ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Νεκροί και οι 189 επιβαίνοντες της πτήση της Lion Air στην Ινδονήσια

Νεκροί θεωρούνται για τις αρχές της Ινδονησίας και οι 189 επιβαίνοντες – πλήρωμα και επιβάτες, ανάμεσά του και δύο παιδιά και ένα μωρό – της πτήσης JT610 της ιδιωτικής εταιρείας Lion Air που συνετρίβη στη...
θάλασσα ανοικτά της Ιάβας, μόλις μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στο σημείο που θεωρούν ότι συνετρίβη το αεροσκάφος – ένα υπερσύγχρονο Boeing 737 Max – ανασύρουν συνεχώς από την θάλασσα μέλη σορών, αποσκευές, προσωπικά αντικείμενα επιβατών και συντρίμμια του αεροπλάνου αλλά δήλωσαν ότι δεν ελπίζουν ότι θα βρεθούν επιζώντες.

Ο επικεφαλής των διασωστών της Ινδονησίας, Bambang Suryo Aji δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι κανείς δεν επιβίωσε. Δεν βρήκαμε ούτε έναν επιζών, βρίσκουμε μόνο διαμελισμένα πτώματα και έχουν περάσει πολλές ώρες από την ώρα της συντριβής. Πιθανότατα έχουν πεθάνει και οι 189 επιβαίνοντες».

Ψάχνουν το γιατί
Απαντήσεις στο γιατί κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα το Boeing 737 Max 8 της Lion Air που μετέφερε το πρωί της Δευτέρας 189 ανθρώπους αναζητούν οι αρχές της Ινδονησίας.

Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί ο εντοπισμός του «μαύρου κουτιού» στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία της μοιραίας πτήσης.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχειά από την ιστοσελίδα Flightradar24, οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την πτήση εμφανίστηκαν στα πρώτα δύο λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους.


Ενώ, δηλαδή, το αεροπλάνο βρισκόταν σε υψόμετρο 2.000 ποδών, ξαφνικά έχασε ύψος - κατά 500 πόδια - και «έγειρε» προς τα αριστερά πριν να κερδίσει ξανά ύψος και να φτάσει στα 5.000 πόδια. Όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία το Boeing άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα φτάνοντας του 345 κόμβους πριν να χαθεί το σήμα του σε υψόμετρο 3.650 ποδών.

Η εκτίμηση των μελών των συνεργείων διάσωσης είναι ότι το αεροπλάνο της Lion Air βρίσκεται σε βάθος 30-35 μέτρων και σε απόσταση περίπου 15χλμ. βόρεια των ακτών της Ιάβας.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί, εντωμεταξύ, η αποκάλυψη του διευθύνοντος συμβούλου της Lion Air ότι το αεροσκάφος, που είχε ξεκινήσει πτήσεις πρίν από μόλις 2 μήνες καθώς το μοντέλο Boeing 737 Max 8 άρχισε να πετάει στους αιθέρες το 2017, εμφάνισε βλάβη, με τον ίδιο να τονίζει ότι αντιμετωπίστηκε από τους μηχανικούς της εταιρείας και γι' αυτό το Boeing απογειώθηκε κανονικά το πρωί της Δευτέρας.
Η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου προσθέτοντας ότι τα αίτια της πτώσης «παραμένουν ακόμα ένα μεγάλο ερώτημα».

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Μετακινήσεων της Ινδονησίας δήλωσε, πάντως, ότι ο πιλότος ζήτησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Soekarno Hatta που βρίσκεται στα περίχωρα της Τζακάρτα και του είχε δοθεί το «πράσινο φως» χωρίς να διευκρινίζει για ποιο λόγο είχε ζητηθεί η επιστροφή του αεροσκάφους σε αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο Pangkal Pingang έχουν φτάσει ήδη συγγενείς τόσο του πληρώματος όσο και επιβαινόντων στην πτήση που ζητούν απαντήσεις τόσο για την τύχη των δικών τους ανθρώπων όσο και για τα αίτια της αεροπορικής αυτής τραγωδίας.

philenews / protothema.gr / kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: