ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

1922: Η κραυγή της καιόμενης Σμύρνης και το χρέος του σήμερα!

Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού.

Την μαύρη σελίδα, συνθέτουν η... κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922, η ήττα της ένδοξης Στρατιάς της Μικράς Ασίας, η πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους και ο ξεριζωμός του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία. Η ο κόσμος έγινε μάρτυρας της άγριας φωτιάς της μεγάλης πόλης της Σμύρνης και της μαζικής σφαγής των χιλιάδων πολιτών. Η πυρκαγιά κατέκαψε τη Σμύρνη (γλίτωσαν μόνο η μουσουλμανική και η εβραϊκή συνοικία) και με αυτό τον τρόπο γράφτηκε ο χειρότερος επίλογος στη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Εκτός από την άθλια τουρκική συνοικία, η Σμύρνη έπαψε να υπάρχει [...] το πρόβλημα των μειονοτήτων έχει λυθεί εκεί μια για πάντα [...] Δεν μένει καμία αμφιβολία για τα αίτια της πυρκαγιάς [...] Τον δαυλό τον άναψαν στρατιώτες του τουρκικού στρατού». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της Daily Telegraph, στις 16 Σεπτεμβρίου 1922.

Το Nextdeal.gr δημοσιεύει στη συνέχεια, την ομιλία που εκφώνησε ο καθηγητής Γρηγόριος Κωσταράς σε εκδήλωση της Λέσχης Αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη το 1994 η οποία και παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Διαβάστε εδώ.

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Φιλ. Κωσταράς

Ο κ. Γρηγόρης Φιλ. Κωσταράς γεννήθηκε, ως όγδοο από τα εννέα παιδιά του ιερέα Φιλίππου Γρηγ. Κωσταρά και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας, στο χωριό Πυργί του Δήμου Αγρινίου, όπου διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα.

Έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στις Σχολές Φιλοσοφική και Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επειδή αρίστευσε και πέρασε μεταξύ των 5 πρώτων έλαβε κρατική υποτροφία 4ετή. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική το 1960.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός-ανθυπίλαρχος (ΤΘ).

Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία-ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Γερμανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και αποφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Αργότερα εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος αφηγητής και επίκουρος καθηγητής αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 46 πολυσέλιδα αυτοτελή βιβλία και τουλάχιστον 255 διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Φωτογραφία: Σκηνή από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: