ΣΙΝΕ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Πέσατε θύμα κλοπής; Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν σας έκλεψαν κάρτες, κινητό, ταυτότητα, χρήματα

Θύμα κλοπής: Πολλές φορές έχουν κλαπεί πράγματα από διάφορους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συνέβη, επειδή δεν γνώριζαν πώς να προστατευτούν. Από εκεί και πέρα, ακόμη και μετά από μία κλοπή,...
πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν. Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές, οι οποίες σχετίζονται με την κλοπή. 

Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Θύμα κλοπής: Κλοπή διαβατηρίου – Συμβουλές για το πώς να ενεργήσετε
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη Ελληνική αστυνομική ή προξενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1966, για τον τόπο, το χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου του.
Το διαβατήριο του οποίου έχει δηλωθεί απώλεια ή κλοπή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από της υποβολής της σχετικής δήλωσης. Σε περίπτωση ανεύρεσης του, παραδίδεται στην Υπηρεσία, στην οποία δηλώθηκε η απώλεια ή κλοπή.

Για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Επιπρόσθετα και όσο διαρκεί η έρευνα δεν δύναται να χορηγηθεί νέο διαβατήριο στον δικαιούχο του κλαπέντος – απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν :
α) συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 η οποία εφαρμόζεται ανάλογα ή
β) συντρέχει σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή, όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού.
Συνιστάται Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια να αξιολογεί τις περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής διαβατηρίων και να αποφαίνεται σχετικά με τη χορήγηση νέου διαβατηρίου στον δικαιούχο του απωλεσθέντος ή κλαπέντος

Θύμα κλοπής: Κλοπή ταυτότητας – Πώς να ενεργήσετε
Για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική-πρώτη έκδοση του Δελτίου Ταυτότητας. Θα παραδώσετε επίσης και το παλιό δελτίο που θέλετε να αντικαταστήσετε (με εξαίρεση τις περιπτώσεις κλοπής και απώλειας). Για τις περιπτώσεις κλοπής, απώλειας ή φθοράς απαιτείται μάρτυρας, ανεξαρτήτως της Αρχής έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας.

Η Ελληνική Αστυνομία συστήνει τα ακόλουθα μέτρα για να αποφύγετε την κλοπή ή για να κατορθώσετε να βρείτε την άκρη στην συνέχεια: Καταγράψτε και διατηρήστε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σας. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείτε να δείτε αυτόν τον αριθμό πληκτρολογώντας*#06# (σε iPhone, Settings, About, General). Καταγράψτε τον αριθμό σειράς της συσκευής σας, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.

Θύμα κλοπής: Κλοπή κινητού και πορτοφολιού – Πώς να την αποφύγετε
– Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη ή στην τσάντα όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
– Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN
– Μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όταν βρίσκεστε σε μέρη που δεν αισθάνεστε ασφαλής.
– Προσπαθήστε να έχετε το κινητό σας όσο το δυνατόν αθέατο, όταν το έχετε μαζί σας ή το χρησιμοποιείτε στο δρόμο.
– Βάλτε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεστε σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
– Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεστε σε καφετέριες, χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνετε στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σας τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.


– Στο σπίτι, μην αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.
– Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε το σε σημείο όπου δεν θα είναι ορατό.

πηγη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KALO./...XAAXX