ΣΙΝΕ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μίζες εκατομμυρίων ευρώ βρετανικής εταιρείας σε γνωστούς Ελληνες ορθοπεδικούς!

Μπορεί ο ιατρικός σύλλογος να συνασπίζεται πολιτικά με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς του τόπου αλλά καλό θα ήταν να ρίξει σε μια ματιά σε πρώτη φάση και στο συγκεκριμένο θέμα γιατί η ιστορία θα προκαλέσει πραγματικό τσουνάμι τους επόμενους μήνες. Κι αυτό γιατί δέκα χρόνια (1999-2008) πλήρωνε η βρετανική εταιρεία ορθοπεδικών Smith and Nephew (S&N) Ελληνες ορθοπεδικούς με στόχο την προώθηση των πωλήσεών της, καταβάλλοντας περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε «μίζες» από τη Ρόδο ώς την Αλεξανδρούπολη.

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission SEC) αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία, ύψους 22 εκατ. δολαρίων για την πρακτική αυτή, αλλά το κείμενο της αγωγής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αμερικανική Αρχή (δημοσιεύεται με τον αύξοντα αριθμό 22252 στην ιστοσελίδα της) περιγράφεται μια πραγματικότητα διόλου κολακευτική για τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.
Ετσι, σύμφωνα με την αγωγή η βρετανική εταιρεία χρησιμοποιούσε τον ίδιο Ελληνα μεσάζοντα στη διανομή των προϊόντων της από το 1970. Αλλά την περίοδο μετά το 1997 ο «ανταγωνισμός» άρχισε να προσφέρει σαφώς υψηλότερες μίζες σε Ελληνες ορθοπεδικούς, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα να στήσει δύο υπεράκτιες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να κρύψει το ποιος κατέβαλε και το ποιος ελάμβανε τις παράνομες πληρωμές. «Στα χαρτιά», αναφέρει η αγωγή, «εμφανιζόταν ότι η S&N πλήρωνε τις εταιρείες Α και Β για έξοδα μάρκετινγκ τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν».
Το 1999 ένας Ελληνας εργαζόμενος της θυγατρικής απέστειλε στα κεντρικά της εταιρείας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο ανέφερε ότι «έχουμε εκκρεμείς οφειλές σε χειρουργούς και θα εκτιμούσα πολύ αν κάνατε την πληρωμή στην εταιρεία Α», μια απόδειξη ότι τα χρήματα καταβάλλονταν για «μίζες» γιατρών και όχι για δαπάνες προώθησης. Η αλληλογραφία των δικηγόρων της μητρικής εταιρείας έδειχναν ότι γνώριζε και ότι είχε αποδεχθεί την πρακτική των παράνομων πληρωμών, καθώς «δεν ήταν ηθικό ή νόμιμο, αλλά γενικευμένη πρακτική».
Αργότερα το 2002 ο Ελληνας αντιπρόσωπος της εταιρείας ομολογούσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν έφταναν πια τα ποσοστά των πληρωμών, καθώς οι «μίζες» των ανταγωνιστών είχαν «ανέβει» στο 30-40% της τιμής των προϊόντων.
Η εταιρεία Α χρησιμοποιούνταν στο ίδιο διάστημα και από άλλη εταιρεία που αντιπροσώπευε ο Ελληνας αντιπρόσωπος Χ.Κ. για να προωθεί τα ορθοπεδικά του προϊόντα.
Το 2004 ο αντιπρόσωπος της μητρικής εταιρείας, υπεύθυνος για την Ελλάδα, αποχώρησε από το πόστο του και τον αμέσως επόμενο χρόνο η Smith &Nephew άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο να μειώσει τις δαπάνες διανομής των προϊόντων της στην Ελλάδα. Το 2007 η μητρική εταιρεία αγόρασε την ελβετική εταιρεία Plus για την οποία η Ελλάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ορθοπεδικών ειδών, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο έλεγχος της Plus - η «Καθημερινή» είχε γράψει για αυτόν στις 24/5/2008- από τη S&N έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος του τζίρου αφορούσε υπέρογκες παράνομες πληρωμές για «μίζες» ορθοπεδικών.
Η διοίκηση της Smith & Nephew αντελήφθη το γεγονός και ανέφερε το περιστατικό στις αμερικανικές αρχές, καθώς η μετοχή της ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ετσι ξετυλίχθηκε η υπόθεση που οδήγησε στην προχθεσινή απόφαση, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα δίκη για τις υποθέσεις των 21 ορθοπεδικών που κατηγορούνται για την αντίστοιχη υπόθεση Depuy.
Ο ιατρικός σύλλογος πάντως δεν έχει πάρει θέση για το θέμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: