ΣΙΝΕ

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ για το ιστορικό χειρόγραφο ΒΙΒΛΙΟ των ΚΕΛΛΣ (Book of Kells)

Παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 η έκθεση που είναι αφιερωμένη στο Βιβλίο των Κελλς (Book of Kells) στα Γρεβενά. Αποτελεί μοναδικό θησαυρό της παγκόσμιας κληρονομιάς και ιδιαίτερα του... πολιτισμού της Χριστιανοσύνης αλλά και της πολιτιστικής παράδοσης των Ιρλανδών. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών στα πλαίσια του Φεστιβάλ για την Εορτή του Αγίου Πατρικίου, Φωτιστή της Ιρλανδίας και ισαποστόλου. Διοργανώνεται από το δημιουργικό γραφείο S+ αισθeτικό σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών και το Πανεπιστήμιο της Τριάδος του Δουβλίνου (Trinity College of Dublin), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Το Βιβλίο των Κελλς είναι ένα αριστουργηματικό χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 9ου μ.Χ. αιώνα το οποίο εκτός από το κείμενο πλαισιώνεται από εξαιρετικές απεικονίσεις και καλλιγραφίες εμπνεόμενες από τις ευαγγελικές διηγήσεις με εκπληκτικό διάκοσμο. Η τελειότητα στις μοναδικές συνθέσεις δημιούργησε ανά τους αιώνες την πεποίθηση πως το Βιβλίο των Κελλς αποτελεί δημιούργημα των Αγγέλλων και όχι των ανθρώπων.  Διασώθηκε και διατηρήθηκε στο Μοναστήρι των Κελλς στην κεντρική Ιρλανδία συνεχίζοντας την παράδοση της καλλιγραφίας της Νήσου Αϊόνας, που ίδρυσε ο Άγιος Κολούμπα (Colum Cille). Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι η εικονογράφηση έχει επιρροές από το Βυζάντιο που αποδεικνύει την σχέση που είχαν οι Χριστιανοί των Κελτικών Νήσων με την κοιτίδα του Χριστιανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πολύτιμο χειρόγραφο φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο της Τριάδος του Δουβλίνου και αποτελεί εθνικό θησαυρό και κειμήλιο της Ιρλανδίας.

Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά έως 2 Απριλίου 2023, 19:00-21:00. Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. Πληροφορίες: www.stpatricksday.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: