Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Συναγερμός για μέδουσα δολοφόνο στις παραλίες της Μεσογείου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και οι αρμόδιες οργανώσεις για την θαλάσσια ζωή, μετά την εμφάνιση ενός θανατηφόρου είδους μέδουσας στις ακτές της Μαγιόρκα.

Μία νεκρή «πορτογαλική γαλέρα» - ή αλλιώς ο «τρόμος που επιπλέει» όπως είναι γνωστή - ξεβράστηκε στην δημοφιλή παραλία Ciudad Jardín, κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού Πάλμα, ενώ αρκετές εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Bild, το δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα απαγόρευσε την κολύμβηση στις παραλίες Μolinar και Can Pastilla, εξαιτίας της εμφάνισης των θανατηφόρων μεδουσών.

Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι θανατηφόρες μέδουσες έχουν εντοπιστεί και στις Βαλεαρίδες Νήσους, Formentera και Ibiza.

Πέρσι, δύο λουόμενοι πέθαναν από ανακοπή στην Ισπανία, πιθανότατα έπειτα από τσίμπημα της μέδουσας.

Το δηλητήριο της «πορτογαλικής γαλέρας» χτυπάει απευθείας το μυϊκό και νευρικό σύστημα προκαλώντας διακοπή αναπνοής και ανακοπή.

Ουσιαστικά, αυτό το είδος (Physalia physalis) μοιάζει με μέδουσα αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα άκρως δηλητηριώδες είδος πολύποδα που πολλαπλασιάζεται με γοργό ρυθμό. Μοιάζει οπτικά με τις μέδουσες, όμως αποτελείται από πολλές αποικίες πολύποδων και πήρε το όνομά του λόγω της τεράστιας κύστης που τις κρατάει στην επιφάνεια της θάλασσας και τις κάνει να μοιάζουν με γαλέρες.

news

Δεν υπάρχουν σχόλια: