ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αυτοκτόνησε η 29χρονη που βίαζε ο θετός ιερέας πατέρας της. Συγκλονίζει η ιστορία της

Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, και η μητριά της, κακοποιούσαν σωματικά την μικρή τότε Έλενα

Ο αιφνίδιος θάνατος την περασμένη Παρασκευή της 29χρονης Έλενας Φραντζή, έγινε η αφορμή για να δει το φως της δημοσιότητας μία συγκλονιστική ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η γιαγιά της Έλενας δολοφονήθηκε από τον παππού της μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, απέκτησε μία κόρη. Την Έλενα.

Από μικρή ηλικία η Έλενα δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός της πατέρας, ιερέας σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της δε, χάθηκε! Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα.

Το δικαστήριο με απόφασή του, καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε.

Το διάστημα εκείνο, την Έλενα παρακολουθούσε ψυχολόγος, ενώ η νεαρή κοπέλα σπούδαζε κοινωνική λειτουργός.

Με τη λήξη της ποινής του ο ιερέας επέστρεψε στα καθήκοντά του, κάτι που προκάλεσε τον συγκλονισμό της Έλενας, η οποία παράτησε τις σπουδές της. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η νεαρή κοπέλα ζούσε με επίδομα που λάμβανε από το κράτος, όμως πλέον, τα ψυχικά της τραύματα από τις κακουχίες που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια, ήταν περισσότερο από εμφανή.

Την περασμένη Παρασκευή (23/3) η Έλενα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της


Άγριος καυγάς Μητροπολίτη Ταμασού και Αρχιεπισκόπου για την 29χρονη
Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με αφορμή την υπόθεση της 29χρονης.

Αρχιεπίσκοπος: Εγώ θα τον καθαιρούσα
Ο Μακαριότατος ανέφερε επίσης πως «Ως εκκλησία δεν έχουμε τα μέσα που διαθέτει το κράτος και δεν έχουμε τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το δικαστήριο. Αρχή μας είναι να περιμένουμε τα πολιτικά δικαστήρια και να πάρουμε την απόφασή μας». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπος ο ιερέας παρουσιάστηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και έπεισε την πλειοψηφία της Συνόδου για την αθωότητα του.

Ο Μακαριότατος υπογράμμισε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, καθώς «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει». Τα Δικαστήρια σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είχαν αρκετά δεδομένα, τα οποία τον οδήγησαν στη φυλακή. Παράλληλα, κάλεσε την Ιερά Σύνοδο να είναι «προσεκτική και να μην μας συνεπαίρνει το συναίσθημα. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τους κληρικούς μας και να μην κατεβάζουμε την Εκκλησία χαμηλά. Λυπούμαστε για την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά το κακό έχει γίνει».

Τέλος, ο Μακαριότατος κάλεσε τον Μητροπολίτη Ταμασού να ξανασκεφτεί το όλο θέμα και να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, προσθέτοντας πως «αν ήταν δικός μου θα επανέφερα την επ' αόριστον αργία».

«Μένω άφωνος και έκπληκτος. Δεν πιστεύω στα αυτιά μου από το τι άκουσα πριν από λίγο», ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος ανέφερε πως τα όσα εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος ως θέσεις του, ήταν οι δικές του θέσεις για το θέμα. «Να του υπενθυμίσω κάποια πράγματα που ίσως να μην τα θυμάται καλά» συνέχισε, λέγοντας ότι όταν παρανομήσει κάποιος ιερέας, τότε ο μητροπολίτης κρίνει αν το παράπτωμά του είναι σοβαρό και τον παραπέμπει στη Σύνοδο. «Όταν το θέμα πήγε στη Σύνοδο», πρόσθεσε, «μου είπαν ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε άμεσα και ο Μακαριότατος διόρισε ανακριτική επιτροπή για να το μελετήσει. Η μελέτη πήρε τρία χρόνια και αυτό το διάστημα τον είχα σε αργία». Ο Μητροπολίτης Ταμασού σημείωσε πως τότε κυκλοφορούσε με τη συνοδεία Αστυνομίας, καθώς δεχόταν απειλές από οπαδούς του ιερέα. Συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση της ειδικής Επιτροπής να τον αθωώσει ήταν κάτι που τον εξέπληξε.

Ο Ταμασού πρόσθεσε πως η απόφαση στηρίχθηκε σε δύο σημεία: «Η επιτροπή είπε ότι οι καθηγητές-ψυχίατροι που ήρθαν από την Ελλάδα είχαν αμφιβολίες περί της αληθοφάνειας της κατάθεσης, ενώ άλλα παιδιά που διέμεναν με τον ιερέα μαρτύρησαν ότι δεν συνέβαιναν τέτοια περιστατικά». Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τον ιερέα. Ο Μητροπολίτης Ταμασού συνέχισε λέγοντας ότι τότε όλοι είπαν πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί, δίνοντάς του πίσω την υπόθεση. «Εγώ τότε διατήρησα την αργία, περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε. «Όταν ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου, ξαναπήρα το θέμα στη Σύνοδο και ζήτησα άμεσες αποφάσεις, ωστόσο μου είπαν πως δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, ενημερώνοντάς με πως το θέμα θα πάει στην ανακριτική επιτροπή για άλλα τρία χρόνια». Ο Ταμασού σημείωσε ακόμη πως «ίσως ο Αρχιεπίσκοπος να μην θυμάται καλά, αλλά εγώ δεν έχω το δικαίωμα να θέσω κάποιον ιερέα σε επ’ αόριστον αργία».
Σχολιάζοντας το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με την επιστροφή του εν λόγω ιερέα στα καθήκοντά του, ο Ταμασού σχολίασε πως του απαγόρευσε να πηγαίνει σε ενορίες. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι θα επιστρέψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, καθώς όπως είπε, «τουλάχιστον στη μνήμη της νεαρής πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».


politis

Δεν υπάρχουν σχόλια: