ΣΙΝΕ

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Το σπρέι που εξαφανίζει την επιθυμία για αλκοόλ

Την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώνει η ορμόνη της ωκυτοκίνης. Αυτό προέκυψε από μελέτη που έγινε σε αρουραίους και δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology με επικεφαλής τους...
Δρ. Tunstall, Koob και Vendruscolo από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και τους Δρ. Kirson και Roberto από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps. Στοχεύοντας το σύστημα της ωκυτοκίνης, οι συγγραφείς της έρευνας σημείωσαν πως ενδέχεται να προκύψει μία καινοτόμος φαρμακευτική παρέμβαση για τη θεραπεία ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, τα πειραματόζωα που ήταν εθισμένα είχαν μικρότερη επιθυμία για αλκοόλ μετά από μία δόση χημικού σκευάσματος που περιείχε ωκυτοκίνη.

Μέχρι στιγμής η ωκυτοκίνη, έχει ήδη προταθεί σαν υποψήφια θεραπεία για διατροφικές διαταραχές, άγχος και εθισμό στα ναρκωτικά, ενώ η νέα μελέτη προσθέτει στη λίστα και τη μείωση της επιθυμίας κατανάλωσης αλκοόλ μέσω της επίδρασής της στους υποδοχείς γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) εκεί όπου θεωρείται πως το αλκοόλ ασκεί την εθιστική του δράση.

«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μίας πρωτοποριακής θεραπείας για τον αλκοολισμό στους ανθρώπους», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Τα πειράματα έδειξαν πως η συστηματική ρινική χορήγηση ωκυτοκίνης, όπως και η έκκρισή της στον εγκέφαλο περιορίζει την έντονη επιθυμία για αλκοόλ στους εθισμένους στο αλκοόλ αρουραίους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Brendal Tunstall.

H ερευνητική του ομάδα εργάστηκε στην ενίσχυση της σηματοδότησης των νευροδιαβιβαστών GABA η οποία βοηθά στον κινητικό έλεγχο και την όραση όπως επίσης και στη μείωση του άγχους.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να υπερδιεγείρει τις μεταβολικές οδούς του GABA, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από το αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η χρήση της ωκυτοκίνης ενίσχυε τη σηματοδότηση από τους νευροδιαβιβαστές GABA, ειδικά στον κεντρικό πυρήνα της αμυγδαλής, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του φόβου και την ανταπόκριση στα επείγοντα – έκτακτα περιστατικά.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι παρεκκλίσεις στο σύστημα της ωκυτοκίνης ενδέχεται να οφείλονται σε διαταραχή που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ενίσχυση αυτού του συστήματος μέσω της ενδορινικής χορήγησης ωκυτοκίνης θα μπορούσε να αποδειχθεί μία υποσχόμενη θεραπεία για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: