ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση ...

Του Απόστολου Τσένη *

Αύριο είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Είναι σημαντικό να δούμε πως θα εξελιχθεί σε ό,τι αφορά την...
αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Στην πρώτη ψηφοφορία, πριν ένα μήνα, καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ 1, που ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «εκλέγεται από τη Βουλή». 

Συνεπώς το άρθρο αυτό παραμένει ως έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή. 

Αντίθετα, στην ίδια ψηφοφορία υπερψηφίστηκε η πρόταση – που και η ΝΔ είχε καταθέσει – για αναθεώρηση του άρθρου 32. παρ. 4, που ορίζει ότι αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές. 

Συνεπώς τίθεται σε αναθεώρηση η επιταγή για διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου (άρθρο 32, παρ. 4), ενώ παραμένει ως έχει η επιταγή του Συντάγματος να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τη Βουλή (άρθρο 30 παρ.1).  

Δεν πέρασε, δηλαδή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο Πρόεδρος, μετά από 6 άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή, από το λαό. 

Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την πρόταση Τσίπρα που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό και ψήφισαν αναθεώρηση του άρθρου που υπαγορεύει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στη νέα ψηφοφορία να καταψηφίσουν την πρότασή τους συντονισμένα, σε μια προσπάθεια να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. 

Και αυτό για  να διατηρήσει ο κ. Τσίπρας τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. 

Ελπίζω ότι δεν θα αναιρέσουν τον εαυτό τους. 

Δεν είμαι και τόσο βέβαιος, γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ ο  εξευτελισμός, κάποιες φορές, δεν έχει όρια. 

Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ θέλουμε να είναι αναθεωρητέο το άρθρο που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής.

Η Ν.Δ. δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από όποια σενάρια κι αν φαντασιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν αφορά μόνο την επόμενη προεδρική εκλογή.   

Στη ΝΔ θέλουμε την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μην γίνεται η προεδρική εκλογή αντικείμενο εργαλειοποίησης, καθώς θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε την Προεδρική εκλογή του 2015 για να ρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως κυνικά παραδέχθηκε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, λέγοντας, λίγο πολύ: «το κάναμε γιατί μπορούσαμε». 

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως επιθυμεί την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής. 

Μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του στην αυριανή ψηφοφορία. 

Αν ο κ. Τσίπρας βάλει τους βουλευτές του να υπαναχωρήσουν και να μην ψηφίσουν στη δεύτερη ψηφοφορία, την τροποποίηση του άρθρου 32, θα αναιρεί τον εαυτό του. 

Και για άλλη μια φορά θα εμφανίζεται ψευδόμενος.

#Ελλάδα_Μπορούμε
#axizoume_kalytera

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: