ΣΙΝΕ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμιος χάρτης μπύρας: Ποιοι την πίνουν αντί για νερό, ποιοι την πληρώνουν χρυσή

Ποια χώρα είναι η πρωταθλήτρια στην κατανάλωση μπύρας; 
Ποιοι ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα ετησίως για το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό και το τσάι;
Η παραγωγή μπύρας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον κόσμο, έχοντας εκατομμύρια «ορκισμένους» φίλους και πολύ λιγότερους εχθρούς. Καμία σχέση δηλαδή με το κατά την ινδιάνικη περιγραφή… νερό που καίει όπως η βότκα και το ουίσκι, που για πολλούς συνιστούν την απόλυτη αντίθεση.

Μια μπυρίτσα… ρουφιέται ενίοτε σαν το νεράκι και για την ευρεία μάζα ταιριάζει με όλα. Για έναν Τσέχο αυτό ισχύει σε πλεονασμό καθώς η ετησία κατανάλωση φιαλών ανά άτομο στη χώρα είναι 419, πολύ μπροστά από τους δεύτερους της λίσταςΑυστραλούς, που καταναλώνουν κατά μέσο όρο 304 φιάλες το χρόνο. Στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία (299 φιάλες) και ακολουθούν Εσθονία (288), Πολωνία και Ιρλανδία (277), Κροατία (242), Βενεζουέλα (241), Λιθουανία (237) και Ρουμανία (234). Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα η Ελλάδα καταναλώνει 30 λίτρα μπύρας κατ' άτομο ετησίως, νούμερο που απέχει πολύ από τους «πρωταθλητές» της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα, Τσεχία (156,9), Γερμανία (115), Αυστρία (108), Βρετανία (99) και Βέλγιο (93).


Δεν είναι αντίστοιχη πάντως σε αυτά τα νούμερα η λίστα με τους κατοίκους των χωρών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα ετησίως για μπύρα, καθώς οι αποκλίσεις των τιμών κατά τόπους είναι πολύ μεγάλες. Οι Αυστραλοί… ξηλώνονται περισσότερο απ’ όλους, σπαταλώντας 747 δολάρια κάθε χρόνο ανά άτομο! Σειρά έχουν Ιρλανδοί με 688 δολάρια, ακολουθούν οι Φιλανδοί (565 δολάρια), οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας (452 δολάρια) και Βενεζουέλας (444 δολάρια), οι Βρετανοί (393 δολάρια), ο Καναδάς (351 δολάρια) και οι ΗΠΑ (356 δολάρια).

Οι Γερμανοί, παρότι είναι τρίτοι σε ποσοτική κατανάλωση, ξοδεύουν μόλις 235 δολάρια το χρόνο αφού η τιμή της φιάλης είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ότι στις προαναφερθείσες χώρες. Οι πιο υψηλές τιμές είναι στη Μέση Ανατολή καθώς λόγω της απαγόρευσης επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα μέρη.

Στο Ιράν ένα μπουκάλι κοστίζει 7,71 δολάρια (περίπου 13 φορές όσο στην Ουκρανία!), στο Κουβέιτ 7,09 δολάρια, στα Ηνωμένα Εμιράτα 6,20, στην Παπούα 5,14 και στη Σιγκαπούρη 4,72. Τη λίστα των χωρών με την ακριβότερη μπύρα συμπληρώνουν οι Νορβηγία (4,61 δολάρια), Κατάρ (4,53), Αυστραλία (4,45), Αφγανιστάν (4,33) και Ιορδανία (4,17). Στην Ελλάδα το μπουκάλι στοιχίζει περίπου 1,50 δολάριο κατά μέσο όρο.

Οι εταιρείες που κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς είναι μόνο τέσσερις, οι Anheuser-Busch InBev, SABMiller, Heineken International και Carlsberg Group. Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες πωλήσεις, τις δύο πρώτες θέσεις κατέχουν δύο «τέκνα» της AB InBev, οι Budweiser και Corona με 40 και 32 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Το… πόντιουμ κλείνει η ολλανδική Heineken με 29 εκατ. βαρέλια.

Πηγή γραφημάτων: "Dailymail.co.uk"
seleo.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: