ΣΙΝΕ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η ολόσωμη μεταφορά της μονής Τορνικίου!

Ενα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, η ολόσωμη μετακίνηση της μονής Τορνικίου στην Παναγιά Γρεβενών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!  
Η μεταφορά του σημαντικού αυτού βυζαντινού μνημείου του 12ου αιώνα, με το διώροφο καθολικό και τις
εξαιρετικές αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1481, επιβλήθηκε για τη διάσωση του από την πλήρωση της λίμνης του Ιλαρίωνα που θα δημιουργηθεί από την κατασκευή του ομώνυμου ΥΗΣ-φράγματος από τη ΔΕΗ.
Το αντικείμενο του κυρίως έργου ήταν η ολόσωμη μετακίνηση της μονής Τορνικίου βάρους 260 tn στον παρακείμενο λόφο, σε απόσταση κατά μήκος 127 μ. και σε ύψος 27 μ., σε επικλινές έδαφος περίπου 25%, γεγονός που πολλαπλασίαζε το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος.
Το μνημείο σε πρώτη φάση τοποθετήθηκε από τα θεμέλια σε μεταλλικό πλαίσιο, αποκολλήθηκε με υδραυλικά μηχανικά μέσα από το έδαφος και «κάθισε» πάνω σε μεταλλικές ράγες. Στη συνέχεια με την ώθηση υδραυλικών εμβόλων το μνημείο μεταφέρθηκε στη θέση του. Πέραν από κάποια τεχνικά μικροπροβλήματα που ξεπεράστηκαν κατά την διάρκεια των δοκιμών η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα επιτυχής και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί. Τα δυο πρώτα μέτρα της διαδρομής διανύθηκαν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011, για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση σε δεκάξι (16) ημέρες -16 Σεπτεμβρίου 2011-.
Τα λοιπά βοηθητικά κτίσματα ανακατασκευάζονται στο νέο χώρο με τα ίδια υλικά που αποσυναρμολογήθηκαν από την προτεραία θέση τους, και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Επικεφαλής του έργου της μετακίνησης –μελέτη, επίβλεψη- ήταν ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές, μοναδικός στην Ελλάδα σε ανάλογες μεταφορές μνημείων.
Ανάδοχος του έργου: ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περί τα 850.000 €, δαπάνη που έχει αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ, γεγονός καθοριστικό για την υλοποίηση του.
Eτσι αίσιο τέλος φαίνεται να έχει το αίτημα των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής για τη διάσωση του μνημείου που ξεκίνησε από το 1993. Επιπλέον μια πρόσθετη διεκδίκηση που εκφράστηκε τελευταία από τους ίδιους φορείς είναι η δημιουργία στο νέο χώρο της μονής ενός μικρού μουσείου για την παρουσίαση του ιστορικού της μονής από την κτίση της μέχρι τις μέρες μας –παλιό φωτογραφικό και πρόσφατο οπτικοακουστικό υλικό πριν και από τη μεταφορά της-.
Ο Χρόνος
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: