ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Το 88% των υγρών απορρυπαντικών για τα πιάτα είναι καρκινογόνα -Έτσι θα καταλάβετε ποια είναι ακίνδυνα

Αν έχετε ρίξει ποτέ ματιά στην ετικέτα του υγρού για τα πιάτα, μάλλον θα αισθανθήκατε λες και διαβάζετε ξένη γλώσσα αφού πολλά συστατικά αναφέρονται με...
το χημικό τους όνομα.

Δυστυχώς, πολλοί δεν σκέφτονται ότι τα συστατικά αυτά συνδέονται με τον καρκίνο, το άσθμα, τα νευρολογικά προβλήματα κ.α

Οι περισσότεροι πλένουν τα πιάτα τους τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, αλλά δεν συνειδητοποιούν πόσες τοξικές ουσίες μπορεί να απορροφά το δέρμα τους. Όταν οι τοξίνες απορροφώνται από το δέρμα, πάνε στο συκώτι και μπαίνουν αφιλτράριστες στο αίμα και τους ιστούς. Γι’αυτό και είναι σημαντικό να επιλέγετε το σωστό υγρό για τα πιάτα.

Τα πιο συνηθισμένα χημικά

Κάποια από τα βασικότερα συστατικά των υγρών για τα πιάτα είναι τα τασιενεργά, τα συντηρητικά, τα αρωματικά, οι χρωστικές, αλλά και κάποια ενεργά ή αδρανή συστατικά.

Διαβάστε μερικά από τα πιο συνηθισμένα χημικά συστατικά και τι προκαλούν:

Sodium Lauryl Sulphate (SLS) – πιθανή καρκινογόνα ουσία.Sodium Laureth Sulphate (SLES) – πιθανή καρκινογόνα ουσία, μένει στο σώμα για πολύ καιρό.Propylene Glycol – συνδέεται με ανωμαλίες στο συκώτι και νεφρικές βλάβες.Methylisothiazolinone – συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις και είναι πιθανή νευροτοξική ουσία.Αρωματικά – Τα συστατικά των αρωματικών δεν είναι γνωστά, αλλά συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ οι φθαλικές ενώσεις που περιέχουν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης.Triclosan – η ουσία αυτή δρα ως και 12 ώρες μετά την χρήση της, άρα οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι σε αυτή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς να βρείτε ένα ασφαλές απορρυπαντικό για τα πιάτα:

1. Κάντε έρευνα για την εταιρία της οποίας τα προϊόντα αγοράζετε. Μπείτε στην σελίδα τους, διαβάστε τις πληροφορίες που δίνουν, τις σειρές προϊόντων που προσφέρουν. Χρησιμοποιούν συνθετικά συστατικά ή βιολογικά; Κάνουν ανεξάρτητους ελέγχους; Έχουν πιστοποιητικά για τα προϊόντα τους;

2. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες. Μπορεί να είναι δύσκολο, αφού πολλά συστατικά αναφέρονται με το χημικό τους όνομα, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές χρήσιμες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

3. Κατανοήστε ότι κάποιοι όροι είναι αμφίσημοι. Δεν υπάρχει κρατική ρύθμιση για την λέξη «φυσικός». Άρα, το γεγονός ότι κάτι ισχυρίζεται πως είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Η επεξεργασία ενός φυσικού προϊόντος μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη χημικών ώστε να διασπαστεί και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

4. Να θυμάστε ότι «φυσικό» και «βιολογικό» δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Το «φυσικό» μπορεί να σημαίνει ότι ένα προϊόν προέρχεται από φυσική πηγή, αλλά ο όρος «βιολογικό» σημαίνει ότι το φυτό καλλιεργήθηκε χωρίς την χρήση τοξικών χημικών και φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποια από τα συστατικά είναι βιολογικά, δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το προϊόν είναι βιολογικό.

5. Αναζητήστε τα βιολογικά συστατικά. Τα περισσότερα προϊόντα με τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά αναγράφουν την φράση «φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά». Τα υπόλοιπα πρέπει να αναφέρουν αυτά τα συστατικά στην ετικέτα τους και δεν επιτρέπεται να αναγράφουν αυτή την φράση.

6. Κοιτάξτε αν τα βιολογικά προϊόντα έχουν περάσει από έλεγχο τρίτων και αν έχουν πάρει πιστοποίηση.

7. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας υγρό για τα πιάτα. Επιλέξτε συστατικά που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο και θα βρείτε πολλά ασφαλή συστατικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε την ετικέτα ενός προϊόντος, αν θέλετε πραγματικά να ξέρετε τι αγοράζετε. Τα απορρυπαντικά πιάτων δεν αποτελούν εξαίρεση.

Είτε ανησυχείτε για την υγεία σας, είτε για το περιβάλλον, είναι καλό να γνωρίζετε τι περιέχει το απορρυπαντικό σας ώστε να προλάβετε τυχόν ανησυχίες και να εντοπίσετε την αιτία των προβλημάτων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Δεν είναι κακό να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που κάνετε και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: