ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Θεσπίστηκε το 1977 από τον ΟΗΕ αλλά η ιστορία της ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα

Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θεσπίστηκε το... 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει χρόνια προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρολ’ αυτά η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης ημέρας, δεν ξεκίνησε το 1977. Και αυτό γιατί γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Γιορτάστηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ορισμένοι Αμερικανοί ιστορικοί θεωρούν μύθο το συγκεκριμένο περιστατικό και αμφισβητούν ότι συνέβη.

Τον επόμενο χρόνο, η γιορτή διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια κατά την διάρκεια του συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της 2ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκεί βρέθηκαν 100 σύνεδροι από 17 χώρες και όλοι μαζί υιοθέτησαν την πρόταση των τριών Γερμανίδων, Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ, η οποία ήταν να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα μεγάλο βήμα για την προώθηση της ισότητας των φύλων, κυρίως για το δικαίωμα της ψήφου, ένα αίτημα όλων των γυναικών του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου του 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Δανία. Το ζητούμενο και στις 4 χώρες ήταν η ψήφος και το δικαίωμα των γυναικών να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα.

Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες συνέχιζαν να γιορτάζουν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, αλλά τρία χρόνια αργότερα, γιορτάστηκε στη Γερμανία στις 8 Μαρτίου και από τότε καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, την οποί και υιοθέτησε αρκετά χρόνια αργότερα ο ΟΗΕ.

Μετά την Επανάσταση στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Το ίδιο έγινε και στην Κίνα, μετά την επικράτηση του Μάο Τσε Τουνγκ. Δεν άργησε βέβαια η συγκεκριμένη γιορτή να χάσει τον αρχικό διεκδικητικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μια γιορτή συμπαθείς και αγάπης των ανδρών στις γυναίκες, οι οποίοι τους προσφέρουν λουλούδια και δώρα.

Η αναζωπύρωση του φεμινιστικού κινήματος την δεκαετία του ’60, έδωσε άλλη σημασία στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τον ΟΗΕ να της δίνει επισημότητα και να θέτει ως κεντρικό της νόημα την ανάδειξη των δικαιωμάτων των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: