ΣΙΝΕ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Οι μάνατζερ δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία…

Ολα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς!!!
Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Τα τελευταία χρόνια, γονείς παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ακούγοντας τα χρηματικά ποσά που διακινούνται σε «επαγγελματικό», αλλά και «ερασιτεχνικό» ποδόσφαιρο, άρχισαν να οραματίζονται την πιθανότητα το παιδί τους να έχει κάποιο οικονομικό όφελος, και «να σωθεί» από την ενασχόλησή του με τη μπάλα. 


Σε συνθήκες απαξίωσης των σπουδών, αύξησης της ανεργίας και ιδίως με την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, η «αποκατάσταση» του παιδιού μέσα από το ποδόσφαιρο γίνεται πλέον για τους γονείς ένα σοβαρά συζητήσιμο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την ελληνική αντίληψη, λογική και νοοτροπία
, για να καταφέρεις κάτι σημαντικό για το παιδί σου, χρειάζεται «σπρώξιμο», χρειάζονται οι σωστές γνωριμίες, η σωστή επαφή, οφείλεις να «λαδώσεις τον άνθρωπο που έχει τις άκρες και που θα πει μια καλή κουβέντα εκεί που πρέπει, στον "άνθρωπο-κλειδί" δηλαδή, ο οποίος θα παίξει τον ρόλο του… μπάρμπα, έστω κι αν δεν είναι από τη Κορώνη.
Έτσι, κάποιοι γονείς που έχουν παιδιά με ταλέντο στο ποδόσφαιρο, αρχίζουν «να την ψάχνουν». Να αναζητούν εναγωνίως, τον δρόμο της «σωτηρίας» του παιδιού τους και να προσδοκούν άμεσα τα αποτελέσματα της επαγγελματικής τους αποκατάσταση. Όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και φθάσουν στο σημείο, να ψάχνουν πως θα υλοποιηθεί ο διακαής πόθος τους να δουν το βλαστάρι τους στις επάλξεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αγνοώντας τις συστάσεις αξιοκρατικών στην εκτίμηση προπονητών, τότε έχουν μετατραπεί σε ιδανικούς πελάτες. Πελάτες που σχεδόν πάντα, νομίζουν ότι «διαλέγουν» αλλά στη πραγματικότητα τους «επιλέγουν»… οι πιο μάγκες απ’ αυτούς!
Ο αμύητος στις συμφωνίες γονιός είναι πλέον ο πρόθυμος «πελάτης που ψάχνει και ψάχνεται» και γίνεται εύκολα «θύμα» του επαγγελματία μάνατζερ που κι αυτός με την σειρά του τον ψάχνει για να κερδοσκοπήσει στα όνειρα τους.Του μάνατζερ-μεσσία που επαγγέλλεται την υπόσχεση να ανοίξει στο παιδί του το δρόμο προς τον «επίγειο χρυσοφόρο παράδεισο» του κόσμου του ποδοσφαίρου.
«Μορφές… μεσσιανισμού, όσο και αν μοιάζει περίεργο είναι διαδεδομένες ακόμα στην εποχή μας. Η δυσκολία συνοχής των συλλογικοτήτων, των κοινοτήτων, των τοπικών και άλλων ταυτοτήτων η δυσκολία του να εντάσσομαι κάπου, η οικονομική ανασφάλεια ευνοεί το «όπου φυσάει ο άνεμος». Η ευθυγράμμιση, το δέσιμο στο άρμα του μεσσία είναι πια εύκολη, γιατί τον… μεσσία τον ακολουθείς τυφλά. Μερικές φορές… η τύφλα είναι τόσο μεγάλη ώστε ο γονιός ανέχεται, ο προπονητής-μάνατζερ που διακινεί ποδοσφαιριστές από ομάδα σε ομάδα, να αμείβεται με «το κεφάλι»! Ανέχεται στην πορεία για τον «παράδεισο του ποδοσφαίρου» το παιδί του, να υπολογίζεται ως ένα από το «κεφάλι» που μαζί με τα άλλα παιδιά, αυξάνει τη αμοιβή του μάνατζερ στην συναλλαγή του με την ομάδα προορισμού.
Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου ανάμεσα σε δύο παίκτες τους
«Οι ασυνείδητοι κατ’ επάγγελμα προπονητές-μάνατζερ, διακινητές νεαρών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, έχουν σχετικά εύκολο πεδίο δράσης στην Ελλάδα, γιατί στα περισσότερα σωματεία, οι αδαείς παράγοντες βλέπουν τα πράγματα με σχετική ιδιοτέλεια. Έτσι, αφελώς, πείθονται π.χ. από τον έμπειρο προπονητή – μάνατζερ να στραφούν προς μία κατεύθυνση, που δεν είναι πάντα η καλύτερη για τα παιδιά, αναφέρει ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, επίσημος διαμεσολαβητής παικτών και ο ίδιος, καθώς κατέχει την άδεια από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι προπονητές-μάνατζερ αυτοπαρουσιάζονται πρώτα απ’ όλα σαν μεγάλοι παιδαγωγοί. Εύκολο βεβαίως να το καταφέρουν, αφού ο έλληνας γονιός ούτε που τον νοιάζει ποιος είναι και τι αξίζει ο δάσκαλος ή ο μαθηματικός στο σχολείο. Ενδιαφέρεται περισσότερο αν είναι καλός ο προπονητής ποδοσφαίρου του παιδιού του και αν θα είναι βασικός στην ομάδα», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηνικολάου. Τις περισσότερες φορές, τελειώνει η σχολική χρονιά και ο πατέρας δεν έχει δει ποτέ το δάσκαλο του παιδιού του! Αντιθέτως, παρακολουθεί με απόλυτη προσήλωση τη δουλειά του προπονητή και κρέμεται από τα χείλη του σε κάθε εκτίμηση του παιδιού του, άσχετα αν δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένη... Είναι η κλασική περίπτωση του μπαμπά-μάνατζερ, του μπαμπά που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες στο ποδοσφαιρικό μέλλον του παιδιού του συνειδητά. 
Και σημειώστε παρακαλώ, ότι ποτέ γονιός δεν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διευθυντή του σχολείου, γιατί έφυγε ένας αξιόλογος καθηγητής και ποτέ δεν τον ακολούθησε με το παιδί του στο νέο του σχολείο, όπως συχνά κάνει με τις σχολές ποδοσφαίρου! Ευτυχώς, οι περισσότεροι γονείς, αλλά και πάρα πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν συμπεριφέρονται έτσι. Τα παιδιά μαθαίνουν μπάλα, παίζουν, διασκεδάζουν χωρίς  να είναι "αντικείμενα εκμετάλευσης κανενός", αναφέρει .
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, και τον σύγχρονο προβληματισμό που διέπει το ποδόσφαιρο, ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου δίνει τις δικές του συντεταγμένες και συμβουλεύει γονείς και παιδιά να προσέχουν πολύ πριν δώσουν τα δικαιώματα του παιδιού προς διαπραγμάτευση. Κι αυτό γιατί μοιραία, ο ρόλος των διαμεσολαβητών μεταξύ ποδοσφαιριστών και ομάδων είναι σημαντικός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καθορίζει και την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών.
“Αυστηρότατοι οι νόμοι της FIFA
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς όταν επιλέγουν μάνατζερ για το παιδί τους;
  • Να συνεργάζονται αποκλειστικά με αδειοδοτημένους και επίσημους μάνατζερ. Συμφωνίες με μη νόμιμους διαμεσολαβητές και τα έγγραφα που υπογράφουν δεν ισχύουν στα αστικά δικαστήρια. Συνεπώς πρέπει να γνωρίζουν παίκτες και γονείς, ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν απολύτως τίποτα σε μη νόμιμο μάνατζερ ακόμη κι αν… απειληθούν!
     
  • Συμβόλαιο ανήλικου παίκτη, κάτω των 18, με επίσημο μάνατζερ επιτρέπεται, αλλά εκτός από υπογραφή του παίκτη που είναι υποχρεωτική σε όλα τα συμβόλαια, πρέπει να υπογράψει κι ένας κηδεμόνας, ενήλικά αδέλφια του παίκτη ή της παίκτριας, και νόμιμοι από τη χώρα διαμονής του δικηγόροι.
     
  • Δεν μπορεί να υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας μόνο με γονέα ή κηδεμόνα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογράψει και ο παίκτης. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο παίκτης, μπορεί να φύγει από τη σύμβαση ανά πάσα στιγμή και δεν μπορεί να δικαιωθεί πουθενά ο μάνατζερ ακόμη κι αν είναι επίσημος, ή έστω συνεργάτης σε αδειοδοτημένο γραφείο διαμεσολαβητών…
     
  • Στο συμβόλαιο συνεργασίας (μέχρι 2 χρόνια), πρέπει να αναγράφεται η αμοιβή του μάνατζερ, η διάρκεια του συμβολαίου, να υπάρχουν η ημερομηνία έναρξης και λήξης και να είναι υπογεγραμμένο από παίκτη και μάνατζερ και κηδεμόνα, αν ο παίκτης είναι ανήλικος. Ένα αντίγραφο κρατάει μάνατζερ, το άλλο παίκτης και τα άλλα δύο από τα τέσσερα που εκδίδονται, στέλνονται στην Ομοσπονδία του μάνατζερ και του παίκτη, αντίστοιχα. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε 30 μέρες, (την διαδικασία αυτή την κάνει ο μάνατζερ), αλλιώς η συμφωνία είναι άκυρη.
     
  • Για οποιαδήποτε μεταγραφή ανηλίκου, αν δεν ανάψει η ειδική επιτροπή της FIFA το «πράσινο φως» δεν ισχύει και ας έχουν συμφωνήσει οι ομάδες και ο παίκτης…
     
  • Ενας μάνατζερ δεν μπορεί να εκπροσωπεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα ενός παίκτη και μιας ομάδας. Αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψη της FIFA, επιφέρει αυστηρές κυρώσεις στον διαμεσολαβητή.
     
  • Επίσης, ένας μάνατζερ δεν μπορεί να κατέχει ταυτόχρονα άδεια διαμεσολαβητή παικτών και να είναι υπάλληλος σε σωματείο, όπως πολλάκις συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι ποινικές κυρώσεις από την FIFA, αλλά και τα αστικά δικαστήρια είναι αυστηρότατες. Αν θέλει ένας μάνατζερ να εργαστεί σε σωματείο, οφείλει να παραδώσει την άδειά του στην Ομοσπονδία που ανήκει.
     
  • Απαγορεύεται ρητά ένας παίκτης να έχει έγγραφες συμφωνίες με δύο ή περισσότερους μάνατζερ, καθώςκινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού ως και δύο χρόνια από αθλητικές δραστηριότητες.
-Ποια είναι η διάρκεια συμβολαίου εκπροσώπησης ενός παίκτη με τον μάνατζερ;,
Δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα δύο χρόνια, μάξιμουμ. Κάθε επιπλέον ημέρα μετά το πέρας της διετίας καθιστά άκυρη την σύμβαση, αν δεν υπάρξει ανανέωση και πάλι για δύο χρόνια. Πολλοί μάνατζερ όμως υποχρεώνουν τα παιδιά και γονείς, να υπογράψουν για περισσότερα χρόνια, και αυτό ακυρώνει κάθε συμφωνία! Αυστηρότατοι πλέον οι νόμοι της FIFA, επιτρέπουν στους γονείς και τους αθλητές να καταγγείλουν τους συγκεκριμένους και να τους αφαιρεθεί η άδεια. Να σημειωθεί, ό,τι κάθε νομοθεσία ισχύει για το ανδρικό, εφαρμόζεται και στο γυναίκειο ποδόσφαιρο καθώς η FIFA το θεώρει ισότιμο!
-Ολοι οι αθλητές έχουν δικαίωμα να έχουν εκπρόσωπο;
Φυσικά, αρκεί οι μάνατζερ να πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο, πολλοί παράγοντες και πρόεδροι σωματείων μικρότερων κατηγοριών, να απαγορεύουν και να απειλούν ποδοσφαιριστές να εκπροσωπούνται από νόμιμους μάνατζερ. Μπορεί ο παίκτης να πάει στη FIFA να το καταγγείλει και να τιμωρηθεί η ομάδα με βαρύ χρηματικό πρόστιμο ή και αφαίρεση βαθμών!
-Ποιο είναι το νόμιμο ποσοστό αμοιβής ενός μάνατζερ;
Το νόμιμο ποσοστό αμοιβής είναι θεσμοθετημένο στα 10% από τις μεικτές απολαβές του παίκτη (μισθοί και συμβόλαιο). Αξίζει να αναφερθεί ότι απαγορεύεται να πάρει αμοιβή ο μάνατζερ από πριμ αγώνων και έξτρα παροχές όπως σπίτι, αυτοκίνητο, που ενδεχομένως θα δοθούν. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν τα βρουν στην αμοιβή, ο μάνατζερ μπορεί να καταγγείλει τον παίκτη στη FIFA και το ποσό ορίζεται στο 3%  που είναι και το μίνιμουμ ποσοστό.

“Δεν είναι μάνατζερ των γονιών, αλλά των παικτών”
-Συνηθίζεται, να μιλάνε αποκλειστικά οι γονείς και οι κηδεμόνες με τους μάνατζερ και όχι οι παίκτες, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μαζί τους. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Το θεωρώ μέγιστο λάθος! Δεν μπορεί το παιδί να μην έχει άμεση συνεργασία με τον μάνατζερ που θα αναλάβει το μέλλον του. Είναι εξαιρετικά σημαντική η επικοινωνία με τον παίκτη. Ο μάνατζερ δεν διαχειρίζεται την ψυχολογία και την διάθεση του πατέρα ή του θείου, ή κάποιοι άσχετου! Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα οι περισσότεροι μάνατζερ αυτό κάνουν, γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι να πάρουν το ποσοστό μεταγραφής τους και όχι να καθοδηγήσουν το παιδί. Φταίνε όμως και οι γονείς που τους δίνουν δικαιώματα και δεν προστατεύουν τα παιδιά τους…
-Πως γίνεται η μεταγραφή ανηλίκου σε ομάδα του εξωτερικού;
Διεθνής μετεγγραφή ανήλικου απαγορεύεται αυστηρά πλέον σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπεται μόνον αν οι γονείς μετακομίσουν για μη ποδοσφαιρικούς λόγους στη νέα χώρα και η απόσταση του σπιτιού τους από την νέα ομάδα, στην νέα χώρα, είναι έως 100 χιλιόμετρα! Στην ευρωπαϊκή κοινότητα, μπορεί ένας 16χρονος να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού, αλλά με κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η ομάδα να του εξασφαλίσει εκτός από την προπόνηση, το σχολείο, την διαμονή και την διατροφή. Η FIFA είναι εξαιρετική αυστηρή με την μετακίνηση παιδιών!

-Πόσο στοιχίζουν οι δοκιμές παικτών στο εξωτερικό;
Οφείλω να ενημέρωσω ότι απαγορεύεται δια ροπάλου να ζητά ο μάνατζερ χρήματα από την οικογένεια του παίκτη για να τον πάει κάπου για δόκιμη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό! Μπορεί ο γονιός ή ο παίκτης να καταγγείλει τον μάνατζερ στην Ομοσπονδία του και να του αφαιρεθεί αμέσως η άδεια. Στην Ελλάδα όμως είναι πολλοί αυτοί που υπόσχονται να πάνε το παιδί πχ στην Μπαρτσελόνα και ζητούν μίζα 1500 ή 3000 ευρώ... Επιτρέπεται μόνον να πληρωθούν τυχόν έξοδα μετακινήσεων και να κρατήσουν οι γονείς τις αποδείξεις. Είναι νόμιμο αυτό…
“Η διαπλοκή των συνεργατών - μάνατζερ”
Οι νόμιμοι μάνατζερ σε όλο τον κόσμο είναι 5900 και λειτουργούν σε 141 χώρες. Συνεργάτες μπορεί ένας μάνατζερ να έχει, αλλά όταν τους επιλέξει πρέπει άμεσα να σταλεί η λίστα με τα ονόματα τους στην Ομοσπονδία που ανήκει, για να μην υπάρξει το παράνομο της πλαστοπροσωπίας, ειδικά όταν μετέχουν σε μεταγραφή παίκτη και αναφέρεται το όνομά τους. Ενας παίκτης μπορεί να καταγγείλει στη FIFA την συνεργασία του και ο μάνατζερ να μην πάρει το συμφωνηθέν ποσοστό του, αλλά και να τιμωρηθεί… Απαγορεύεται αυστηρά από τους ηθικούς κανονισμούς της FIFA, ένας μάνατζερ να πλησιάσει παίκτη που έχει συμβόλαιο με άλλον μάνατζερ. Τόσο ο αθλητής όσο και οι γονείς του, οφείλουν να το αναφέρουν. Σε αυτό εδώ το σημείο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, δείχνει και είναι απόλυτη!
“Ασφάλεια ιδιότητας και σκληρή μελέτη για την άδεια της FIFA
Επίσημος μάνατζερ γίνεται οποιοσδήποτε πτυχιούχος, μετά από γραπτές εξετάσεις που θέτει η Ομοσπονδία του και περιλαμβάνουν 15 ερωτήσεις από θέματα της FIFA και πέντε από την εγχώρια Ομοσπονδία, σύνολο ύλης 1700 σελίδες!Το ποσοστό επιτυχίας όλων όσοι δοκιμάζουν βρίσκεται περίπου στο 8- 10%, καθώς η εξεταστέα ύλη είναι όλη η νομοθεσία των μεταγραφών και απαιτεί μελέτη. Ο μάνατζερ επισήμως πληρώνει κάθε χρόνο ασφάλεια επαγγελματικής ιδιότητας που ανέρχεται στα 700 ευρώ, προκειμένου να καλυφτεί ο ίδιος απέναντι στην FIFA με ένα ποσό των 500.000 ευρώ. Αν κάνει… ατασθαλίες, να μπορεί η FIFA να πάρει τα λεφτά της τιμωρίας του από την ασφαλιστική εταιρεία!

Το acadimies.gr ευχαριστεί τον Αχιλλέα Χατζηνικολάουγια την συνέντευξη που παραχώρησε, καθώς και το μπλογκ http://theathenspost.com  για την επιλεκτική χρήση κειμένου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: