιέργειες. Η πιο φθηνή λύση είναι να επιδοτήσετε τους γεωργούς για την καλλιέργεια καρποφόρων δένδρων, για να παραμένει και το ζώο εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού.»
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Βουλευτής του Νομού Γρεβενών εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργείου να εγκαταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το χρωστούσε η Πολιτεία στους κατοίκους, για την συνεισφορά τους επί 60 χρόνια στην ελληνική οικονομία». Τέλος, διαφωνώντας με την εισηγήτρια του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι «ορθώς το Υπουργείο αποφάσισε ότι θα πρέπει να συμβάλλει και το Δημόσιο μαζί με την ΔΕΗ στις αποζημιώσεις στην Ακρινή και στους Αγ. Αναργύρους καθώς η υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής της περιοχής είναι μεγάλη και ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να αποπληρώσει με μία μικρή συνεισφορά όσα απόλαυσε επί χρόνια από την ανάπτυξη που είδε λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και τη λιγνιτική εκμετάλλευση στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: