ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Για τα Ελληνοτουρκικά ...

Του Απόστολου Τσένη*

Αύριο, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και ο αρμόδιος Υπουργός θα μιλήσει με όλα τα κόμματα.

Όπως, όμως, ανέφερε ο...

Πρωθυπουργός -μιλώντας στη Βουλή- δύο κρίσιμα μέτωπα που κυριάρχησαν στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο: 
- Η επιθετική στάση της Τουρκίας και
- Το μεταναστευτικό.

Υπογράμμισε ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας, μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε «συμφωνία» με τη Λιβύη.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, στον Πρόεδρο Ερντογάν- η γειτονική χώρα δεν τηρεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της, με την Ε.Ε.

Οι κινήσεις μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Επισημαίνουμε ότι τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.

Άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της, μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα.

Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -το οποίο πάντα τηρούσε «ίσες αποστάσεις» απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία- ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας.

Με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα.

Προετοιμαζόμαστε και εμείς -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- για τα επόμενα βήματα μας.

Μπορεί στην τουρκική Βουλή, να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους. Αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά και γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς - όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής- θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει. Αποτελεί, μάλιστα πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης -που έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία- επισκέπτεται τη χώρα μας την Τετάρτη.

Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι τελικά η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γεννέσει της και -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα, την επόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Κι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία η οποία με τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, έχει οδηγηθεί σε πολιτική απομόνωση.

Ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τονίζει, επιπλέον, ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει καμία τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Διότι δεν μπορεί- όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- να μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης ζήτημα καθορισμού θαλασσίων συνόρων μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Αλλά διότι, πολύ απλά, δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Μετά από αυτά, σε έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους τους οποίους είχαμε θέσει, ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο Υπουργείο, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του και του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η δημοσιοποίηση της Συμφωνίας- Μνημονίου, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Τουρκία και Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν, ούτε παρακείμενες, ούτε έναντι ακτές.

Συνεπώς, είναι κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, καθώς η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Επιπλέον, το έγγραφο αυτό πάσχει νομικά και από άλλες πτυχές του, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του από τη λιβυκή πλευρά, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης. Πέρα, δηλαδή, από τα ουσιαστικά ελαττώματά της η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Τέλος, είναι δηλωτική, εσκεμμένης πρόκλησης ένταση, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.


#το_μέλλον_αρχίζει_τώρα #Μητρώο_Πολιτικών_Στελεχών

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στον Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: