ΣΙΝΕ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Γιατί δεν κολλούν οι αράχνες στον ιστό τους;

Πώς καταφέρνουν οι αράχνες να γλιτώσουν από τις παγίδες που υφαίνουν για τη λεία τους; Η λύση στο παλιό αυτό μυστήριο έρχεται από ερευνητές που παρακολούθησαν τα αρθρόποδα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και εξέτασαν τα πόδια τους στο εργαστήριο.

Ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Κόστα Ρίκα βιντεοσκόπησε τη συμπεριφορά των τροπικών ειδών Nephila clavipes και Gasteracantha cancriformis. Στο βίντεο που συνοδεύει τη μελέτη, μια αράχνη διακρίνεται να τραβά μια ίνα μεταξιού από τον ειδικό αδένα στην κοιλιά της και να τον τεντώνει με το τέταρτο πόδι της πριν τον στερεώσει στον ιστό.
Οι αράχνες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στη γερμανική επιθεώρηση Naturwissenschaften, φέρουν στις άκρες των ποδιών τους μικροσκοπικά, διακλαδισμένα τριχίδια, με τα οποία μπορούν να αγγίζουν και να τραβάνε τον ιστό χωρίς να κολλάνε.
Επιπλέον, τα πόδια τους φαίνεται ότι είναι καλυμμένα με μια αντικολλητική επίστρωση. Όταν οι ερευνητές διέλυσαν αυτή την επίστρωση πλένοντας τα πόδια της αράχνης με εξάνιο και νερό, η αντικολλητική ιδιότητα χάθηκε.
Όμως, παρά τον ειδικό σχεδιασμό των ποδιών τους, οι αράχνες δεν είναι πάντα ασφαλείς από τα εργατικά ατυχήματα: όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να προσέχουν πού πατάνε...
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: