ΣΙΝΕ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η "παγίδα" πίσω από την ελάχιστη καταβολή στις κάρτες!

​Οι δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί τα εισοδήματα όλων των πολιτών καθιστούν σχεδόν αδύνατο το να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.
Η έλλειψη ρευστότητας και ο «πονοκέφαλος» των πιεστικών καθημερινών τηλεφωνημάτων από τις εισπρακτικές εταιρείες είναι οι βασικοί λόγοι που οι περισσότεροι καταφεύγουν στην «ευκολία» της ελάχιστης καταβολής στις πιστωτικές τους κάρτες.
Μάλιστα την κίνηση αυτή «ενθαρρύνει» και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής που έκαναν πολλές τράπεζες τον περσινό Ιούλιο η οποία περιόρισε σημαντικά το σχετικό ποσό.
Αν ανήκετε και εσείς στη συγκεκριμένη κατηγορία με το παρακάτω πρακτικό παράδειγμα θα καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει « η ευκολία της ελάχιστης καταβολής».


Παράδειγμα:
Το υπόλοιπο ενός δανειολήπτη στην πιστωτική του κάρτα είναι 1000 ευρώ με επιτόκιο 18,50%.Με το "παλιό" σύστημα, ο δανειολήπτης έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 34 ευρώ για να θεωρείται «ενήμερος» ενώ μετά την αλλαγή του Ιουλίου η ελάχιστη καταβολή περιορίστηκε στα 20,28 ευρώ.
Αν πληρώνουμε κάθε μήνα μόνο την ελάχιστη καταβολή, τι γίνεται με τους τόκους και το χρόνο εξόφλησης του χρέους μας;
Ο δανειολήπτης του προηγούμενου παραδείγματος -που χρωστάει 1000 ευρώ στην κάρτα του- πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 20,28 ευρώ,δηλαδή την ελάχιστη καταβολή. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα εξοφλήσει το χρέος του τον Οκτώβριο του 2020 και στο μεταξύ θα έχει δώσει 2028 ευρώ: από τα οποία 1000 ευρώ θα είναι για την εξόφληση της κάρτας και 1.028 ευρώ για τόκους.
Αν όμως, πλήρωνε με το «παλιό σύστημα υπολογισμού» ,δηλαδή 34 ευρώ ελάχιστη καταβολή , θα αποπλήρωνε το χρέος του τον Οκτώβριο του 2015 και θα πλήρωνε μόλις το ένα τρίτο σε τόκους, δηλαδή 360 ευρώ!


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: