ΣΙΝΕ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πανελλαδικές: Με δυο εξεταστικά συστήματα η εισαγωγή στα ΑΕΙ φέτος

Τα δύο συστήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ (παλαιό-νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων.

Δύο εγκυκλίους έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς φέτος θα ισχύσει για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και συνεπώς οι μαθητές της Γ΄ λυκείου αλλά και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, πρέπει να έχουν γνώση όλων των λεπτομερειών .

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τις αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα τις καταθέσουν τον Μάρτιο , διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική. Φέτος θα έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις, «δυο ταχυτήτων» , καθώς ο κύριος όγκος των υποψηφίων θα δώσει εξετάσεις με το νέο σύστημα και άλλοι- δηλαδή οι παλιοί απόφοιτοι- οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις με όποιο σύστημα θελήσουν (παλιό ή νέο).

Τα δύο συστήματα (παλαιό-νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ. Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής (δηλαδή από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2020 και εφεξής), η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ μόνο με το νέο σύστημα.

Ακολουθούν οι δύο εγκύκλιοι για τους υποψήφιους, που θα επιλέξουν το νέο και το παλιό εξεταστικό σύστημα.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο για το νέο σύστημα (αρχείο pdf)


Δείτε εδώ την εγκύκλιο για το παλαιό σύστημα (αρχείο pdf)

Δεν υπάρχουν σχόλια: