ΣΙΝΕ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η νέα πατέντα κλεψίματος: Κλέφτες με ασύρματα POS

Νέο κόλπο έχουν ανακαλύψει οι πορτοφολάκιδες, οι οποίοι δεν περιορίζονται πλέον στον «κλασικό» τρόπο κλεψίματος. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προς όφελος τους έχουν εφεύρει...
νέους τρόπους για να «παγιδεύουν» τα θύματα τους.

Πρόσεχε, λοιπόν, γιατί αν έχεις ανέπαφη κάρτα μπορούν να σου αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 25 ευρώ, χωρίς καν να το πάρεις χαμπάρι. Πιο συγκεκριμένα κυκλοφορούν οι κλέφτες με ασύρματα POS και όταν εντοπίσουν κάποιον με χρεωστική κάρτα σε εύκολο σημείο, αναλαμβάνουν δράση.

Όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε, το περιστατικό μπορεί να συμβεί σε περιοχές με αρκετό συνωστισμό, όπως το τρένο και το μετρό, αλλά και σε πιο «ήρεμα» πλέον σημεία. Είναι πιο εύκολο για εκείνους, αφού δεν θα καταλάβεις επιτόπου ότι μόλις σε λήστεψαν. Το μόνο που κάνουν είναι να σε πλησιάσουν, και αφού έχουν πληκτρολογήσει το ποσό που επιθυμούν, τοποθετούν το POS στην τσέπη σου, και σε κλάσματα δευτερολέπτου σε έχουν ληστέψει.

Μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 25 ευρώ, αφού είναι το ανώτερο ποσό για το οποίο δεν απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας να βάλει το pin του. Το POS συνδέεται συνήθως με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, όπως της Βουλγαρίας, διότι το σύστημα είναι πιο διάτρητο.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι απαραίτητη ούτε η αυτόματη έγκριση των τραπεζών για την συναλλαγή, αφού οι αγορές ενδέχεται να μην εμφανίζονται στον λογαριασμό του κατόχου κάρτας για αρκετό καιρό παρ΄όλο που θα έχει δηλωθεί κλοπή ή απώλεια κάρτας. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους κλέφτες να δρουν ανενόχλητοι.

Όσον αφορά τις πιστωτικές της Barclaycard να υπενθυμίσουμε πως όταν ένας κάτοχος κάρτας δηλώσει την κλοπή ή την απώλεια της τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός ακύρωσης, όμως, κάποιες από τις ανέπαφες συναλλαγές που πραγματοποιούνται μπορεί να μην εμφανιστούν στο λογαριασμό του πελάτη μέχρι την εφαρμογή της ακύρωσης της.

Είναι αναγκαίο να θυμάσαι πως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις τα προσωπικά σου αντικείμενα και πόσο μάλλον τις ανέπαφες πιστωτικές κάρτες. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να μην αφήνεις την κάρτα σου ελεύθερη στη τσέπη σου ή σε κάποια εκτεθειμένη θήκη της τσάντας σου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις