ΣΙΝΕ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Απολογισμός για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου

Η «αυλαία» του 14ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου έπεσε σήμερα στην μακρινή Σανγκάη και το επόμενο ραντεβού δόθηκε στη Βαρκελώνη το 2013.
Για την Ελλάδα ήταν το πιο πετυχημένο Παγκόσμιο πρωτάθλημα από άποψη συγκομιδής μεταλλίων, γιατί κατακτήσαμε δύο χρυσά (10χλμ ανοιχτής θάλασσας με τον Γιαννιώτη και την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών), ένα αργυρό (5χλμ. ανοιχτής θάλασσας με τον Γιαννιώτη), και ένα χάλκινο (10χλμ. ανοιχτής θάλασσας με τη Λυμπερτά).
Ήρθε και η συμμετοχή του Γιάννη Δρυμωνάκου στον τελικό των 400μ. μικτής ατομικής, σήμερα τελευταία ημέρα των αγώνων, και η Σανγκάη αποδείχθηκε τυχερή για την ελληνική αποστολή.
Ο αρχηγός αποστολής και ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ορφανίδης, κάνει τον απολογισμό αυτού του παγκόσμιου πρωταθλήματος για τη χώρα μας.
«Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την ολιγομελή αποστολή, στην οποία μετείχαν και νεαροί αθλητές, άπειροι, όμως ταλαντούχοι, παιδιά που μπορούμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας, για τις διεθνείς συμμετοχές.
Το "βαρύ πυροβολικό" ήταν ο Άρης Γρηγοριάδης και ο Γιάννης Δρυμωνάκος. Ο Άρης για άλλους λόγους δεν μπόρεσε να μπει στον τελικό, ο Δρυμωνάκος με την εμπειρία του κατάφερε σήμερα να μπει στα 400μ. μικτή και έχουμε τον πρώτο τελικό. Αυτό είναι κάτι που

μας ικανοποιεί αφάνταστα. Στη συνέχεια έχουμε παιδιά, που έπιασαν ολυμπιακά όρια, όπως είναι η Δράκου, η οποία ήταν 9η στο ένα αγώνισμα και με λίγη τύχη θα μπορούσε να είναι στον τελικό. Η επίδοση του Δημητριάδη στα 200μ. πεταλούδα, που ήταν ολυμπιακό όριο, δείχνει τις δυνατότητες που έχει αυτό το παιδί. Όπως επίσης η συνολική όλης της χρονιάς παρουσία της Βουρνά, η οποία δείχνει ότι μπορεί να δώσει διακρίσεις στην Ελλάδα, άσχετα αν εδώ έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό.
Είχαμε την πρώτη συμμετοχή του Οδυσσέα Μελαδίνη, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, που πάλεψε, αλλά η απειρία δεν του επέτρεψε να πάει καλύτερα. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, που είχε το άτυχο οικογενειακό περιστατικό και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ένας μεγάλος ταλαντούχος αθλητής που και από αυτόν περιμένουμε μεγάλες διακρίσεις. Και βέβαια τη Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία, μετά την επιτυχία στην ανοιχτή θάλασσα, όπως καταλαβαίνετε, ήρθε και κουρασμένη και ταλαιπωρημένη για να μπορέσει να σηκώσει το βάρος των 1500 και των 800μ.» τόνισε ο Γιάννης Ορφανίδης και συνέχισε: «Νομίζω ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό απολογισμό. Νομίζω ότι ήταν το πιο πετυχημένο παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Κολυμβητική Ομοσπονδία σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου. Συνεχίζουμε με πολλή όρεξη και διάθεση, γιατί του χρόνου μας περιμένει μια ολυμπιακή χρονιά και ελπίζω η Ομοσπονδία να είναι δίπλα μας, να μας συμπαραστέκεται και να μας βοηθά στο μέτρο και αυτή των δυνατοτήτων της».
Γνώστης καλός και της παγκόσμιας κολύμβησης, ο Γιάννης Ορφανίδης μίλησε και για το επίπεδο αυτού του παγκοσμίου πρωταθλήματος: «Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είδαμε γρήγορους χρόνους. Δεν ήταν γρήγοροι αγώνες. Δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Ρώμης το 2009, με τα υπερδιαστημικά μαγιό. Και αυτό φαίνεται και από τα παγκόσμια ρεκόρ, που έχουν γίνει. Έχουμε 1 έναντι 25 στη Ρώμη. Η σύγκριση μπορεί να γίνει με αυτό του 2007 στη Μελβούρνη. Παρόλα αυτά, ο συντελεστής δυσκολίας έχει ανέβει πολύ, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ασιατικών κρατών, όπως της Κίνας και της Ιαπωνίας, αλλά και της Κορέας. Οι αποστάσεις μεταξύ 8άδας και 16άδας έχουν μικρύνει πολύ, αλλά και μεταξύ 16ης και 20ης ή 22ης υπάρχουν επιδόσεις πολύ κοντά η μια στην άλλη. Θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο το πλασάρισμα στη 16άδα και την 8άδα».
Και ο ομοσπονδιακός προπονητής καταλήγει: «Εμείς θέλουμε η Πολιτεία να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον υψηλό πρωταθλητισμό και ιδιαίτερα για τα αθλήματα του υγρού στίβου. Γιατί δεν μπορεί το στολίδι της Αθήνας, το ΟΑΚΑ, να ζητάει χρήματα στους πρωταθλητές, για να μπορέσουν να κολυμπήσουν στις αχρησιμοποίητες, το πρωί, εγκαταστάσεις και να μην μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται σε περιφερειακά κολυμβητήρια, που δεν πληρούν πάντα τις προϋποθέσεις, για υψηλού επιπέδου αγώνες.
Επειδή αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα έδειξε τη δύναμη και το μεγαλείο του αθλητισμού και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ανάταση σε όλον τον ελληνικό λαό, η πολιτεία πρέπει να δει τον αθλητισμό από άλλη σκοπιά. Μόνο ο αθλητισμός κάνει περήφανους τους Έλληνες και δίνει οφέλη, κέρδος στη νεολαία και προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Οπότε πρέπει να προσεχθεί αναλόγως».

Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις