ΣΙΝΕ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

<< ΚΑΠΟΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ >> Toυ Λιοσάτου Δ. Θωμά .

Η πρωτοχρονιά με βρήκε όπως πάντα να κάνω ζάπινγκ . Αφού γέλασα με τους μεγαλοδημάρχους που έχασαν πάλι το χρόνο και το μέτρημα , έπεσα πάνω στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ:   ‘’ Once Brothers ‘’ . 

Το είδα για πολλοστή φορά και με συγκίνησε το ίδιο . Πρόκειται για ένα αριστούργημα που καλό θα ήτανε να δει κάθε Βαλκάνιος .
Αφηγείται την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία , μέσα από τη διάλυση της φιλίας δύο ανθρώπων που ήταν σαν αδέρφια πριν το πόλεμο .
Του μεγάλου Βλάντε Ντίβατς και του ανεπανάληπτου Ντράζεν Πέτροβιτς . Οι δυό τους εκτός από αδερφικοί φίλοι ήταν και τα σημαντικότερα κομμάτια της καλύτερης ομάδας μπάσκετ που είδαμε ποτέ στην Ευρώπη , της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας .
Μια ραψωδία του παρκέ , με μαέστρο τον  Μότσαρτ  των γηπέδων και ορχήστρα αποτελούμενη από μοναδικούς παίκτες όπως οι Ράτζα – Κούκοτς – Πάσπαλι – Ντίβατς κ.α.
Μία πεντάδα αποτελούμενη από 5 playmakers , αφού ακόμα και οι ψηλοί έτρεχαν και πασάραν σαν guards .Απίστευτες συνεργασίες , μοναδική κυκλοφορία μπάλας , τρελό τρανζίσιον .
Η μαγεία και η ομορφιά όμως είναι ζηλευτές .
Και όταν ξέσπασε το μίσος του εθνικισμού , ήταν οι πρώτες που πληγώθηκαν .
Δε περιγράφω άλλο . Όποιος θέλει μπορεί να δει το ντοκιμαντέρ     ( είναι στη καταπληκτική σειρά  ‘’ 30 for 30 ‘’ του ESPN ) .
Και θα καταλάβει πόσο ηλίθιο είναι  δύο άνθρωποι που ήταν σαν αδέρφια και στήριζαν ο ένας τον άλλο , να μη μιλιούνται για μία σημαία .
Και πόσο ανόητα φαίνονται όλα αυτά όταν στο τέλος μετράμε θύματα . Είτε χιλιάδες γυναικόπαιδα που χάθηκαν εν καιρό πολέμου , ή όπως ο Ντράζεν που έφυγε άδικα εν ειρήνη .
Κι όλα αυτά τα λέω επειδή το φίδι ξανά γιγαντώθηκε . Πολύ επικίνδυνα . Γιατί ο εθνικισμός γεννά φασισμό . Και φασισμός σημαίνει μόνο ένα πράγμα : ΘΑΝΑΤΟ . Μίσος για τη ζωή . Μίσος για την ομορφιά, μίσος για το συνάνθρωπο .
Κι όποιος δε το καταλαβαίνει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί σοβαρότατα εθνικά θέματα για ψηφοθηρία , είναι το λιγότερο επικίνδυνος.
Η κυβέρνηση των πατριωτών – εθνικιστών, ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .
Αυτοί που κουνάνε τις σημαίες και φωνάζουν για τη πατρίδα , είναι οι ίδιοι που πάντα στο τέλος τη πουλάνε στους ξένους
Οι ρουφιάνοι σ’αυτή τη χώρα δε θα πεθάνουν ποτέ. Από τον Εφιάλτη , μέχρι τον υπουργό εξωτερικών που πρώτα βάφτισε τα Σκόπια Μακεδονία αν θυμάστε κι ύστερα πρόδωσε την ίδια του τη κυβέρνηση
Αυτά , καλά είναι να μη τα ξεχνάμε ποτέ.
Γιατί τα όμορφα χωριά , Εύκολα ... Όμορφα καίγονται.
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Πιστός λάτρης του Μεγάλου Αλεξάνδρου 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

bale k. Ntigko mono auta pou sas sumferoun emeis eimaste etnikistes k eseis patriotes

Unknown είπε...

oi ekloges einai konta ekei ta doume kata poso oi ellhnes htelan thn sumfonia ton prespon an omos ta apotelesmata einai tragika gia toon suriza kai ton teleomeno kameno tote prepei na mas peite poioi einai oi etnikistes k poioi oi dhmokrayes