ΣΙΝΕ

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Έπαθαν φρενίτιδα με φάρμακο διαβήτη – Το παίρνουν για να χάσουν κιλά

Χωρίς φάρμακα μένουν οι ασθενείς με διαβήτη λόγω της χρήσης του φαρμάκου τους από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ο λόγος για το Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη στο οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι... στρέφονται για να τους βοηθήσει να χάσουν κιλά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαβητικοί άνθρωποι, που χρειάζονται πραγματικά το σκεύασμα, εδώ και αρκετούς μήνες να δυσκολεύονται να το εξασφαλίσουν, αφού λόγω της αυξημένης χρήσης άρχισαν να παρουσιάζονται κατά διαστήματα σοβαρές ελλείψεις σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στο "Μεσημέρι και Κάτι" ο Αναπληρωτής Καθηγητής φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Χρίστο Πέτρου ανέφερε ότι η ουσία που περιέχεται σε αυτό το φάρμακο, το οποίο κατά τα άλλα είναι αντιδιαβητικό και πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, να προκαλέσει αίσθημα κορεσμού και να μειώσει την όρεξη και την επιθυμία να λαμβάνεται υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

«Είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τον σακχαρώδη διαβήτη και δεν έχει καμία άλλη ένδειξη. Βλέπουμε δυστυχώς το φαινόμενο παχύσαρκοι και υπέρβαροι να βαφτίζονται διαβητικοί για να πάρουν φάρμακο που όμως αυτή η χρήση είναι εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων και προφανώς περιέχει κινδύνους. Το φάρμακο είναι μόνο για διαβητικούς και είναι με συνταγή γιατρού» είπε ο δρ Πέτρου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ δεν είναι η ασφάλεια αλλά το θέμα διαθεσιμότητας, γίνεται κακή συνταγογράφηση, υπερκατανάλωση και στο τέλος θα μείνουν οι διαβητικοί χωρίς φάρμακα που είναι αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται» επισήμανε ο δρ Πέτρου.

Κλείνοντας εξήγησε ότι με το που σταματάς το φάρμακο επανέρχεται η όρεξη, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εφόρου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: