ΣΙΝΕ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ιδρύεται στα Γρεβενά, Σχολή Ξεναγών Ουράνιου Θόλου;

*αφιερώνω την ιδέα στην ιερή μνήμη του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη 

Αστρο-Νομός Γρεβενών Αύγουστος 2022.

Δελτίο (μελλοντικού) Τύπου:



“Η επιστήμη της αστρονομίας απέκτησε ένα νέο, σύγχρονο και μοναδικό προπύργιο! Τα φώτα και η παγκόσμια αστρονομική κοινότητα βρέθηκαν στον Όρλιακα ένα καταπληκτικό βουνό των Γρεβενών. Από όλο τον κόσμο σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Αστρονομικού Εκπαιδευτικού Πάρκου Όρλιακα. Το μοναδικό σημείο, η απαράμιλλη φύση της γύρω περιοχής, πλαισιώθηκαν από τους ήχους της συναυλίας του διεθνούς φήμης πρωτοποριακού μουσικού Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis) και έδωσαν την υπόσχεση πως ολόκληρη η ανθρωπότητα αποκτά πλέον μια νέα, εξέχουσα ματιά στο άπειρο σύμπαν και τα άστρα, με κέντρο τα Γρεβενά!”

Στις βασικές αρχές της σύγχρονης διαφήμισης και του marketing, ήδη από το δεύτερο έτος ένας φοιτητής επικοινωνίας, μαθαίνει και αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η θεώρηση της εμπειρίας ως πλαίσιο για την παρουσίαση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Ο υποψήφιος καταναλωτής/πελάτης δεν υποκινείται από μια άμεση ανάγκη αλλά από ένα υποσχόμενο βίωμα. Και επειδή αυτά είναι λίγο πολύπλοκα και θεωρητικά, μπαίνω στο θέμα.

Προτείνω την ίδρυση Σχολής Ξεναγών Ουράνιου Θόλου στα Γρεβενά.

Τα Γρεβενά είναι μοναδικά το ξέρουμε, όχι μόνο για τον Τόπο τους, αλλά πλέον και τον ΑστρόΤοπό τους. Όχι μόνο δηλαδή για αυτή τη ξεχωριστή Γρεβενιώτικη Γη τους, αλλά και για αυτόν τον Γρεβενιώτικο Ουρανό. Ήδη χρόνια τώρα προσπαθεί να μεταφέρει και να μοιραστεί μαζί μας, αυτή τη διαπίστωσή του ο διεθνούς φήμης και αποδοχής αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου και οι εκλεκτοί συνεργάτες του.

Προσεύχομαι και ελπίζω τα επόμενα χρόνια το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα να γίνει πραγματικότητα.

Φανταστείτε ΝΥΧΤΑ στα Γρεβενά το καλοκαίρι, γεμάτο επισκέπτες αραχτούς σε κάθε κορυφογραμμή βουνού και λόφου, να ατενίζουν το ΆΠΕΙΡΟ και να έχουν οδηγούς-ξεναγούς. Να τους εξηγούν κάθε αστερισμό, εμβαθύνοντας στα επιστημονικά στοιχεία αλλά και στη μυθολογία πίσω από την ονομασία του. Η μαγεία στα Γρεβενά (που δεν έχουν θάλασσα, αλλά έχουν κάτι καλύτερο) είναι πως ως προικισμένος Τόπος έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σας ακούγεται λίγο εξωπραγματικό; Θέλετε αποδείξεις;

Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Αστρογιορτή στην Κουρούνα των Φιλιππαίων που μας τιμά με τη διοργάνωσή του ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας; Μια διακριτική γιορτή που ξεπερνά σε προσέλευση τους 1000 συμμετέχοντες. Και δεν μιλάμε για κοινό που ικανοποιείται απλά καταναλώνοντας, αλλά κοινό που ικανοποιείται κυρίως ερευνώντας! Κοινό με ορίζοντες, έτη φωτός μακρυά! Πως θα ήταν εάν τα γραφεία οικοτουρισμού των Γρεβενών προσέθεταν επιπλέον στο πρόγραμμά τους και μια πρωτοποριακή ξενάγηση; Φανταστείτε στα Γρεβενά αλλά και ευρύτερα, …να συμπεριλάβουν νυχτερινές ξεναγήσεις ουράνιου θόλου! Όχι επειδή θα πείσουμε ότι ο γρεβενιώτικος θερινός ουρανός είναι μοναδικός, αλλά επειδή όντως πραγματικά ΕΙΝΑΙ. Ναι, τη νύχτα, μιάμιση ώρα ξενάγησης στον ουράνιο θόλο των Γρεβενών που θα έρχονται να θαυμάσουν και να γνωρίσουν. Πρόγραμμα οικοξενάγησης πέρα από τον Τόπο μας (την ημέρα)….και στον ΑστρόΤοπό μας (τη νύχτα)!

Σχολή Ξεναγών Ουράνιου Θόλου λοιπόν στα Γρεβενά. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και θεωρώ αποτελεί πρωτοτυπία ακαδημαϊκής κατάρτισης. Υπό την σκέπη του Αστρονομικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου Όρλιακα! Μια σχολή διετούς τουλάχιστον φοίτησης που θα εκπαιδεύει σπουδαστές στην αστρονομία και τον ελληνικό τρόπο. Με πρόγραμμα σπουδών που θα θεσπιστεί από Πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικής/Αστροφυσικής και Κλασικών Σπουδών. Στα αντίστοιχα ακαδημαϊκά πλαίσια που λειτούργει το τμήμα Συνοδών Βουνού στο Ι.Ε.Κ. Γρεβενών.

Επεξηγώ:Ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο πέρα από τις βασικές αρχές αστρονομίας και φυσικής (ιστορικά στοιχεία, εξέλιξη, σύγχρονη εποχή), θα διδάσκει (επιτέλους!) ελληνική μυθολογία, λογοτεχνία και ποίηση. Η ξενάγηση θα αποτελεί για κάθε επισκέπτη μια πρωτότυπη εμπειρία, αναμφίβολα. Η έννοια του skydiving στα Γρεβενά μπορεί να αλλάξει φορά και κατεύθυνση. Ή να οριστεί εκ νέου με άλλους όρους skytravelling ή skytrekking. Η διαφημιστική καμπάνια από την πρωτοτυπία των εννοιών και μόνο έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του καθένα επισκέπτη-περιηγητή.

Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει κάτι αντίστοιχο ο ίδιος και η οικογένειά του!

Θέλει δουλειά όμως! Στρώσιμο και διάβασμα!

Τις τελευταίες ημέρες προσπαθώ επανειλημμένως να φωτογραφίσω τον κομήτη NEOWISE, ο οποίος είναι εμφανής με γυμνό μάτι. Χωρίς να απομακρύνομαι αρκετά από την πόλη και το παγκάκι δίχως ορίζοντα της κεντρικής πλατείας Γρεβενών, νιώθω πως αυτό το μοναδικό φαινόμενο έχει να μου προσφέρει περισσότερα. Ένα από τα περισσότερα είναι η έμπνευση της παραπάνω ιδέας, που μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη ζωή (και το εισόδημα) αρκετών γρεβενιωτών αλλά και το μέλλον τους. Σαφώς και μόνο επειδή θα τους αλλάξει τον ορίζοντα! Το εύρος στο “εκεί” που κοιτάνε!

Με δημιουργική χαρά.
Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος
Σχεδιαστής S+

Υ.Γ.: Τα όνειρα θερινής νυκτός William, είναι υπέροχα!

Υ.Γ.2: Για να μην παρεξηγηθώ η ιδέα-πρόταση είναι αυτή της ίδρυσης της Σχολής Ξεναγών Ουράνιου Θόλου. Αστροξεναγήσεις σαφώς γίνονται από ειδικούς όπως αυτή που είχα την τιμή να παρακολουθήσω πέρυσι στην 13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, από τον κ. Δημόκριτο Τσουκάπα ειδήμονα στις ομορφιές του νυχτερινού ουρανού και συγγραφέα παιδικών βιβλίων με θέμα την αστρονομία και την μυθολογία και πραγματικά μαγεύτηκα!

Υ.Γ.3: “Άμα πεινάς το ξέρεις. Φωνάζουνε τα σπλάχνα σου. Άμα κρυώνεις, το ίδιο. Άμα αγαπάς, πώς να το καταλάβεις; Γιατί; τι είναι η αγάπη; Κάποιος πήγε να πει κάτι και δεν είπε τίποτα. Είπε πως είναι κάτι σαν φωτιά. Μα είναι; Άλλος είπε πάλι, πως είναι δροσούλα, άλλος σαν δοξαριά. Τι είναι τέλος πάντων… Κι αν, πάλι, αγάπη είναι κάτι που το λένε «αγάπη», είναι αυτό η αγάπη;

Βάλε μια δύση κι ένα βαρκάκι να λιώνει μέσα. Ομορφιά! Μα αν δεν υπάρχει μάτι να το δει, είναι ομορφιά;

Ένα πουλάκι κελαηδά ολομόναχο σ’ ένα έρημο δάσος… Αν δεν τ’ ακούσει κανείς… είναι κελάηδηγμα; Κι είναι μπορετό να κελαηδήσει γλυκά ένα ολομόναχο πουλάκι, αν δεν υπάρχει πίσω από κάποιο φύλλο το αυτάκι ενός άλλου πουλιού;”

Αποσπάσματα: Ένα παιδί μετράει τ’αστρα . Μενέλαου Λουντέμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: