ΣΙΝΕ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ρολόι θα μετράει πίεση, σάκχαρο, οξυγόνωση και το αλκοόλ στο αίμα

Μια συσκευή σε μορφή ρολογιού που θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα μπορεί να μετράει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, την οξυγόνωση του οργανισμού αλλά και...την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, θα γίνει πραγματικότητα σε περίπου έξι μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετρήσεις θα γίνονται με τη βοήθεια ενός τσιπ και οπτικών ακτίνων λέιζερ και οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε ασφαλή εφαρμογή υπολογιστικού νέφους (computing cloud) στον κυβερνοχώρο όπου ο εξουσιοδοτημένος γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση ώστε να κάνει διάγνωση ή να συμβουλεύει εξ αποστάσεως.

Στη δημιουργία του συστήματος των μηχανημάτων και των υλικών αυτής της συσκευής συνέβαλε ο Έλληνας καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO,CNRS, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία, Γεώργιος Χατζηιωάννου.

«Με κάλεσαν στην Καλιφόρνια να βοηθήσω στη δημιουργία των συσκευών στις οποίες θα μπουν τα τσιπ. Η κυκλοφορία της συσκευής αυτής θα ανακοινωθεί από την Google σε έξι μήνες. Αρχικά θα είναι ακριβή για να μπορεί να την προμηθευτεί ο μέσος πολίτης, αλλά με την πάροδο του χρόνου η τιμή θα μειωθεί καθώς θα αποσβεστεί το κόστος της έρευνας» ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις τιμώμενους επιστήμονες στο συνέδριο Νanotexnology 2013 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηιωάννου η λογική αυτής της συσκευής είναι η ίδια με τη λογική ενός τηλεφώνου i-phone, που συνδέεται μέσω διαδικτύου με μία εφαρμογή υπολογιστικού νέφους. Η διαφορά είναι ότι θα περιέχει ένα τσιπ μέσω του οποίου θα γίνονται οι μετρήσεις της πίεσης, της ποσότητας αλκοόλ στο αίμα και της οξυγόνωσης του οργανισμού ενώ οπτικές ακτίνες λέιζερ θα επιτρέπουν την μέτρηση του σακχάρου χωρίς να χρειαστεί να τρυπηθεί αυτός που φοράει τη συσκευή.

«Οι πληροφορίες αυτές θα αποθηκεύονται σε ένα υπολογιστικό νέφος, σε ένα προστατευμένο χώρο που θα ανήκει σε αυτόν που φοράει τη συσκευή, ο οποίος θα μπορεί να δώσει εντολή στον προσωπικό του γιατρό να δει τις μετρήσεις αυτές ανά πάσα στιγμή και σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας είναι άσχημη να δει εξ αποστάσεως τι συμβαίνει. Σήμερα στη Γαλλία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κρατούν τον ασθενή στο νοσοκομείο μετά από μία εγχείριση, αλλά τον στέλνουν σπίτι και τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως και έτσι μειώνεται το κόστος της νοσηλείας» αναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου.

Μελλοντικά θα υπάρξει η δυνατότητα η συσκευή αυτή να κάνει ακόμη και αναλύσεις αίματος και να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας. Ωστόσο τίθεται και το θέμα της ηθικής καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς που δεν σχετίζονται με τη διάγνωση και τη θεραπεία.

«Σήμερα όλα είναι δυνατά. Η επιστήμη είναι μπροστά και ακολουθεί το εμπόριο. Ανάμεσα στην επιστήμη και το εμπόριο όμως υπάρχει η ηθική. Γιατί αυτές οι πληροφορίες αν πέσουν στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του πολίτη. Καλή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά θα πρέπει να υπεισέρχονται και οι επιστήμες του δικαίου και της ηθικής για να μπορέσει όλα αυτό να γίνει πραγματικότητα και να λειτουργήσει» προσθέτει ο κ. Χατζηιωάννου.

ksipnistere

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα θα ήθελα να προτείνω συνεργασία μέσω ανταλλαγής banner αν ενδιαφέρεστε παρακαλώ στείλτε μου email εδώ thelaughblog@gmail.com
Ο ιστοχώρος μας είναι αυτός: http://tv2series.tk/

Δημοφιλείς αναρτήσεις