ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Παπαϊορδανίδη στο greveniotis.gr (video)

Ισόρροπη ανάπτυξη για τη Δυτική Μακεδονία!!!

Όχι στο «Κοζανικοκεντρικό» κράτος!!!


Αποκλειστική Συνέντευξη παραχώρησε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης...
στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Παπαϊορδανίδης, στο greveniotis.gr απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων και καταθέτοντας τις απόψεις του σχετικά με την περιφερειακή διοίκηση.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη, ωστόσο παρακάτω σας παραθέτουμε σημεία αυτής.


ΕΡΩΤΗΣΗ
2,5 χρόνια πέρασαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη , πως βλέπει ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης  τις αλλαγές που έφερε το σχέδιο; Βοηθήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νομίζω ότι πολύ νωρίτερα θα έπρεπε να προχωρήσει ο Καλλικράτης και να υπάρχει ο βαθμός της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης , εν τούτοις δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει θεσμική θωράκιση του νέου θεσμού , ιδιαίτερα για τις αντιπολιτεύσεις και για το ρόλο τους στο Περιφερειακό συμβούλιο και όχι μόνο. Όπως και να έχει όμως , και το έλεγα και προεκλογικά πριν 2,5 χρόνια, ότι στα χέρια αυτού που ασκεί τη διοίκηση εξαρτάται ποιος τελικά θα είναι ο θεσμός , πως ακριβώς θα γίνουν τα βήματα και ποιές είναι οι προτάσεις για διορθώσεις στην κεντρική κυβέρνηση.
Εμείς από την πλευρά μας επειδή πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις και επειδή ακριβώς είμαι εκλεγμένος και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις που σχετίζονται με τη θεσμική θωράκιση του νέου θεσμού. Ενδεικτικά θα πω ότι δεν υπάρχει αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων και πολλές φορές το Π.Σ. καλείται να αποφασίσει για θέματα που δυστυχώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κεντρική κυβέρνηση έδωσε στην αιρετή περιφέρεια, δεν τα κράτησε π.χ. στους δήμους. Ενδεικτικά θα αναφέρω την περίπτωση των λαϊκών αγορών που υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία τόσο σε ότι αναφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Πιστεύουμε λοιπόν πως μπορούν να γίνουν διορθώσεις και από την αρχή είπαμε, πιστεύοντας στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ότι θα πρέπει επιτέλους να αποκεντρώσουμε τις αποφάσεις. Αυτό όμως όχι κάτω από το πρίσμα να καταντήσουμε ένα Αθηνοκεντρικό κράτος «Κοζανικοκεντρικό». Κάτω από το πρίσμα της περιφερειακής ισόρροπης ανάπτυξης που θα άρει τις περιφερειακές ανισότητες και θα βοηθήσει όλες τις περιοχές μιας περιφέρειας να έχουν ένα ενιαίο βηματισμό και ένα ενιαίο σχέδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι , νομίζω ότι κι εκεί είναι μια μεγάλη ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης . Το Π.Σ. δεν λειτουργεί βάση του κανονισμού λειτουργίας, όπως θα έπρεπε, για να υπάρχει ένα ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο για τους ανθρώπους που συμμετέχουν, τους Περιφερειακούς συμβούλους, να έχουν έναν διακριτό ρόλο. Μέσα στο Π.Σ. γίνονται πολλές φορές ατέρμονες συζητήσεις μακριά από την προβλεπόμενη διάρκεια τοποθέτησης του κάθε συμβούλου με αποτέλεσμα να χάνεται όλο το νόημα. Σε μία τέτοια διαδικασία, έχω πει πολλές φορές ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια αποκέντρωση μέσα από τη λειτουργία των επιτροπών και να έχουμε τις ολομέλειες του Π.Σ. ακριβώς φτιαγμένες στα πρότυπα μιας μικρής βουλής για να υπάρχει ένα πρακτικό ενδιαφέρον . Το λέω αυτό μετά απολύτου γνώσεως γιατί ιδιαίτερα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των ενοτήτων , και όχι οι επικεφαλής των παρατάξεων ή ο ίδιος ο Περιφερειάρχης αδυνατούν πολλές φορές να βρουν το χρόνο για να τοποθετηθούν μέσα σε ένα περιφερειακό συμβούλιο .
Όπως και να έχει, και μιας και βρισκόμαστε στα Γρεβενά, είναι πολύ φυσιολογικό οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στα Γρεβενά να έχουν γνώση επαρκή για τα θέματα και θα πρέπει με έναν τρόπο αυτά να τα αναδεικνύουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Δυστυχώς η πλειοψηφούσα παράταξη έχει μεταφέρει το πεδίο, ακόμα και της αντιπαράθεσης, γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την Π.Ε. της Κοζάνης. Ο κ. Περιφερειάρχης πολλές φορές μου θυμίζει ωσάν να πολιτεύεται μόνο στην ενότητα της Κοζάνης και όχι στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας   και αυτό φαίνεται σε μια σειρά από παραδείγματα που μπορώ πολύ εύκολα να αναφέρω και  σε σχέση με τη λειτουργία του , αλλά πολύ περισσότερο σε σχέση με τα έργα που υποτίθεται ωριμάζουν και είναι να υλοποιηθούν επόμενη περίοδο και θα παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Παρά τις εξαγγελίες όλων σας προεκλογικά για περιφερειακή συνείδηση βλέπουμε ότι κάποιοι συνεχίζουν να σκέφτονται τοπικιστικά δημιουργώντας τριγμούς και εντάσεις βάζοντας  απέναντι τις τοπικές κοινωνίες (π.χ. ΤΕΙ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Και προεκλογικά και μετεκλογικά και σε κάθε ευκαιρία μέσα στο Π.Σ. τονίζω ότι αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε, αυτή την πρώτη περίοδο που είναι και πιο δύσκολη, είναι να δημιουργήσουμε μια ενιαία  δυτικομακεδονική περιφερειακή συνείδηση . Όχι όμως ως λόγια και ως μια ψευδεπίγραφη επιγραφή όπως κάνει η περιφερειακή αρχή. Δεν αρκεί να μιλάς για την περιφερειακή συνείδηση , πρέπει αυτό να τεκμηριώνεται και με επιχειρήματα και πράξεις. Εμείς ήμασταν που μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο μιλήσαμε για την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου χρηματοδοτικού εργαλείου που πρέπει να χρηματοδοτείται ακόμη και από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης που έχουν η Π.Ε. Κοζάνης και η Π.Ε. Φλώρινας, προκειμένου να υπάρχει μελετητική ωριμότητα για να υλοποιούνται έργα στο σύνολο των ενοτήτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινα αποδεκτό και υπάρχει μια υστέρηση όλων των ενοτήτων σε σχέση με την Π.Ε. Κοζάνης , ιδιαίτερα εδώ στα Γρεβενά που βρισκόμαστε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει στραμμένη η προσοχή στην Π.Ε. της Κοζάνης , παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να μην υπάρχει αυτό το ενιαίο σχέδιο σε σχέση με την προσέγγιση και την επίλυση των ζητημάτων .
Εξάλλου νομίζω ότι ο εκεί Αντιπεριφερειάρχης όταν λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα πλειοψηφούσας παράταξης δεν έχει κανέναν λόγο να δημιουργεί συνθήκες που να προσπαθούν να κρύψουν αυτή την τεχνογνωσία.
Εμείς λέμε να διαχέεται η τεχνογνωσία από την έδρα προς τις περιφερειακές ενότητες και τα ζητήματα να επιλύονται με τρόπο που να συζητήσουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ένα τεράστιο έλλειμμα της περιφερειακής αρχής ότι ελάχιστες φορές έχει συζητήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια, δημοτικέ αρχές , έχουν ένα σχέδιο για τον τόπο. Το δικό μας το σχέδιο που επιφορτίζεται για την ανάπτυξη στην περιφέρεια, που είναι και πολύ δύσκολο, πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται , υπάρχουν ξεκομμένες δράσεις και πολλές φορές μικροκομματικές, μικροπολιτικές προσεγγίσεις, μόνο και μόνο για το ποιός θα καρπωθεί μια ωφέλεια.   

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια είναι η θέση σας για τα έργα ανάπτυξης στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Π.Ε. Γρεβενών;  Υπάρχει σχεδιασμός και αξιολόγηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νομίζω 2,5 χρόνια μετά αυτό θα το απαντήσουν με πολύ βεβαιότητα οι πολίτες των Γρεβενών , δεν χρειάζεται να κάνω κριτική σε αυτό το ζήτημα. Ελάχιστα έργα υλοποιούνται και τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Π.Ε. Γρεβενών , τα περισσότερα είναι έργα που αφορούν τις δημοτικές αρχές με τη δυνατότητα ένταξης τους στο ΕΣΠΑ. Ακόμα και στη γέφυρα του Πόρου έχουν σταματήσει οι εργασίες .
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο  όχι  μόνο για τα έργα αλλά και για τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει ο τόπος.
Η Π.Ε. Γρεβενών έχει δυο μεγάλα πλεονεκτήματα, το ένα ακουμπά στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο στη συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και στη βιολογική , και το δεύτερο και εξίσου σημαντικό σχετίζεται με τον τουρισμό. Πέρα από τη Βασιλίτσα υπάρχουν ανεξάντλητα φυσικά τοπία στο σύνολο της Π.Ε. των Γρεβενών που ακόμα κι εμείς ενδεχόμενα να μην έχουμε ανακαλύψει όλα τα σημεία . Είναι τεράστιος λοιπόν ο φυσικός πλούτος που πρέπει να προβληθεί με έναν σωστό τρόπο και το μόνο βέβαιο είναι κάνοντας ελκυστική την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Από τη στιγμή που διέρχεται και η Εγνατία μέσα από αυτή , περισσότερος κόσμος μπορεί να ρθεί στο σύνολο της περιφέρειας μας και να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Στα Γρεβενά πιστεύετε ότι υπάρχουν άλλοι τουριστικοί προορισμοί πλην της Βασιλίτσας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Βασιλίτσα είναι ένας γνωστός χειμερινός τουριστικός προορισμός όχι μόνο στη χώρα αλλά και έξω από την Ελλάδα . Πιστεύω ότι καθοριστική συμβολή στην έλξη επισκεπτών στην Π.Ε. των Γρεβενών μπορεί να παίξει το Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς , με τα εκεί εκθέματα των απολιθωμάτων . Εξίσου σημαντική θα είναι η συμβολή του Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα και πιστεύω ότι μέσα από μια αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στην Κιβωτό, και υπάρχουν και άλλες στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,  μπορούμε να στοχεύσουμε και σε έναν άλλον τουρισμό που εμπλέκεται με τη χρήση αυτών των νερών. Παράλληλα όμως  κι εκεί είναι καθοριστική η συμβολή των εκκλησιαστικών μνημείων που έχει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και η Π.Ε. των Γρεβενών, μπορούμε να πετύχουμε μια στόχευση στον θρησκευτικό τουρισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πόσες αποφάσεις έχει πάρει η οικονομική επιτροπή στην οποία συμμετέχετε για τον πολιτισμό στην Π.Ε. των Γρεβενών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ίσως ελάχιστες και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκεί διοίκηση η περιφερειακή αρχή. Είναι άδικο για την Π.Ε. των Γρεβενών τι στιγμή που δεν υπάρχει ανάληψη δαπάνης για πολιτιστικές εκδηλώσεις την ίδια στιγμή, επιτρέψτε μου τον όρο, να γίνεται πάρτι χρημάτων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις με τη λογική ότι λεφτά υπάρχουν στην Π.Ε. Κοζάνης και στην Π.Ε. Καστοριάς . Εμείς αυτό που έχουμε καταθέσει ως πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ότι σε ετήσια βάση και μέσα από μια μόχλευση πόρων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δυο σημαντικές εκδηλώσεις ανά περιφερειακή ενότητα που να έχουμε τη δυνατότητα και κόσμο να φέρουμε στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας και να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να μην είναι  προσαρμοσμένα σε μια λογική του ξηλώνω και ράβω. Νομίζω ότι δεν έγινε αυτό αντιληπτό από την περιφερειακή αρχή με αποτέλεσμα να αδικείται η Π. Ε. των Γρεβενών σε ότι αφορά τις πολιτιστικές δαπάνες. Τα κριτήρια και τους περιορισμούς θα μπορούσε να τα βάλει η περιφερειακή αρχή από την αρχή και έτσι να λειτουργούσε και ο εδώ Αντιπεριφερειάρχης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν δημιούργησαν ένα τεράστιο ποσοστό ανέργων και στην περιοχή μας. Πως πιστεύεται ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί ώστε να μην χάσουμε τον Εθνικό μας πλούτο που είναι η νεολαία και να μη δούμε τα παιδιά μας μετανάστες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πριν από περίπου ένα χρόνο στο περιφερειακό συμβούλιο είχα υποστηρίξει την  άποψη ότι τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας πρέπει καταρχήν να είναι στοχευμένα στις άνεργες οικογένειες, και μάλιστα είχα προτείνει στον κ. περιφερειάρχη να γίνει μια πρώτη καταγραφή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες  του ΟΑΕΔ και να υπάρχει διεκδίκηση από το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με αυτά τα προγράμματα , καθώς πίστευα πως αποτελεί κορυφαίο ζήτημα κοινωνικής συνοχής .
Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα , όχι τάζοντας τα πάντα στους πάντες , αλλά να αποτυπώσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για κάθε περιφερειακή ενότητα.
Ο πρωτογενής τομές είναι  τομέας καταλύτης για το σύνολο της περιφέρειας  δυτικής Μακεδονίας. Η Π.Ε. των Γρεβενών μπορεί να αποτελέσει το βήμα για να έχουμε το κέντρο παραγωγής οσπρίων της Δυτικής Μακεδονίας στη χώρα, να έχουμε βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία , πολύτιμα τυροκομικά προϊόντα. Αυτά όμως απόλυτα συνδεδεμένα με τον τουριστικό πλούτο που διαθέτουμε και τον πολιτισμικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα θέλαμε να  μας κάνετε ένα σχόλιο για το μήνυμα που αναρτήσατε στον προσωπικό σας λογαριασμός το facebook και έχει σχέση με τη φορολόγηση των αγροτικής γης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με πολύ καθαρότητα και βλέποντας τους ελιγμούς που κάνει η τρικοματική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενώ έχει ξεσπάει ένα μέγιστος θόρυβος στην κοινωνία εν όψη των πανελληνίων εξετάσεων για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για τους εκπαιδευτικούς  μέσα από την απεργία που αποφάσισαν μέσα στην περίοδο των Πανελληνίων επέλεξε η κυβέρνηση να μιλήσει για φορολόγηση της αγροτικής γης στο ύψος των 10 – 15 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια . ¨Όταν η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες όχι μόνο στην επιβίωση των πολιτών αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με την παιδεία ,  την υγεία , ακόμα κι αυτό που διατυμπανίζεται ότι ο πρωτογενείς τομέας θα στηρίξει την οικονομία και θα δημιουργήσει εγχώριο προϊόν ,το καταστρέφεις, είναι η ταφόπλακά του . Το ίδιο έγινε και με την εστίαση.
Εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, το αντίθετο να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά στοχευμένες , δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης όχι ως μια έννοια αλλά ως πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, κι αν ναι εσείς θα είστε επικεφαλής ενός τέτοιου ή θα επιλέξετε να κατεβείτε ως ανεξάρτητος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης  θα υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί . Έχω όμως δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα συμμετέχω σε κανένα ψηφοδέλτιο που θα έχει την στήριξη της τρικοματικής κυβέρνησης . Θα είμαι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στις εκλογές του Μαΐου του 2014 ακριβώς εξηγώντας το πλάνο στους πολίτες της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας,  που την προηγούμενη φορά μας εμπιστεύτηκαν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Έτσι θα διεκδικήσουμε την ψήφο, τώρα γνωρίζουμε πολύ καλά και μπορούμε . Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη των πολιτών θα τα καταφέρουμε.

greveniotis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις