ΣΙΝΕ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦAΛΙΣΗ: Τι αποκάλυψε ο Κώστας Κυρανάκης για το νέο ασφαλιστικό - Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ "Η Επόμενη Ημέρα" με συνομιλητές τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο (υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ) και τον...
κ. Γιώργο Κουτρουμάνη (υπουργός Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ).

Όπως τόνισε "θέλουμε σταδιακά, για τους εργαζομένους που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την εφαρμογή του νέου νόμου της Ν.Δ., να ανήκουν σε ένα νέο ασφαλιστικό. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη εισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη, και μετά θα χτίζουν ελεύθερα οι ίδιοι τη σύνταξή τους κεφαλαιοποιητικά. Άρα κεφαλαιοποιητικά θα μπορεί να επιλέγει ό ίδιος αν θέλει να πάει σε ένα δημόσιο ταμείο ή να πάει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και να χτίζει ο ίδιος κεφαλαιοποιητικά κάθε μήνα τη σύνταξή του όπως εκείνος νομίζει. Σε ερώτηση του κ. Κατρούγκαλου εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. ήταν "για όλα".

Ο κ. Κυρανάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας, είπε "έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε., Βασιλεία II, η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς και εξονυχιστικούς ελέγχους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Άρα λοιπόν δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει με τους νέους κανονισμούς".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε "πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική σύνταξη, είναι και για την κύρια, η σκέψη να περάσουμε από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό. Ο πρώην υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το σύστημα αυτό είναι πράγματι το ασφαλιστικό Πινοτσέτ και εξήγησε πως ο βασικός κίνδυνος δεν είναι μόνο να πέσει έξω η ασφαλιστική εταιρία, αλλά και να δημιουργηθεί μία μαύρη τρύπα για τις συντάξεις των παλιών, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση των συντάξεων. "Ο χειρότερος κίνδυνος όμως είναι η αλλοίωση της κοινωνικής ασφάλισης προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής" πρόσθεσε και εξήγησε πως εάν πάθει κάποιος κάτι και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, από την πλευρά του δήλωσε "εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ ότι μάλλον κάνει λάθος σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη" ενώ συμφώνησε με την παρέμβαση του κ. Κατρούγκαλου ότι "μπορεί να ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε". "Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη σε δέκα χρόνια θα συμβεί το εξής: θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, θα έχουν φύγει βεβαίως 700.000 συνταξιούχοι, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Άρα θα υπάρχει ένα ρήγμα τεράστιο, το οποίο θα δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί" υποστήριξε ο κ. Κουτρουμάνης.







Δείτε εδώ τη συζήτηση (στο 1:26:21).

Έφη Αχτσιόγλου: Ο κ. Κυρανάκης περιέγραψε καθαρά την πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας
Τα όσα δήλωσε ο κ. Κυρανάκης προκάλεσαν την αντίδραση της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου η οποία σχολίασε τα εξής:
"Οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη στην ΕΡΤ είναι αποκαλυπτικές για το σχέδιο της κυβέρνησης να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Κυρανάκης περιέγραψε καθαρά την πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.
Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι στο ασφαλιστικό μας σύστημα οι σημερινές εισφορές των ασφαλισμένων πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Κατά συνέπεια το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί “τρύπα” δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό, απειλεί με δραστική περικοπή τις καταβαλλόμενες συντάξεις και αφήνει στον αέρα τους σημερινούς ασφαλισμένους, χωρίς να εγγυάται τις εισφορές που έχουν καταβάλει ούτε τις μελλοντικές συντάξεις τους.
Για τους νέους εργαζόμενους επιφυλάσσεται το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, χωρίς καμία εγγύηση για τις εισφορές που θα καταβάλλουν, ούτε για το επίπεδο των συντάξεων και των παροχών που θα έχουν. Και, ταυτόχρονα, με όλους τους κινδύνους και τα ρίσκα των επενδυτικών αποδόσεων και της πορείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που, εξάλλου, είναι γνωστά στη χώρα μας.
Και όλο αυτό για ποιους; Οι μόνοι που θα κερδίσουν από το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και μείωσης συντάξεων, με μόνη “εγγύηση” ένα ελάχιστο κρατικό επίδομα έναντι σύνταξης.
Η Ν.Δ. αρνήθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο να μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της με ασύστολα ψεύδη επιχειρεί να απαξιώσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με προφανή στόχο να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίησή του ως σωτηρία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ανέταξε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυσή της."
ΚΚΕ: Έξω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κυρανάκη σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση αναφέρει τα εξής:
"Η κυβερνητική πολιτική στην κοινωνική ασφάλιση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπως την περιέγραψε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα περιορίζεται στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και δραματικά λιγότερες παροχές υγείας, ενώ η κύρια και η επικουρική ασφάλιση θα ενταχθούν σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα, αποτελεί τη συνέχεια, κλιμάκωση και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου χώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, ενώ προώθησε και τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που θέλει να αναπτύξει η ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν όχι μόνο για να φράξουν το δρόμο σε τέτοια σχέδια, αλλά και να διεκδικήσουν: Έξω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: