ΣΙΝΕ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Αποζημίωση μαμούθ σε ζευγάρι που επικαλέστηκε προβλήματα υγείας λόγω ανεμογεννητριών

Γαλλικό δικαστήριο, πείστηκε από τα στοιχεία που προσκόμισε το ζευγάρι, αναγνώρισε το «σύνδρομο της τουρμπίνας» και προέβη σε μια ιστορική απόφαση, η οποία δεν έχει... ληφθεί ξανά στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι Christel και Luc Fockaert ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, αϋπνία, καρδιακές αρρυθμίες, κατάθλιψη, ζάλη, εμβοές και ναυτία για περισσότερα από δύο χρόνια, επιμένοντας ότι αυτά προκλήθηκαν από έξι ανεμογεννήτριες που είχαν στηθεί 700 μέτρα από το σπίτι τους στη νότια Γαλλία.

Οι τουρμπίνες είχαν εγκατασταθεί το 2008. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τα προβλήματα υγείας του ζευγαριού ξεκίνησαν πέντε χρόνια αργότερα. Οι Fockaerts υποστήριξαν ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μεσολαβούσε δάσος μεταξύ της ιδιοκτησίας τους και της πλησιέστερης τουρμπίνας, το οποίο αποψιλώθηκε.

Το ζευγάρι χαρακτήρισε το θόρυβο της ανεμογεννήτριας, ο οποίος ήταν «συγκρίσιμος με τον θόρυβο ενός πλυντηρίου που λειτουργεί συνεχώς», και τα «λευκά φώτα που αναβοσβήνουν» στις τουρμπίνες, ως ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία του.

«Δεν το καταλάβαμε αμέσως, αλλά σιγά σιγά αντιληφθήκαμε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τις τουρμπίνες», ανέφερε η κα Fockaert. «Οι τουρμπίνες αναβοσβήνουν κάθε δύο δευτερόλεπτα… έπρεπε να εγκαταστήσουμε εξωτερικά φώτα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Το ζευγάρι απομακρύνθηκε από την περιοχή το 2015 και είπε ότι τα προβλήματα υγείας του εξαφανίστηκαν λίγο αργότερα.

Οι γιατροί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά ένας εμπειρογνώμονας του δικαστηρίου είπε ότι το «σύνδρομο της τουρμπίνας» είχε προηγουμένως εντοπιστεί από επιστημονική έρευνα.

Ωστόσο, μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η ασθένεια που αποδίδεται στις ανεμογεννήτριες είναι πιο πιθανό να έχει προκληθεί από ανθρώπους που ανησυχούν για τις προειδοποιήσεις για την υγεία που κυκλοφορούν από ακτιβιστές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι «ουσιαστικά ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο» και ότι κεντρικό ρόλο στην εξάπλωσή του διαδραμάτισε το γεγονός ότι του αποδόθηκαν ονομασίες όπως «σύνδρομο της τουρμπίνας» ή «δονησιακουστική ασθένεια».

Άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουν επίσης καταρρίψει την ύπαρξη του υποτιθέμενου «συνδρόμου» – που δεν αναγνωρίζεται ιατρικά - υποδηλώνοντας ότι είναι δυσφήμιση και προέρχεται από την αντίθεση κάποιων ανθρώπων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή από τις αρνητικές προσδοκίες και την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μπορεί να ασθενήσουν.

Η υπόθεση των Fockaerts αρχικά είχε απορριφθεί από το δικαστήριο τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά άσκησαν έφεση, λέγοντας ότι ο δικαστής αγνόησε τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που είχαν προσλάβει και αντ' αυτού είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στην περιοχή, όπου έμεινε μόνο για μια ώρα.

Οι εταιρίες ενέργειας που διαχειρίζονται το αιολικό πάρκο κλήθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση ύψους €110.000 στο ζευγάρι, ενώ δήλωσαν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές στα φώτα των έξι ανεμογεννητριών και στην ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται.

Η Alice Terrasse, δικηγόρος του ζευγαριού, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση: «Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση και από όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει προηγούμενη». Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, αλλά η κα Terrasse προειδοποίησε όλους όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη νίκη των Fockaerts. «Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αυτό το (αιολικό) πάρκο προκάλεσε μια ασυνήθιστη ενόχληση λόγω της διαμόρφωσης του, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξεταστεί διαφορετικά». Πρόσθεσε επίσης, ότι η απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τις εταιρίες που δημιουργούν αιολικά πάρκα ώστε να σκεφτούν προσεκτικά τον αντίκτυπό τους στον τοπικό πληθυσμό.

Ο Emmanuel Forichon, της περιβαλλοντικής συλλογικότητας Toutes Nos Énergies - Occitanie Environnement σημείωσε ότι η απόφαση ήταν «σημαντική και γενναία». «Εξετάζουμε ήδη τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη βιοποικιλότητα, και περιστασιακά τις επιπτώσεις στον τόπο που εγκαθίστανται, αλλά όχι αρκετά τα θέματα της ανθρώπινης υγείας. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νομολογία και, πάνω από όλα, να συμβάλλει στην εξέλιξη των κανονισμών», είπε.

Πηγή
Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: