ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Έκτακτο βοήθημα: Από 300 έως 830 ευρώ – Δείτε ποιους αφορά...

Διπλάσιο σε ποσοστό σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα του 2013 είναι το μέρισμα ύψους 617 εκατ. ευρώ για 1,6 εκατ. μικροσυνταξιούχους που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ως γνωστό πριν το δοθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση των δανειστών οι οποίοι δεν έχουν αντίρρηση στην έγκριση μιας έκτακτης βοήθειας όταν υπάρχει έκτακτο πλεόνασμα στα έσοδα.

Για το 2016 οι δανειστές έχουν αποδεχθεί την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στο 1,09% του (1,9 δις ευρώ), ΑΕΠ έναντι στόχο για 0,5% του ΑΕΠ (875 εκ ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να δοθούν τα 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ (μικτά) ένα ποσό που θα ξεκινά από 300 ευρώ για αυτούς που παίρνουν περισσότερα κλιμακούμενο προς τα πάνω για όσους παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

Ειδικότερα:
-Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα μόνο για φέτος λόγω της καλής πορείας των εσόδων.

Στο τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει η δεσμευτική συνθήκη του δευτέρου μνημονίου σχετικά με την διανομή της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η συνθήκη αυτή προέβλεπε ότι από την υπέρβαση του πλεονάσματος το 30% θα δίνονταν για το χρέος το 40% για την εξόφληση παλιών ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και το τελευταίο 30% θα μπορούσε να διατεθεί όπου επιθυμούσε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια αν η συνθήκη αυτή είχε περιληφθεί και στο τρίτο μνημόνιο η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το 30% από 1,032 δις ευρώ από την υπέρβαση του στόχου πλεονάσματος των 875 εκ ευρώ για το δηλαδή 309 εκ ευρώ δηλαδή λιγότερα από τα μισά από αυτά που δίνονται σήμερα.

Ο ΦΠΑ στα νησιά
Το δεύτερο μέτρο, αυτό της αναστολής των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2017 αφορά τα νησιά: Λέσβο, Χίο, τη Σάμος και την Κω τα οποία ως γνωστό έχουν δεχθεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών από την Συρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Αν εφαρμόζονταν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από το 2015 ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 17% θα αυξάνονταν ι στο 24% Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται.

• Ο μειωμένος συντελεστής θα αυξηθεί στο 13% από 9% Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα . στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του νερού , τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

• Τέλος ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Τα πολιτικά μηνύματα
Πολλά είναι τα πολιτικά μηνύματα, πέραν των οικονομικών, που προκύπτουν από ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των συνταξιούχων αλλά και των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει εξαγγελίες επειδή έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τις πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός ότι όταν ανακοινώνονται παροχές ο νους όλων πάει στις κάλπες.

Υπάρχει η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πραγματικότητα. Οτι η 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί τελικά δίνεται σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Από την άποψη αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να “γυρίσει» το παιχνίδι και να σταματήσει τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης. Θέλει, επίσης, να κάνει στροφή προς την κοινωνία δίνοντας από το πλεόνασμα το οποίο, όμως, να σημειωθεί ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση και βεβαίως από τις περικοπές σε όλους, και στους συνταξιούχους.

Ο τρίτος λόγος των εξαγγελιών θα μπορούσε να είναι η ρήξη με τους δανειστές. Διότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται ακόμη και για μερικά εκατομμύρια και από την άλλη μοιράζει πάνω από 600 εκατ. τότε θα πρέπει να περιμένει την αντίδραση των δανειστών. Οταν οι θεσμοί ζητούν μέτρα κι άλλα μέτρα και η κυβέρνηση δίνει παροχές, έστω κι αν έχει δίκιο και δικαίωμα να το κάνει, τότε θα πρέπει να επέλθει σύγκρουση.

Υπάρχει, όμως, και μια τελευταία εξήγηση των όσων συνέβησαν. Να έχει έλθει δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές για να δώσει το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να περάσει με μικρότερη κοινωνική ένταση, τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5,% και για μετά το 2018 αν και επιμένει ότι θα πρέπει να μειωθούν στο 1,5%. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup κάτι τέτοιο θα σημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για νέα, σκληρά μέτρα (μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.λπ.) σε περίπτωση που αναγκαστεί να τα πάρει, ώστε να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές, τότε θα έπρεπε να βρει ένα αντίβαρο. Κι αυτό είναι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες.

Το τελευταίο σενάριο, αν ισχύει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απομακρύνει το σενάριο των εκλογών. Η κυβέρνηση τότε έχει αποφασίσει να πάει σε όσο το δυνατόν πιο σκληρή διαπραγμάτευση, να αναγκαστεί να υπογράψει σκληρά μέτρα, αλλά υποσχόμενη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την επιστροφή στις αγορές, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: