Χρόνια πολλά Μητέρα! Ημέρα της Μητέρας σήμερα δεύτερη Κυριακή του Μαϊου και η Google προσφέρει ένα λουλούδι στην μάνα.
«Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο σημαντική είναι στη ζωή μιας γυναίκας η στιγμή που
γίνεται μητέρα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικότητας, του πόσο επώδυνη είναι η γέννα, του τι εγκυμοσύνη είχε, η στιγμή που παίρνει το μωρό της στην αγκαλιά της για πρώτη φορά είναι από τις πιο δυνατές, γνήσιες και μεγάλες στιγμές της ζωής της».«Αυτό το πλασματάκι με κοιτούσε ασταμάτητα, με μύριζε, με αναγνώριζε και περίμενε να με γνωρίσει… Σήμερα βλέποντας από μακριά τις πρώτες στιγμές με τον γιο μου, συνειδητοποιώ πόσες περισσότερες αγκαλιές έπρεπε να του είχα δώσει, πόσο περισσότερο έπρεπε να τον θηλάσω, πόσο λιγότερο αγχωμένη έπρεπε να είμαι... Ομως ποτέ δεν τα ξέρεις όλα από την αρχή. Τα μαθαίνεις σιγά-σιγά, ψάχνοντας, μελετώντας και αφήνοντας το ένστικτο περισσότερο ελεύθερο»...
ekatisdiary
Το μήνυμα της Εκάτης, μιας μητέρας δύο παιδιών, είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα για τη σημερινή Γιορτή της Μητέρας, αλλά και αφορμή για να μιλήσουμε για την πρώτη εγκυμοσύνη και για όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν.
Η επιστήμη σήμερα μπορεί να καλύψει τα περισσότερα ερωτήματα που διατυπώνει η μέλλουσα μητέρα. Δηλαδή φέρνει στο φως τον τρόπο που αναπτύσσεται η νέα ζωή μέσα της και δίνει σαφείς απαντήσεις στις αγωνίες της. Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της προγεννητικής φροντίδας, δηλαδή της παρακολούθησης της υγείας μητέρας και εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο μαιευτήρα.
Η επικοινωνία μητέρας-γιατρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει βαρύνουσα σημασία για την υγεία της και για την υγεία του μωρού της. Η προγεννητική φροντίδα περιλαμβάνει, εκτός από το ατομικό και μαιευτικό ιστορικό της μητέρας, μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως, του βάρους σώματος και του ύψους, γενικές και ειδικές εξετάσεις αίματος και υυπερηχογραφική παρακολούθηση σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις, γίνεται επίσης εξέταση των κυττάρων του πλακούντα (χρωμοσωμικός έλεγχος) που συνδέει το έμβρυο με τη μητέρα (λήψη τροφοβλάστης) ή του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο (αμνιοπαρακέντηση).
Ο ειδικός μαιευτήρας-γυναικολόγος αξιολογεί τα ευρήματα αυτών των εξετάσεων και μόνον τότε είναι σε θέση να απαντήσει έγκαιρα και έγκυρα στις απορίες της. Η συστηματική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης συμβάλλει σημαντικά στην υγεία μητέρας-εμβρύου-παιδιού και έχει αναγνωριστεί ως αντικείμενο εξειδικευμένης εκπαίδευσης των μαιευτήρων. Χάρη σε αυτή δίνεται η δυνατότητα να προληφθεί η γέννηση παιδιών με χρωμοσωμική ανωμαλία, δυσμορφίες και σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες. Διαπιστώνονται έγκαιρα παθολογικές καταστάσεις της μητέρας που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται η σωματική και η ψυχική υγεία της μητέρας, καθώς και η ισορροπία και η ευτυχία της οικογένειας.
Συνιστάται παρακολούθηση
Η έγκυος πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό της κάθε φορά που έχει κάποια ενόχληση. Να ακολουθεί τις οδηγίες και το σχήμα παρακολούθησης που της όρισε, ωστόσο ο ειδικός υπερηχογραφικός έλεγχος πρέπει να επαναληφθεί στις 20-23 εβδομάδες. Τότε εξετάζονται όλα λεπτομερειακά, μετρούνται οι διαστάσεις του εμβρύου και συγκρίνονται με τις προηγούμενες μετρήσεις, καθώς και με τις φυσιολογικές για την ηλικία του καμπύλες ανάπτυξής του.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του προσώπου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών και των άκρων. Γίνεται εκτίμηση του αμνιακού υγρού, καθώς και της θέσης και υφής του πλακούντα. Με σκοπό να υπολογιστεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου γίνονται μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίες είναι συχνότερες εάν κριθεί αναγκαίο.
Σε κάθε μέτρηση υπολογίζεται το βάρος του εμβρύου και τοποθετείται σε πίνακες που έχουν τις φυσιολογικές τιμές ανά εβδομάδα κυήσεως. Δεν γεννιούνται όλα τα μωρά με το ίδιο βάρος, σημασία όμως έχει να διατηρούν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
Espressonews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου