ΣΙΝΕ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Οι λοιμωξιολόγοι θα γίνουν αναξιόπιστοι αν επιμένουν μόνο σε αστυνομικά μέτρα

Σχεδόν ένας στους εννέα ανθρώπους υποσιτίζεται συστηματικά και το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί, εξαιτίας της μεσαιωνικής καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως αναφέρει ...
έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύει η Liberation.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, 690 εκ. άνθρωποι βίωσαν πείνα το 2019, δηλαδή, το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, ήταν κατά 10 εκ. περισσότεροι από το 2018 και +60 εκ. από το 2014.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, η παγκόσμια ύφεση -απόρροια των lockdown για τον κορωνοϊό- μπορεί να έχει ως συνέπεια να βιώσουν πείνα 83 με 132 εκ. περισσότεροι άνθρωποι το 2020.

Ελπιδοφόρα είναι, ωστόσο, μία άλλη έρευνα, μεταξύ 1.500 μαθητών 14 ως 18 ετών και 500 δασκάλων στη Σαξονία της Γερμανίας, που έδειξε ότι μόλις 12 εξ αυτών είχαν αναπτύξει αντισώματα για τον κορωνοϊό, δηλαδή, το 0,6%, όπως αναφέρει ο Guardian.

Κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά όχι μόνο δεν παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού, αλλά μπορεί να βάζουν και φρένο στον κορωνοϊό.

Και τα νοικοκυριά, επίσης, δεν οδηγούν σε ξέσπασμα της επιδημίας, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Ωστόσο, γενικότερα η Σαξονία επηρεάστηκε λιγότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με άλλες περιοχές της Γερμανίας.

Σε άλλη έρευνα που έγινε σε 12 χιλιάδες αιμοδότες, βρέθηκε ότι μόνο το 1,3% εξ αυτών είχαν αναπτύξει αντισώματα για την Covid 19.

H έρευνα ανάβει, εξάλλου, και το πράσινο φως για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στη Σαξονία και άλλες περιοχές της Γερμανίας, έστω και με κάποια μέτρα, όπως μάσκες και αποστάσεις.

Μιας και ο λόγος για παιδιά, η υπογεννητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα 9,7 δισ. ανθρώπους που θα υπολογίζεται να έχει φτάσει το 2064 σε 8,8 δισ. ως το τέλος του αιώνα, όπως μεταδίδει το BBC.

Kι αυτό διότι ο δείκτης γονιμότητας -δηλαδή, πόσα παιδιά γεννάει στη ζωή της μία γυναίκα- θα έχει υποχωρήσει στο 1,7 το 2100 από 2,4 που ήταν το 2017, έναντι 4,7 που είχε ανέλθει το 1950.

Θεωρείται ότι, αν ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από το 2,1 ο πληθυσμός αρχίζει να μειώνεται.

Αυτή η πτώση δεν έχει να κάνει με λόγους όπως η κακή ποιότητα σπέρματος για παράδειγμα, αλλά με το γεγονός ότι οι γυναίκες δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στην εκπαίδευση και τη δουλειά τους.

Πιο αναλυτικά, υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα μειωθεί από τα 128 εκ. του 2017 σε 53 εκ. μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η αντίστοιχη μείωση για την Ιταλία θα είναι από 61 εκ. σε 28 εκ., η Κίνα θα πέσει από τα 1,4 δισ. στα 732 εκ. και η Ινδία θα πάρει τη θέση της ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να φτάσει τα 75 εκ. κατοίκους το 2063 και να έχει 71 εκ. το 2100.

Συνοπτικά, οι 183 από τις 195 χώρες θα έχουν δείκτη γονιμότητας κάτω από το 2,1.


Όλα αυτά ακούγονται θετικά για το περιβάλλον, αλλά με έναν γερασμένο παγκόσμιο πληθυσμό, ποιος θα φροντίζει τους ηλικιωμένους, ποιος θα πληρώνει για το σύστημα υγείας, αλλά και φόρους, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βγαίνουν στη σύνταξη;

Υπολογίζεται ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα μειωθούν από 681 εκ. που ήταν το 2017 σε 401 εκ. το 2100 και αντίστροφα οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών θα αυξηθούν από 141 εκ. σε 866 εκ. στο ίδιο διάστημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, ανανεώνοντας τον πληθυσμό του με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά μετά από ένα σημείο αυτό δεν θα είναι εφικτό λόγω της γενικής υπογεννητικότητας.

Κάποιες χώρες δίνουν κίνητρα, όπως μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, δωρεάν περίθαλψη για τα παιδιά και η Σουηδία κατάφερε να αυξήσει τον δείκτη γονιμότητας από το 1,7 στο 1,9, ενώ στη Σιγκαπούρη παραμένει στο 1,3.

Αντίθετα με όλα αυτά, στην υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός αναμένεται να τριπλασιαστεί στα 3 δισ. μέχρι το 2100 και η Νιγηρία να γίνει η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με 791 εκ. κατοίκους.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται ο δείκτης γονιμότητας να είναι και πάνω από 2,1 για να μην μειώνεται ο πληθυσμός, λόγω της αυξημένης παιδικής θνησιμότητας.

Η έρευνα για την υπογεννητικότητα έγινε από το The Lancet που υποστηρίζει επίσης ότι η χρήση μάσκας μειώνει στο 3% τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από κορωνοϊό, όπως αναφέρει το Skynews.

To Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επισημαίνει ότι ακόμα οι αυτοσχέδιες μάσκες μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του ιού και να αποτρέψουν ακόμα και ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Και προσθέτει ότι η ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό θα κρατήσει τον ρυθμό αναπαραγωγής (R) του κορωνοϊού κάτω από το 1.

Από τα εφτά είδη μασκών που εξετάστηκαν επίσης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπιστώθηκε ότι εκτός από αυτές με τη βαλβίδα, όλες οι υπόλοιπες από χειρουργικές μέχρι αυτοσχέδιες, αλλά και οι προσωπίδες, μειώνουν την απόσταση που διανύουν τα σταγονίδια της αναπνοής, του βήχα, της ομιλίας, κατά 90%.

Πάντως, ο ΠΟΥ δεν έχει αλλάξει την αρχική του θέση για τις μάσκες, που είναι ότι από μόνες τους δεν προστατεύουν από την Covid 19.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι φορώντας μία ιατρική ή οποιαδήποτε άλλη μάσκα τα υγιή άτομα δεν θα προσβληθούν από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του Sars Cov 2.

Αντίθετα, υπάρχει ο φόβος ότι οι μάσκες μπορεί να δημιουργήσουν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, με συνέπεια όσοι τις φορούν να παραμελούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Boris Johnson αποφάσισε να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλα τα μαγαζιά του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 24 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Robert Buckland επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει και πώς να τις φοράει, μετά την εικόνα της υπουργού Εσωτερικών Priti Patel να υποδέχεται σε εξωτερικό χώρο με μάσκα τον Γάλλο ομόλογό της, αλλά να του μιλάει χωρίς αυτήν στην κλειστή αίθουσα που πήγαν μετά.

Συστήνεται, επίσης, στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τις χειρουργικές μάσκες που χρειάζεται το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία και να φτιάχνουν δικές τους, καλύπτοντας σωστά τη μύτη και το στόμα τους.

Οσονούπω έρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στην Ελλάδα· ήδη τα παπαγαλάκια ΜΜΕ της κυβέρνησης άρχισαν να διαμορφώνουν το κλίμα ότι το ζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι, κι ενώ ο κ. Τσιόδρας έλεγε ακριβώς ό,τι και ο ΠΟΥ πριν λίγους μήνες.

Πολύ άσχημο είναι ότι έχει ανοίξει και η συζήτηση για lockdown και μπορεί τώρα να το αποκλείουν όλες οι πλευρές, αλλά το ίδιο έκαναν και στις αρχές Μαρτίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την επιβολή τελικά της καραντίνας.

Το θέμα είναι ότι οι λοιμωξιολόγοι θα καταντήσουν αναξιόπιστοι, αν συνεχίσουν να επιμένουν μόνο σε αστυνομικά μέτρα.

Όσο για τα ΜΜΕ, θα χάσουν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που τους έχουν απομείνει.

Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου αίσθηση, τους το γράφει και ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Αντιγράφω από την ανάρτησή του στις 13 Ιουλίου:

Μερικές ταπεινές συστάσεις για αξιόπιστη ενημέρωση για την πανδημία στις καλοκαιρινές διακοπές μας!

1. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Δεν κοιτάμε τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά τα “σκληρά” δεδομένα όπως τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι αξιόπιστος δείκτης βαρύτητας της νόσου και επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Ας θυμηθούμε ότι όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε.

2. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
α. Προτείνω στην καθημερινή ενημέρωση να περιλαμβάνεται μόνο το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο των ελέγχων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι, ίσως, ο πιο αξιόπιστος δείκτης της πορείας της νόσου σε μια περιοχή.

β.Για την ενημέρωση όλων μας με πληροφορίες για το κοινό, χρησιμοποιείστε τα μέσα κοινωνικής επικοινωνίας και σίγουρα τις μηχανές αναζήτησης. Μία ευδιάκριτη σχετική ενημέρωση όταν τα ανοίγουμε, στοιχίζει λίγο και διαβάζεται πολύ.

3. ΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Αποφύγετε τους φοβικούς πάνσοφους ή ολίγον ειδικούς επιστήμονες. Αυξάνεται η ακροαματικότητα, χάνεται όμως η αξιοπιστία.

Και ένα ακόμα σχόλιο του κ. Γουργουλιάνη από λίγο παλιότερη ανάρτησή του στις 8 Ιουνίου.

“Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι ο νέος ιός δεν απειλεί σχεδόν καθόλου παιδιά και νέους ενήλικες, ενώ η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, και 3 φορές μεγαλύτερη από τη γρίπη, αποκλειστικά όμως σε υπερήλικες.

Το γενικευμένο κλείσιμο που ήταν αναγκαία αμυντική στρατηγική στην αρχή της πανδημίας, είναι υπερβολή όταν επαναλαμβάνεται δίκην τιμωρίας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του Ελληνικού καλοκαιριού”.

Την πρώτη βουτιά με το κεφάλι από τα ύψους 2μ. άσπρα βράχια έκανα, εξάλλου, για φέτος το καλοκαίρι, αφού μετά από μήνες κολύμπησα από την άλλη πλευρά στη δαντελένια ακρογιαλιά.
Μαζεύοντας και μερικά πλαστικά, αλλά και μία προστατευτική μάσκα από τα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Σε μία ακόμα δροσερή μέρα του Ιουλίου, με τη θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 30 βαθμούς στο Θυμάρι και σε όλη τη νότια Αττική.

Τα ανυπόφορα, καυτά και ξηρά καλοκαίρια, που προέβλεπαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι μετεωρολόγοι δεν ήρθαν ποτέ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερα από τα προβλήματα που έλυσαν. Και αυτό πια είναι ορατό και κατανοητό σε όλους. Οπότε; Δεν κυβερνούν οι λοιμοξιωλόγοι, οι πολιτικοί κυβερνούν. Πολιτικές είναι οι αποφάσεις. Δεν ψήφισε κάποιος τους λοιμοξιωλόγους. Τρεις μάσκες έχω μαζέψει από την ακροθαλασσιά μέχρι σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)


Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: