ΣΙΝΕ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Χρόνια πολλά κι ασπρόμαυρα!

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα (20/4) 85 χρόνια ζωής
Η… ασπρόμαυρη ιστορία!
Το 1923 μια πορεία χιλιομέτρων από τη γειτονική Τουρκία ολοκληρώνεται για πολλούς στην πονεμένη Θεσσαλονίκη.
Οι ιδρυτές του αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου Ερμής, που μετά το σύνταγμα του Κεμάλ μετονομάστηκε υποχρεωτικά σε Πέρα Κλουμπ, αναζήτησαν νέα γη στη «νύφη» του Θερμαϊκού, μαζί με όλους τους πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά μετά τη λήψη του μέτρου που αναφερόταν στην ανταλλαγή πληθυσμών (Συνθήκη της Λωζάνης).
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν ως πρόσφυγες, δημιουργούν την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών η οποία μέσα σε λίγο χρόνο ιδρύει αθλητικό τμήμα. Το καλοκαίρι του 1925 συντίθεται ποδοσφαιρική ομάδα.
Λίγους μήνες αργότερα ο αθλητής Κωνσταντίνος Μπόλος εμπνέεται το όνομα ΑΕΚ, στις τάξεις της οποίας δεν αργεί να σπαρθεί η διχόνοια. Έτσι μέρος του δ.σ. της ομάδας αποχωρεί και μέσω αυτής της διαφωνίας προκύπτει ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Το καταστατικό
Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).

Η γενική συνέλευση
Η πρώτη γενική συνέλευση του ΠΑΟΚ τοποθετείται στις 30 Μαρτίου 1926, το πρώτο του έμβλημα γίνεται ένα τετράφυλλο τριφύλλι (το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που συνέλαβε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε) και ένα πέταλο με το έτος ίδρυσης του συλλόγου (1926) και χρώματά του ορίζονται το μαύρο του πένθους και το λευκό της αισιοδοξίας.

Ο ύμνος
Ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ: "Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα, που παίζουμε τη μπάλα ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη, που δεν την έχει ομάς καμία άλλη. Το σύστημά μας είναι πάσα-πάσα, στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την ...κάσα, να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει, και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει. Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια, παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες, για να τρελαίνονται οι ...δεσποινίδες. Δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλη μερακλή".

Η εξέλιξη
Ο νεοσύστατος ασπρόμαυρος σύλλογος ενισχύεται με μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη ακόμα και από την Πόλη, ενώ περίπου στα 1928 προχωρά στη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως αυτό του μπάσκετ, της ποδηλασίας και του στίβου.

Τα γήπεδα
Ένα χρόνο αργότερα συγχωνεύεται εκ νέου με την ΑΕΚ και τα δεδομένα πλέον διαφοροποιούνται. Διατηρεί το όνομα του, ενώ το τετράφυλλο αντικαθίσταται από έναν αετό. Πρωταρχικό μέλημα του συλλόγου αποτελεί πλέον μόνο η κατασκευή ενός γηπέδου. Μετά την εγκατάλειψη της ιδέας αυτό να γίνει στην Ευαγγελίστρια, η λύση βρίσκεται στο Σιντριβάνι που έτσι κι αλλιώς ήταν και ο προπονητικός χώρος της ομάδας. Στα τέλη του 1931 το έργο ήταν κιόλας έτοιμο. Η πρόθεση του Πανεπιστημίου να εξαπλωθεί, πήγε προς στιγμήν να θυμίσει στον Δικέφαλο την προσφυγική του φύση. Το 1957 ξεκίνησε μια έρευνα ανεύρεσης χώρου και στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 το γήπεδο της Τούμπας, που υποδέχεται αυτή τη στιγμή τους «απογόνους» αυτών των ανθρώπων, που οραματίστηκαν και δημιούργησαν το μεγάλο ΠΑΟΚ, αποτελούσε πλέον πραγματικότητα.

Εδώ και 10 χρόνια μάλιστα ο σύλλογος διαθέτει και κλειστό γήπεδο, χωρητικότητας 8.650 θέσεων στην περιοχή της Πυλαίας.

Οι μεγάλες διακρίσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ
Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα το 1976 και το 1985 και τέσσερα κύπελλα τις χρονιές 1972, 1974, 2001 και 2003.
Τίτλους έχει προσθέσει στην τροπαιοθήκη του και το τμήμα μπάσκετ που πέρασε ένδοξες μέρες κυρίως τη δεκαετία του ‘90. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ έχει στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας το 1959 και 1992, Κυπελλούχος το 1984, το 1995 και το 1999, Κυπελλούχος Κυπελλούχων το 1991 και Κυπελλούχος Κόρατς το 1994.
onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις