ΣΙΝΕ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Μονοπάτι του Αγίου Γεωργίου, ως άξονας πολιτισμού (Γρεβενά-Γιάννενα)

Τα ΓΡΕΒΕΝΑ και τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ, γιορτάζουν μαζί στις 17 Ιανουαρίου! 

Δυο Τόποι γιορτάζουν χάρη σε έναν άνθρωπο που έζησε, μαρτύρησε και αγίασε σχεδόν 200 χρόνια πριν!

Αυτός ήταν ο Άγιος Γεώργιος ο...

φουστανελλάς εκ Τσουρχλίου Γρεβενών, ο εν Ιωαννίνοις.

Ημέρα γιορτής για τα Γρεβενά και τη γενέτειρά του, αλλά και ημέρα ιερή και αργία για τα Γιάννενα όπου είναι και πολιούχος.

Να μην τα πολυλογώ η ιδέα είναι η εξής: 

Μονοπάτι του Αγίου Γεωργίου. Γρεβενά > Γιάννενα.

Προτείνω με τη συνεργασία του Εθνικού Πάρκου Πίνδου των τοπικών συλλόγων δρομέων και ορειβατών Γρεβενών και Ιωαννίνων με την βοήθεια των αντίστοιχων Δήμων και των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και σαφώς με τη συνεπικουρία των Ιερών Μητροπόλεων Γρεβενών και Ιωαννίνων να χαραχθεί περιπατητική διαδρομή στα χνάρια του Αγίου.

Ποια ήταν η παλιά διαδρομή που συνέδεε τα Γρεβενά με τα Γιάννενα; οι δρόμοι των κυρατζήδων;

και των συναφιών των μαστόρων; Η μεγάλη στάση στα Γρεβενά (Μαυρονόρος) πριν τη διάσχιση της Πίνδου για τα Γιάννενα; Μουσικά, γαστρονομικά πως συνδέονται οι δυο νομοί; Το μονοπάτι μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό άξονα γεμάτο ιστορία, πολιτισμό, περιήγηση και εξέλιξη ανάπτυξης των περιοχών που θα διασχίζει.

Η έμπνευση μου, προέρχεται από το προσκυνηματικό μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου στην Ισπανία, (El Camino de Santiago) που θεωρείται ίσως από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά μονoπάτια του κόσμου. Με προσκυνητές, περιηγητές, εκδρομείς, να συρρέουν κάθε χρόνο για να το διασχίσουν ολόκληρο ή έστω ένα κομμάτι του. Ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν εκδρομές αντίστοιχες καθώς έχει πλέον καθιερωθεί εδώ και αιώνες.

Πόσο εξαίσια θα ήταν η διαδρομή εάν διέσχιε το γεωφυσικό θαύμα της Πίνδου, από τα πεδινά και ορεινά των Γρεβενών και της γενέτειρας του Αγίου, στο θρυλικό Μέτσοβο και τέλος στα υπέροχα Γιάννενα. Η σηματοδότηση του μονοπατιού θα εμπεριέχει σημεία ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κάλλους αναδεικνύοντας τις δύο περιφέρειες που διασχίζουν. Μπορείτε να φανταστείτε παράλληλα με το μονοπάτι τι θα μπορούσε να αναπτυχθεί;

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το Google δίνει την απόσταση 138 χιλιόμετρα που για αρκετούς μερακλήδες περιπατητές αυτά χιλιόμετρα θεωρούνται μικρή απόσταση.

Το μονοπάτι του Αγίου Γεωργίου, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο πολιτιστικό αγαθό για τους τόπους μας με ιδιαίτερη συνεκτική συμβολή.

Χρόνια Πολλά Γιάννενα, Χρόνια Πολλά Γρεβενά!

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις