Η θεωρητική εξήγηση του πληθωρισμού είναι ότι ...παρουσιάζεται διόγκωση στη νομισματική κυκλοφορία, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τον όγκο των παραγομένων αγαθών.
Η Κλίμακα του πληθωρισμού είναι ακόλουθη:
Ηπιος ( 2-5% ετησίως )
Μέτριος ( 5-10% ετησίως )
Εντονος ( 10-30% ετησίως )
Καλπάζων ή υπερπληθωρισμός ( > 30% )
Αφανής ή λανθάνων
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 6% στην Ελλάδα, ήταν το μακρινό 1997. Βεβαίως, όπως διαπιστώνει και η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, αφορμή γι’ αυτή την πληθωριστική αύξηση είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Ως μέτρο σύγκρισης και προκειμένου να κάνετε τους συσχετισμούς σας και να καταλήξετε σε συμπεράσματα, σας δίνω των πίνακα των διακυμάνσεων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (που μας δείχνει τον πληθωρισμό) από το 1971 μέχρι σήμερα, ο οποίος εμπεριέχεται στην εν λόγω έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκρίνετε την πορεία του πληθωρισμού μέσα σε αυτά τα χρόνια, με την αντίστοιχη παραγωγή των ασφαλιστικών εταιριών στο ίδιο διάστημα και δείτε πότε η ασφαλιστική παραγωγή αυξανόταν σε σχέση με το ΑΕΠ!
Θα εντυπωσιαστείτε από τα συμπεράσματα, όταν διαπιστώσετε με τα μάτια σας ότι μπορεί να συνυπάρχει αυξημένη παραγωγή (σε σχέση με το ΑΕΠ) και πληθωρισμός!
Κώστας Παπαϊωάννου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου