ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Παράταση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 29 Ιουνίου

Σε δύο ταχύτητες εξελίσσεται η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μαζέψει έσοδα από καθυστερούμενες οφειλές: στους μικρούς οφειλέτες δίνεται άλλη μια ευκαιρία να προχωρήσουν σε ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, ενώ για μεγάλες και μεσαίες οφειλές αρχίζουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από όσους χρωστούν στο Δημόσιο έχουν… φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, ακόμη και για αγορές ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο.
Αντιμέτωπος με τα άδεια ταμεία του Δημοσίου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς έχει ρίξει τα… δίχτυα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην τεράστια «λίμνη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να φθάσουν οι εισπράξεις από αυτή την κατηγορία φορολογικών εσόδων τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ, ώστε να «ισιώσει» η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Για τους μικρούς οφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστούν έως 10.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) ή 75.000 ευρώ (νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε την «εύκολη» λύση, δηλαδή να δοθεί άλλη μια παράταση στη ρύθμιση για εξόφληση με ευνοϊκούς όρους. Η προθεσμία ισχύος της ρύθμισης έληγε χθες, αλλά αποφασίστηκε να παραταθεί έως τις 29 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η ευνοϊκή ρύθμιση καλύπτει οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Με τη νέα παράταση οι οφειλέτες μικρών ποσών έχουν άλλη μια ευκαιρία να αποφύγουν την ενεργοποίηση των πολύ αυστηρών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που περιλαμβάνουν κατασχέσεις ακινήτων, καθώς και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή άλλων απαιτήσεων ενός φορολογούμενου στα χέρια τρίτου (για παράδειγμα, στην τράπεζα όπου τηρεί λογαριασμό καταθέσεων).
Οι οφειλέτες που θα ζητήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να απαλλαγούν κατά 100% από προσαυξήσεις, εφόσον πληρώσουν μετρητοίς. Αν επιλέξουν την εξόφληση σε δόσεις (μέχρι 24, με ελάχιστο ποσό 100 ευρώ για κάθε δόση), οι προσαυξήσεις μπορούν να μειωθούν από 25% έως 90% (όσο περισσότερες οι δόσεις, τόσο μικρότερο το ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος μπορεί να εγκρίνει αύξηση των δόσεων πάνω από τις 24, εφόσον υπάρξει αίτηση του φορολογούμενου, με προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών.
Αν για τους οφειλέτες μικρών ποσών το υπουργείο επιλέγει να εφαρμόσει πολιτική… καρότου, επιχειρώντας να τους προσελκύσει σε υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση, για τους μεγαλύτερους οφειλέτες επιλέγεται πολιτική… μαστιγίου:
- Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή για νέες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, που αφορούν τρεις κατηγορίες οφειλετών: επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, τους 1.500 οφειλέτες με τα μεγαλύτερα χρέη, αλλά και όσους ανήκουν στη «μεσαία κατηγορία» οφειλετών.
- Γι’ αυτές τις κατηγορίες οφειλετών διατάχθηκε να προχωρήσουν άμεσες διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι έχουν στείλει κεφάλαια με εμβάσματα στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια (σχετικά στοιχεία έχουν δώσει οι τράπεζες στο υπουργείο, που διαθέτει πλέον πλήρη βάση δεδομένων για τις εξαγωγές κεφαλαίων). Επίσης, θα ελεγχθεί ποιοι έχουν εισπράξει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό.
- Επιπλέον, θα γίνει διασταύρωση για να διαπιστωθεί ποιοι από τους εντασσόμενους σε αυτές τις τρεις κατηγορίες οφειλετών έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο από τις τράπεζες φαίνεται ότι χιλιάδες Ελληνες έχουν αγοράσει, στέλνοντας εμβάσματα στο εξωτερικό, ακίνητα μεγάλης αξίας, κυρίως στο Λονδίνο.
Αν φανεί από τις διασταυρώσεις, για παράδειγμα, ότι ένας φορολογούμενος με οφειλή εκατομμυρίων στην εφορία αγόρασε ακίνητο στο Λονδίνο ή έστειλε μεγάλο ποσό σε τράπεζα του εξωτερικού, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητάει την ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, θα ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών, π.χ. της Βρετανίας, να προχωρά σε είσπραξη για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ή σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων (δέσμευση ακινήτου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του κ. Ζαννιά και με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των μεγαλύτερων εφοριών. Βασικό θέμα της σύσκεψης θα είναι να εξετασθεί η πρόοδος στην υλοποίηση διασταυρώσεων στοιχείων για οφειλέτες.
Επιπλέον, ο κ. Ζαννιάς θα ζητήσει αναφορά προόδου για τους προσωρινούς ελέγχους για τον ΦΠΑ, αλλά και για τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ΔΟΥ σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία.


Espressonews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις