ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης: Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και... παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα.

Ο κύριος στόχος της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος, η οποία επιτρέπει την επιστροφή στην άθληση και ελαττώνει τον κίνδυνο επακόλουθης αρθρίτιδας. Η εγχείρηση γίνεται αρθροσκοπικά με μικρές τομές, είναι αναίμακτη και με γενική και τοπική αναισθησία παρέχεται επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο για τον ασθενή έτσι ώστε να μπορέσει να περπατήσει και να πάει σπίτι του την ίδια μέρα. Η ανακατασκευή του πρόσθιου το χιαστού έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει με ασφάλεια στον αθλητισμό:

·         98% των ασθενών είναι τόσο ευχαριστημένοι με την επέμβαση που αν χρειαζόταν θα την έκαναν ξανά

·         Το 90% των ασθενών μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού όπως πριν από τον τραυματισμό

·         Το 85% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης

Η διαδικασία της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού περιλαμβάνει ακριβής διάνοιξη οστικών σηράγγων στο μηρό και την κνήμη και πέρασμα του μοσχεύματος μέσα από αυτές τις σήραγγες όπου και καθηλώνετε. Σε γενικές γραμμές, οι διάφορες επιλογές μοσχεύματος είναι:

·         Αυτομοσχεύματα: ιστός από το σώμα του ασθενούς

o   Τένοντας οπισθίων μηριαίων

o   Επιγονατιδικός τένοντας

o   Τένοντας τετρακεφάλου

·         Αλλομοσχεύματα: ιστός από το σώμα πτωματικού δότη

o   Αχίλλειος τένοντας

o   Τένοντας προσθίου κνημιαίου

·         Συνθετικό: βιομηχανικά κατασκευασμένο

Τα μοσχεύματα οπισθίων μηριαίων και επιγονατιδικού τένοντα είναι τα συνηθέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα μοσχεύματα. Έχουν τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα συνθετικά έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Τα αλλομοσχεύματα δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα όσο τα αυτομοσχεύματα αλλά είναι καλές επιλογές στις αναθεώρησης ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού και όταν χρειάζεται ανακατασκευή πολλών συνδέσμων ταυτοχρόνως όπως μετά από μια εξάρθρωση του γόνατος.

Οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού είναι τα ενεργά άτομα που επιθυμούν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό αθλητισμό, έχουν συνεχιζόμενη αστάθεια, παρά την απόπειρα συντηρητικών μέτρων, οι ασθενείς που έχουν πρόσθετους τραυματισμούς (όπως σε μηνίσκο, αρθρικό  χόνδρο και άλλους συνδέσμους), καθώς έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά και έφηβοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία γιατί θα πρέπει να υποβληθούν αμέσως σε ανακατασκευή του προσθίου χιαστού για να αποφευχθεί περαιτέρω τραυματισμός στο γόνατο που έχει καταστροφικές συνέπειες με ραγδαία εξέλιξη πρώιμης οστεοαρθρίτιδας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας την εξωαρθρικήτενόδεσηστην ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού σε άτομα κάτω των 25 χρόνων  μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά 40%. Η αποκατάσταση που είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και στα δύο πόδια καθώς υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού στο άλλο γόνατο. Eνσωματώνοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών τακτικά και μακροπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν τους τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού μέχρι και 90%.                     

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την αποτυχία του μοσχεύματος του προσθίου χιαστού είναι τραυματική ιδιαίτερα όταν ο ασθενής δεν έχει κάνει σωστά την αποθεραπεία του και μπαίνεις σε αγωνιστικό χώρο πιο νωρίς από ότι έπρεπε. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία είναι η εσφαλμένη τοποθέτηση των οστικών σηράγγων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η λάθος τοποθέτηση των σηράγγων μπορούν να οδηγήσουν σε συνεχόμενη χαλαρότητα και στροφική αστάθεια, ελαττωμένο εύρος κίνησης και τελικά αυξημένο κίνδυνο ρήξης προσθίου χιαστού. Γι’ αυτό και μελέτες έχουν επανειλημμένως δείξει πολύ καλύτερα κλινικά αποτελέσματα όταν το χειρουργείο γίνεται από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό στις αθλητικές κακώσεις.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, τι να περιμένετε μετά την εγχείρηση, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ποιος και πότε θα πρέπει να υποβληθεί σε ανακατασκευή του προσθίου χιαστού, εάν μπορεί να επισκευαστεί ο πρόσθιος χιαστός και η διαφορά με την ανακατασκευή, οι διάφορες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, η σημασία της αποκατάστασης και πως πρέπει να γίνει, φάσεις επούλωσης του μοσχεύματος πρόσθιου χιαστού και η επίπτωση στην αποκατάσταση, ποιος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας του πρόσθιου χιαστού και για το πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στον αθλητισμό.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Επιλογές μοσχεύματος για την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/moschevmata-prosthiou-chiastou-syndesmou

Εξωαρθρικήτενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou


Dr ΑντώνηςΑΘεοδωρίδης

MBBSBScMRCSMSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

ΜαρούσιΑθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

Πρόγραμμα Πρόληψης Τραυματισμών

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών των κάτωάκρων στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του υγειονομικού και του κοινωνικοοικονομικού βάρους των τραυματισμών όπως του πρόσθιου χιαστού. Μόνο στις ΗΠΑ, συμβαίνουν κάθε χρόνο 9 εκατομμύρια τραυματισμοί που συνδέονται με τον αθλητισμό και την αναψυχή και όταν λαμβάνονται υπόψη τα ιατρικά έξοδα και ο χαμένος χρόνοςυπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, χάνεται περίπου το ένα τρίτο των μισθών των παικτών λόγω των τραυματισμών. Τα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ, αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 όλων των αθλητικών τραυματισμών. Το 70-80% των κακώσεων του πρόσθιου χιαστού είναι τραυματισμοί χωρίς επαφή που υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να αποφευχθεί.

 

Ποιοι θα ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Αυτά τα προγράμματα είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά όσο νεότερη είναι η ηλικιακή ομάδα που στοχεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική επίδραση με την πάροδο του χρόνου και οι τεχνικές βελτιώνονται πριν από την υιοθέτηση κακών συνηθειών. Ο ιδανικός χρόνος για την έναρξη αυτών των προγραμμάτων είναι στις αρχές της εφηβείας.

 

Πότε έρχονται τα θετικά αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Για να είναι επιτυχημένα αυτά τα προγράμματα πρόληψης τραυματισμών, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τακτικά 2-3 φορές την εβδομάδαγια 20-30 λεπτά και για τουλάχιστον τρεις μήνες.

 

Σε ποια αθλήματα βοηθάει ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Έχει αποδειχθεί ότι τα γενικευμένα προγράμματα πρόληψης τραυματισμών είναι αποτελεσματικά σε πολλά αθλήματα καθώς η βελτίωση της θέσης του γόνατος προκειμένου να αποφευχθεί ο τραυματισμός είναι η ίδια για όλα τα αθλήματα.


Ποια είναι τα οφέλη από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

Ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών είναι απλό στην εφαρμογή, με λίγο ως καθόλου εξοπλισμό και είναι αποτελεσματικά στη μείωση των τραυματισμώνστο γόνατο, πρόσθιο χιαστό, οπίσθιοι μηριαίοι, ποδοκνημική και κάτω άκρα. Όσο περισσότερο ακολουθούνται και πραγματοποιούνται, τόσο αυξάνεται το όφελος:

·         Mείωση μέχρι 90% των τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού

·         Μείωση κατά 60% των νέων τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων

·         Μείωση κατά 85% των υποτροπιαζόντων τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων

·         >80% μείωση των σοβαρών τραυματισμών του γόνατος που χρειάζονται περισσότερο από 4 εβδομάδες αποχή από την άθληση

·         50% μείωση οποιουδήποτε τύπου οξέως τραυματισμού του γόνατος

·         Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας της καριέρας ενός παίκτη

·         Αποφυγή της αποτρέψιμης επιδείνωσης της υγείας και της αρθρίτιδας στον αθλητή

·         Μειωμένα ιατρικά και ασφαλιστικά κόστη

 

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Το πρόγραμμα εστιάζει στη βελτίωση της εμβιομηχανική τεχνική της κίνησης, και έλεγχου κατά τη διάρκεια της στάσης, προσγείωσης, τρεξίματος και αλμάτων. Έμφαση στην σωστή τεχνική με ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχος του σώματος, ευθυγράμμιση ποδιών ειδικά κατά την προσγείωση με το ισχίο,γόνατο και πόδι να είναι σε μια ευθεία γραμμή κατά την προσγείωση. Οι δυνάμεις στις αρθρώσεις των κάτω άκρων μειώνονται και επομένως και οι τραυματισμοί προσγειώνοντας κατά προτίμηση στα δύο πόδια και όχι στο ένα, και απορροφώντας τις δυνάμεις με μια ομαλή προσγείωση με κάμψη του ισχίου και του γόνατος.Ένα τυπικό πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών περιλαμβάνει ασκήσεις που επικεντρώνονται στη:

o   Σταθερότητα του κορμού

o   Έκκεντρη προπόνηση των μυών του μηρού

o   Ιδιοδεκτικότητα

o   Δυναμική σταθεροποίηση

o   Πλειομετρικές ασκήσεις

o   Σωστή ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών του προσθίου χιαστού και άλλων αθλητικών κακώσεων μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.


Οστεοτομίες Επανευθυγράμμισης Γόνατος

Η οστεοτομία είναι μια τεχνική βιολογικής διατήρησης του γόνατος επειδήδιατηρεί τη διάρκεια ζωής της φυσικής άρθρωσης διορθώνοντας την κακή ευθυγράμμιση του κάτου άκρου και αποκαθιστά την εμβιομηχανική της άρθρωσης που είναι ζωτικής σημασίας για την μακρόχρονη επιβίωση οποιουδήποτε γόνατος.

Η οστεοτομία επανευθυγράμμισης είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει το σκόπιμο σπάσιμο του οστού, την ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση στη θέση του με μεταλλικά υλικά (συνήθως μεταλλική πλάκα και βίδες). Πραγματοποιείται επειδή υπάρχει διαταραχή της γωνίας του μηριαίου και της κνήμης γύρω από το γόνατο ώστε να συγκεντρώνει τις δυνάμεις βαρύτητας σε μια πλευρά του γόνατος φθείροντας τον χόνδρο.

Με την ευθυγράμμιση του κάτω άκρου οι δυνάμεις βαρύτητας μετατοπίζονται μακριά από το αρθριτικό και επώδυνο μέρος του γόνατος, παρέχοντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο. Η οστεοτομία του γόνατος εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν επώδυνη αρθρίτιδα στο γόνατό τους αλλά είναι πολύ νέοι για ολική αρθροπλαστικήτην οποία μπορεί συνήθως να καθυστερήσει για 10-15 χρόνια. Συγκριτικά με μια ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει καλύτερο εύρος κίνησης και οι ασθενείς μπορεί να είναι πιο δραστήριοι μετά από οστεοτομία.

Η οστεοτομία είναι κατάλληληγια δραστήριουςασθενείςκάτω των 60 χρονών που δεν είναι παχύσαρκοι, η οστεοαρθρίτιδα και ο πόνος επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά του γόνατος και υγιή άτομα με καλή αιματική κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για ποιους ασθενείς είναι κατάλληλη η οστεοτομία, τα οφέλη από την οστεοτομία και τη βιολογική διατήρηση του γόνατος, διαγνωστική διερεύνηση, για το ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οστεοτομιών, για το ρόλο της οστεοτομίας στην αστάθεια γόνατος, τι περιλαμβάνει η οστεοτομία γόνατος, οι πιθανές επιλογές, αποκατάσταση μετά από οστεοτομία, και τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από οστεοτομία.

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos


Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι η φθορά και ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό. Η άρθρωση του γόνατος είναι μεταξύ των μηριαίου οστού από πάνω, της κνήμης από κάτω και της επιγονατίδας μπροστά και της τροχιλίας από πίσω.

Η ολική αρθροπλαστική (αντικατάσταση) του γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση λεπτού στρώματος της αρθριτικής (φθαρμένης) αρθρικής επιφάνειας του μηριαίου και της κνήμης και την αντικατάστασή του με μέταλλο το οποίο καθηλώνεται στη θέση του με ειδικό οστικό τσιμέντο. Μεταξύ των δύο μεταλλικών επιφανειών τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο (πολυαιθυλένιο).

Ασθενείς που θα ωφεληθούν από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι αυτοί που έχουνε σοβαρή και εκτεταμένη αρθρίτιδα στο γόνατο που τους προκαλεί πόνο στο περπάτημα, στις σκάλες ακόμα και όταν κοιμούνται τη νύχτα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα του και είναι η πιο συχνή αντικατάσταση μιας άρθρωσης στο σώμα. 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος αναφέρουν άριστα αποτελέσματα με σημαντική βελτίωση στη λειτουργία και απώλεια πόνου. 95% των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος λειτουργούν καλά μετά από 10 χρόνια και 80-85% εξακολουθούν να λειτουργούν καλά μετά από 20 χρόνια.

Μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, την διαγνωστική διερεύνηση, ενδείξεις, προσδοκίες, κίνδυνοι και επιπλοκές, και πως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι στο παρακάτω link.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-epigonatidomiriaias-arthrosis

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos


EξωαρθρικήTενόδεση

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και το 25% των ανακατασκευών του προσθίου χιαστού έχουν υπολειμματική στροφική αστάθεια παρά το ακέραιο μόσχευμα του πρόσθιου χιαστού. Ο λόγος είναι ότι ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος πολύ κοντά στον άξονα περιστροφής. Η περιστροφή γύρω από ένα σταθερό σημείο ελέγχεται ευκολότερα μακριά από τον άξονα περιστροφής εξαιτίας του μακρύτερου μοχλοβραχίονα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή στήριξη μακριά από τον άξονα περιστροφής μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην στροφική αστάθεια.

Η ιατρική βιβλιογραφία τεκμηριώνει ότι η προσθήκη της εξωαρθρικήςτενόδεσης στην ανακατασκευή του προσθίου χιαστού μειώνει την τάση στο μόσχευμα του προσθίου χιαστού κατά 43%. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευτική δράση στο μόσχευμα του προσθίου χιαστού. Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διάτασης του μοσχεύματος κατά τη φάση της επούλωσής του και προστατεύει από τη ρήξη του μοσχεύματος όταν το γόνατο ζορίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Η προσθήκη εξωαρθρικήςτενόδεσης σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο ρήξης πρόσθιου χιαστού μειώνει τον κίνδυνο ρήξης του μοσχεύματος προσθίου χιαστού κατά 40% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από την εξωαρθρικήτενόδεση είναι οι εξής:

·         Ασθενείς ηλικίας κάτω των 25 ετών που επιστρέφουν σε αθλήματα με στροφικές κινήσεις

·         Αθλητές υψηλών απαιτήσεων

·         Αναθεώρηση της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού

·         Αξιοσημείωτη πρόσθια-έξω στροφική αστάθεια κατά την κλινική εξέταση, όπως φαίνεται από τη θετική δοκιμασία pivotshift

·         Γενικευμένη συνδεσμική χαλάρωση:

o   Aυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι είναι πιο ελαστική και υπάρχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης

o   Παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες

Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης έχει μεγάλη πείρα στην εξωαρθρική τενόδεση έχοντας δουλέψει με παγκόσμιος πρωτοπόρους στον τομέα και εφαρμόζοντας το σε κορυφαίους πρωταθλητές και παίκτες ποδοσφαίρου της Aγγλικής Premiership.

Εξωαρθρικήτενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Αναθεώρηση της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anatheorisi-anakataskevis-prosthiou-chiastou-syndesmou

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Ρήξη μηνίσκου... διαβάστε το ...εδώ

https://vatolakkiotis.blogspot.com/2021/02/dr_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις