ΣΙΝΕ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με ψήφους 155 υπέρ και 143 κατά η κυβέρνηση εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. 298 βουλευτές ψήφισαν συνολικά, καθώς απουσίαζαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Λιάνης.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, σε κλίμα έντασης, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να αποχωρεί, προσωρινά, από την αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω μιας επισήμανσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.
Η αναφορά του κ. Πάγκαλου, ότι το 1981 ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και παλάτι, ήταν αυτή που άναψε φωτιές στην αίθουσα της Ολομέλειας και οδήγησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην αποχώρηση, ενώ αξίωσαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει.

Σε παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: "θέλετε αφορμή να φύγετε αυτή την κρίσιμη στιγμή, χωρίς καν να ακούσετε τον πρωθυπουργό;", ενώ λειτουργώντας "πυροσβεστικά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση κι ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας.


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επέστρεψε λίγο αργότερα στα έδρανα, με τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο για "μαύρη μέρα του ΠΑΣΟΚ", προσθέτοντας ότι "έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημιζόμενης συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ. Μας πήγε ο κ. Πάγκαλος χρόνια πίσω. Η δημοκρατία γεννήθηκε το 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνησε ότι το κόμμα του δεν αποχώρησε από πείσμα, αλλά για να συμβολίσει την αντίδρασή του στις απαράδεκτες αναφορές.


«Η επάνοδος της ΚΟ της ΝΔ είναι μια συμβολική απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι στέρεη, έχει συνείδηση ευθύνης», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.


Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις βάζουμε πρώτα την Ελλάδα. "Δεν δίνω συναίνεση στο λάθος" επανέλαβε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς , η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ο λαός πρέπει να στείλει το δικό του τελεσίγραφο, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος συνεννόησης. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο"έκθεση κατασχετηρίου".


"Με την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση στρέφεται προς τον ελληνικό λαό και τον ευχαριστεί για τη στάση του. Στις θυσίες και τη συμμετοχή του ελληνικού λαού οφείλεται ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο νέος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος .


Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες και το ερώτημα είναι αν οι μεγάλες θυσίες έχουν πιάσει τόπο ή θα πιάσουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης.


"Να εκπέμψει η Βουλή καθαρό και ευανάγνωστο μήνυμα συναίνεσης", ζήτησε στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. "Εις πείσμα του ύφους" των ομιλιών, "η δική μου εντύπωση είναι θετική", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για "εικονική έλλειψη συναίνεσης".


Σύσσωμη η αντιπολίτευση, με διαφορετικά επιχειρήματα, ζήτησε και από το βήμα της Βουλής εκλογές, την ώρα που έβλεπε το φως της δημοσιότητας νεότερη δημοσκόπηση η οποία εμφάνιζε την Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά 2,1 μονάδες του ΠΑΣΟΚ.


Από την κυβερνητική πτέρυγα τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα κάλπης αλλά εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της Οικονομίας. Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί παρουσίασαν τις προτεραιότητες τους, ενώ σημειώνεται ότι ο κ. Μακρυπίδης παραιτήθηκε από εισηγητής του Μεσοπρόθεσμου.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, τόνισε ότι θα υπάρξει δραστικός έλεγχος των φορολογούμενων που έβγαλαν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος, σημειώνοντας παράλληλα ότι εφόσον κάποιοι τα επαναφέρουν τώρα θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση .


Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα επανεξεταστούν δικαιότερα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα αυθαίρετα, ενώ πρόσθεσε ότι επανεξετάζεται το θέμα της πετρελαιοκίνησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας τέλος ότι θα εξεταστούν και νέα προγράμματα ανακύκλωσης.


Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες.


Τη δημιουργία «Ταμείου Ανάπτυξης» για την Ελλάδα , το οποίο χαρακτήρισε έκτακτο πρόγραμμα ανάπτυξης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.


«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να συμπεριφέρεται ως παίχτης του πόκερ. Από την πρώτη στιγμή σήκωσε τη σημαία της αντιμνημονιακής πολιτικής. Όμως αν η κυβέρνηση αυτή αποτύχει, αλήθεια ο κ. Σαμαράς σε ποια χώρα θα έρθει να κυβερνήσει;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.


«Εσείς παίζετε πόκερ», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης δηλώνοντας ότι «τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει μερίδιο από το πτώμα της χώρας» και καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει στους βουλευτές τον εκβιασμό που της ασκούν οι εταίροι μας.


«Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσω στην κυβέρνηση, λευκή επιταγή δεν δίνω», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, στη συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει την ημέρα σε μήνα αν θέλει να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απέμεινε.


«Δεν θα γίνουμε η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας», είπε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.


«Δίπλα στην οικονομία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το εξίσου υψηλό διακύβευμα είναι να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: