ΣΙΝΕ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ανατιμήσεις στα χριστουγεννιάτικα είδη

Το υψηλό κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές σε πρώτες ύλες, επιφέρουν σημαντικές ανατιμήσεις και στα χριστουγεννιάτικα είδη.

Στα χριστουγεννιάτικα στολίδια,... σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις είναι περίπου 20-30% σε σχέση με την περσινή χρόνια, ενώ στα δέντρα «αγγίζουν» ακόμα και το 40%. Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 30% στην κίνηση των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, συγκριτικά με την περυσινή περίοδο της καραντίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «ένα δέντρο, πέρυσι κόστιζε από 70 ευρώ κι έφτανε το πιο ακριβό στα 500 ευρώ, ενώ φέτος το φθηνότερο κοστίζει 100 ευρώ και μπορεί ανάλογα με το είδος και το ύψος να φτάσει στα 700 ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγορές, πίσω από τις φουσκωμένες τιμές στα νέο-εισαγόμενα χριστουγεννιάτικα είδη κρύβονται η αύξηση του κόστους μεταφορικών και οι μειωμένες εισαγωγές από την Κίνα, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Σε αντίθεση με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, πιο μικρή είναι η αύξηση της τιμής στα χριστουγεννιάτικα στολίδια (περίπου στο 20%), ενώ στα ίδια επίπεδα ή και λίγο πιο φτηνά, σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να βρει κανείς τα λαμπιόνια.

Ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα κυρίως για τα «συμπληρώματα», προκειμένου δηλαδή να συμπληρώσει με νέα στολίδια τα υπάρχοντα ή να αντικαταστήσει όσα έχουν φθαρεί από την περσινή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: